Többes jogviszonyú ügyvezető biztosítása

Kérdés: Keletkezik biztosítási, illetve minimumjárulék-fizetési kötelezettsége, és be kell jelenteni egy kéttagú kft. egyik tagját, aki megbízási jogviszonyban látja el az ügyvezetői tevékenységet, amiért nem részesül díjazásban? A tag rendelkezik egy főállású munkaviszonnyal. Változik a helyzet abban az esetben, ha az ügyvezető havi 50 000 forint megbízási díjban részesül?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdésben említett tulajdonos – ügyvezetői státuszára tekintettel – a Tbj-tv. 4. § 21.5. alpontja értelmében társas vállalkozónak minősül, tehát ilyen címen biztosítottként be kell őt jelenteni a 'T1041-es nyomtatványon 1452-es kóddal. Ugyanakkor havi minimálisadó-...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2022. február 8.
Kapcsolódó címke:

Megbízott nyugdíjazása

Kérdés: Hogyan kell megállapítani a biztosítási kötelezettséget, illetve milyen közterheket kell levonni és megfizetni abban az esetben, ha egy 2021. november 1-jétől 2022. január 15-ig megbízási jogviszony keretében foglalkoztatott magánszemély 2021. december 30-tól nyugdíjassá vált? A megbízott részére 2022. január 20-án 350 000 forint megbízási díj került kifizetésre.
Részlet az állásfoglalásából: […] Mindenekelőtt azt kell megvizsgálnunk, hogy a nyugdíjazást megelőző időszak tekintetében fennállt-e az érintett biztosítása, hiszen a nyugdíjazást követően semmilyen körülmények között nem terjed ki rá a biztosítás.A megbízási jogviszony tartama: 76 nap. Járulékalapot...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2022. február 8.

Megbízott biztosítása

Kérdés: Minden hónapban el kell bírálni a biztosítási kötelezettséget egy folyamatosan, több hónapig tartó megbízás esetében, vagy csak a feladat befejezését követően, a megbízási díj egyösszegű kifizetésekor? Az összevont jövedelem alapján kell elbírálni a biztosítási jogviszonyt, vagy külön- külön abban az esetben, ha a megbízottnak ugyanabban az időszakban a megbízó cég kapcsolt vállalkozásával is van egy másik megbízási jogviszonya?
Részlet az állásfoglalásából: […] A biztosítási kötelezettség elbírálásának egyik alapelve (melyet jelenleg a Tbj-tv. 9. §-a rögzít), hogy az egyidejűleg több biztosítással járó jogviszonyban álló személy biztosításának fennállását mindegyik jogviszonyában külön-külön kell elbírálni.E szabály...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2022. január 18.

Igazságügyi szakértő biztosítási jogviszonya

Kérdés: Létrejön a biztosítási jogviszony egy igazságügyi szakértő végzéssel történő kirendelése esetén? Amennyiben igen, akkor a kirendelés napjától a díjmegállapító határozat jogerőre emelkedéséig tart a biztosítás? Milyen közterhek megfizetésére kötelezett a tevékenységét adószámos magánszemélyként végző szakértő, illetve a kifizető ebben az esetben?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az igazságügyi szakértő a tevékenységét vállalkozási, megbízási, illetve adószámos magánszemélyként egyéni vállalkozónak nem minősülő természetes személlyel létesített vállalkozási jogviszony alapján látja el.Első esetben (tehát egyéni vállalkozóként) a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2022. január 18.

Kft. ügyvezetője

Kérdés: Be kell jelenteni a 'T1041-es nyomtatványon, illetve kell szerepeltetni a '08-as bevallásban egy kft. ügyvezetőjét abban az esetben, ha nem tagja a társaságnak, és megbízási jogviszonyban látja el a tevékenységét? Érinti mindez valamilyen módon az ügyvezető egyéni vállalkozásában a kisadózói jogállását?
Részlet az állásfoglalásából: […] Abban az esetben, ha az ügyvezető nem tagja a társaságnak, és ingyenes megbízási jogviszonyban látja el az ügyvezetést, vele kapcsolatban biztosítási és járulékfizetési, bevallási kötelezettség nem merül fel. Így természetesen nem kell őt bejelenteni biztosítottként a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2021. december 14.

