tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

9 találat a megadott ellátások egyidejű folyósítása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: GYOD és rehabilitációs ellátás együttes folyósítása

Kérdés: Jogosult lehet rehabilitációs ellátásra az a személy, aki beteg gyermekére tekintettel gyermekek otthongondozási díjában részesül?
Részlet a válaszból: […]kell azzal a korlátozással, hogy a gyermek otthongondozási díjára nem szerezhet jogosultságot, vagy elveszti a jogosultságát, amennyiben a rehabilitációs ellátás összege meghaladja a gyermekek otthongondozási díjának összegét. Ezt a gyermek otthongondozási díjára való jogosultságot korlátozó szabályt nem kell alkalmazni a rokkantsági ellátásban, illetve annál a személynél, aki jelenlegi ellátását 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjként, rendszeres szociális járadékként kapta.Amennyiben a jogosult rehabilitációs[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. november 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6253

2. találat: Öregségi nyugdíj és özvegyi nyugdíj együttes folyósítása

Kérdés: Kaphatja egyidejűleg a két ellátást egy öregségi nyugdíjban részesülő nő, akinek a közelmúltban meghalt a férje, és beadta az igényét özvegyi nyugdíjra is?
Részlet a válaszból: […]jogosult az ellátás mellett egyidejűleg rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, öregségi nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban vagy átmeneti bányászjáradékban részesül, akkor az özvegyi nyugdíj harminc százaléka annak az öregségi nyugdíjnak, amely az elhunytat a halála időpontjában megillette vagy megillette volna.Amennyiben az özvegy nem részesülne nyugellátásban annak ellenére, hogy a rá irányadó[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. november 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6251

3. találat: Ellátások két gyermek után

Kérdés: Folyósítható a CSED az édesanya részére abban az esetben, ha 2018. november 5-től veszélyeztetett terhessége miatt keresőképtelen állományban volt, és táppénzt folyósított részére a kifizetőhely, majd 2019. február 26-án, a szülés várható időpontja (2019. április 10.) előtt, koraszülöttként világra jött a második gyermeke, így a szülés napjától igényelte az ellátást, amelynek a jogosultsági feltételeivel rendelkezik? A dolgozó első gyermeke 2017. augusztus 2-án született, a szülési szabadság időtartamára CSED-ben részesült, amelynek lejártát követően visszament dolgozni, így a GYED-et az apa kérelmezte, és a munkáltatójánál működő kifizetőhely folyósítja számára. Jogosultak a szülők egyidejűleg a két gyermek után járó ellátásra, vagy az egyiket meg kell szüntetni?
Részlet a válaszból: […]lehetőségéről. Ennek a lényege, hogy egyidejűleg csak az egyik szülő veheti igénybe a valamennyi gyermekük után járó ellátásokat, azaz az anya jogosult az első baba után GYED-re és a második baba után pedig CSED-re.Az apa a második baba születésétől nem jogosult gyermekgondozási díjra, a részére folyósított ellátás jog-alap nélküli, s azt köteles lenne visszafizetni. Az Eb-tv. 66. §-ának (1b) bekezdésében foglaltak alapján, ha a szülők egyike jogalap nélkül vette fel a gyermekük után járó ellátást, jelen esetben a GYED-et, akkor mindkét szülő erre irányuló egybehangzó nyilatkozata alapján a jog-alap nélkül felvett ellátás a másik szülőnek megállapított pénzbeli ellátás összegéből levonható. Ha a szülők az erre vonatkozó nyilatkozatot nem teszik meg, a visszafizetési kötelezettség az ellátást jogalap nélkül felvett szülőt terheli felróhatóságra tekintet nélkül.Mi a teendő? Az anyának február 26-tól visszamenőleg meg kell igényelnie az első gyermek után a GYED-et, az apának pedig - szintén visszamenőleg -[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. március 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6022

4. találat: Ellátások két gyermek után

Kérdés: Kaphatja a továbbiakban az édesapa a GYED-et a jelenleg másfél éves első gyermek után abban az esetben, ha napokon belül megszületik a család második gyermeke, aki után az anya meg fogja igényelni a CSED-et? Van arra esetleg valamilyen előírás, hogy mindkét ellátást ugyanannak a szülőnek kell folyósítani?
Részlet a válaszból: […]különböző korú gyermekeire tekintettel az egyik gyermeke után jogosult csecsemőgondozási díjra vagy gyermekgondozási díjra, akkor a másik gyermeke jogán járó csecsemőgondozási díjat vagy gyermekgondozási díjat egyidejűleg is igénybe veheti.A (4) bekezdés alapján a szülő a különböző korú gyermekei jogán a gyermekgondozást segítő ellátást (GYES) és a csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat egyidejűleg is igénybe veheti.A (6) bekezdésben foglaltak alapján, ha a szülők a közös háztartásukban élő gyermekeik jogán egyidejűleg gyermekgondozási támogatásra, illetve csecsemőgondozási díjra, gyermekgondozási díjra is jogosultak, választásuk szerint a gyermekek után járó ellátásokat csak az egyik szülő veheti igénybe.Más a helyzet a gyermekápolási táppénznél, mert arra a közös háztartásban élő gyermek jogán a választásuk szerint a szülők valamelyike jogosultságot szerezhet.Tehát a jogszabály nem ad lehetőséget arra, hogy a szülők a gyermekek[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. június 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5440