Egyszemélyes kft. tulajdonosának szülése

Kérdés: Jogosult lesz csecsemőgondozási és gyermekgondozási díjra egy egyszemélyes kft. tulajdonosa, aki tagi jogviszonyban áll a cégben, havonta bruttó 330 000 forint tagi jövedelem után fizeti a közterheket, és várhatóan az év végétől táppénzes állományban lesz, mert gyermeket vár? Amennyiben jogosult lesz az ellátásokra, kell egy másik személyt alkalmazni pl. megbízási jogviszonyban, ha a CSED és a GYED ideje alatt semmilyen bevétele nem lesz a cégnek, és nem állít ki számlát?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdésben biztosított társas vállalkozóról van szó, akit az általános szabályok szerint illeti meg a CSED és a GYED.A CSED alapvető feltétele, hogy az érintett a szülést megelőző két éven belül rendelkezzék legalább 365 nap biztosítási idővel. A CSED tartama alatt tilos...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2021. december 14.

Átlagos statisztikai állományi létszám

Kérdés: Figyelembe kell venni az átlagos statisztikai állományi létszám számítása során azokat a megbízási jogviszonyban foglalkoztatott óraadó oktatókat, akiknek havi szinten több mint 60 órája van? A KSH útmutatója szerint amennyiben a megbízási szerződéssel foglalkoztatott személyek havi óraszáma több mint 60 óra, és az általános munkarend szerint dolgoznak, számba kell őket venni az átlagos statisztikai állományi létszám megállapítása során, a foglalkoztató azonban nem tudja eldönteni, hogy ezt a szabályt az ő esetében is kell-e alkalmazni.
Részlet az állásfoglalásából: […] A 2011. évi CXCI. tv. általános elvként valóban rögzíti, hogy a rehabilitációs hozzájárulás meghatározása során létszámon a KSH munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz kiadott útmutatójában foglaltak szerinti tárgyévi átlagos statisztikai állományi létszámot kell...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2021. november 30.

Szülés többes jogviszonyban

Kérdés: Hogyan és kinél kell igényelnie a szüléshez kapcsolódó ellátásokat annak a személynek, aki 2017 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal megbízási jogviszonyban dolgozik egy társadalombiztosítási kifizetőhelyet üzemeltető vállalkozásnál, első gyermekét 2022 januárjára várja, és CSED-et, majd GYED-et kíván igényelni? A kis-mama egy másik cégnél is dolgozik szintén megbízási jogviszonyban.
Részlet az állásfoglalásából: […] A foglalkoztatónál biztosítási jogviszonyban álló biztosítottnak a pénzbeli ellátásai, így a CSED iránti kérelmét is a foglalkoztatónál kell benyújtania.Ha a foglalkoztatónál kifizetőhely működik, a benyújtott igényeket a kifizetőhely bírálja el, és folyósítja az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2021. november 30.
Kapcsolódó címke:

Megbízott biztosítási jogviszonya

Kérdés: A Társadalombiztosítási Levelek 407. számában megjelent 6957. számú cikknek – amely a megbízott biztosítási kötelezettségéről szól – az utolsó bekezdésében foglaltakkal kapcsolatban kérdezem, hogy ha a megbízottunk a cégünknél egy főállásban foglalkoztatott dolgozónk, aki más feladatra kapott megbízást, akkor az ő esetében automatikusan mentesülünk a T1041-es bejelentéstől?
Részlet az állásfoglalásából: […] Ha ugyanazon cégen belül egy, már főfoglalkozású munkaviszony keretében biztosítottként foglalkoztatott személlyel létesít a foglalkoztató egyidejűleg eseti jelleggel megbízási jogviszonyt, és teljesít alkalomszerűen kifizetést, akkor értelemszerűen nincs szükség az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2021. november 30.
Kapcsolódó címke:

Többes jogviszonyú ügyvezető

Kérdés: Kell valamilyen közterhet fizetni egy újonnan alapított kft. tulajdonos-ügyvezetője után, aki ingyenes megbízás keretében végzi a tevékenységét, emellett főállású kisadózó egyéni vállalkozó, valamint rendelkezik egy heti 20 órás munkaviszonnyal is? Teljes szolgálati időt szerez a havi 50 ezer forint tételes adó és a havi 100 ezer forintos munkabér járulékainak megfizetésével?
Részlet az állásfoglalásából: […] Kezdjük a második – egyszerűbb – kérdéssel. A kis-adózásból származó ellátási alap (50 ezer forintos tételes adó esetén 102 ezer forint) és a munkaviszonyból származó 100 ezer forintos járulékalap együttes havi összege eléri a minimálbért, így e két jogviszony...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2021. november 16.
1
…
17
18
19
…
74