5. találat: Szülés GYES alatt

Kérdés: Kaphatja továbbra is a GYES-t az az édesanya, aki a 2014. november 19-én született gyermekével TGYÁS-on, majd GYED-en volt, jelenleg GYES-en van, ami mellett visszament dolgozni, és most az összegyűlt szabadságait tölti, majd elmegy táppénzre, mert veszélyeztetett terhes? Mi lesz a táppénz és a második gyermekre tekintettel járó CSED és GYED alapja? A második gyermek születése után az édesanya kaphatja továbbra is a GYES-t a CSED, illetve a GYED mellett?
Részlet a válaszból: […]táppénzben, csecsemőgondozási díjban, vagy gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét az utolsóként megállapított ellátás alapjának figyelembevételével kell megállapítani, ha a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelménél kedvezőbb. Egyszerűbb lenne a válasz, ha pontosan tudnánk az anya munkába állásának és a keresőképtelenségének első napját, mert meg tudtuk volna határozni az irányadó és számítási időszakot. Az mindenképpen biztos, hogy az anyának 2015-től nincs jövedelme, mert az említett ellátásokban részesült, ezért a táppénzének alapja az első gyermeke után járó gyermekgondozási díj alapja lehet, ha az a szerződés szerinti jövedelménél kedvezőbb. (Valószínű, hogy nincs figyelembe vehető tényleges jövedelme.)A második gyermek születését követően járó csecsemőgondozási díj alapjának meghatározására az Eb-tv. 42. §-a ad eligazítást. Mivel nincs az anyának sem 180, sem 120 naptári napi jövedelme, ezért a CSED alapjának megállapítására a (3)-(4) bekezdésekben foglaltak az irányadók, azaz a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér kétszeresének a harmincadrésze. Mivel a második gyermek gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) igénybevétele alatt születik, ezért itt is alkalmazni lehet a kedvezményszabályt. E kedvezményszabályról a (4/a) bekezdésben foglaltak rendelkeznek. Lényege, hogy ha az első gyermek után megállapított csecsemőgondozási díj (TGYÁS) naptári napi alapja magasabb, mint a (3)-(4) bekezdések szerint kiszámított csecsemőgondozási díj alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani. Figyelemmel kell lenni a (4/b) bekezdésben foglaltakra is, amely szerint a fent leírtak csak akkor alkalmazhatók, ha az utolsóként megállapított ellátás alapja kizárólag a jogosultság kezdőnapján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra, ami jelen esetben fennáll.A második baba után járó gyermekgondozási díj összegének megállapítására jelen esetben az Eb-tv. 42/D. §-ának (3) bekezdésében foglaltak az irányadók. A GYED[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. április 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5389

6. találat: GYED extra

Kérdés: Jogosult egyidejűleg a két gyermeke után az ellátásokra az az édesanya, akinek első gyermeke 2012. április hóban született, terhességi-gyermekágy segélyt, illetve GYED-et, majd 2013. de­cember 31-től, második gyermeke születésétől ismét TGYÁS-t kapott, és 2014. június 16-tól ismét GYED-ben részesül, de csak egy gyermek után?
Részlet a válaszból: […]született újabb gyermek után akkor lehetett igénybe venni a terhességi-gyermekágyi segélyt, a gyermekgondozási díjat, ha a szülő lemondott az idősebb gyermek után folyósított ellátásról, azaz az ellátások közül választott. Ebben az esetben ezt a szabályt kell alkalmazni.2014. január 1-jétől bevezetett szabályozás, hogy ha 2013. december 31-ét követően az anyának újabb gyermeke születik, akkor az idősebb gyermek után járó ellátás továbbra is megilleti, arról lemondania nem kell. Tehát a szülő részére abban az esetben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. november 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4563
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

7. találat: Ellátások második gyermek születésekor mindkét szülő részére

Kérdés: Jogosult marad továbbra is a GYES-re az édesapa abban az esetben, ha az első gyermek után járó GYED lejártát követően az édesanya visszament dolgozni, második gyermeküket 2014 májusára várják, aki után az édesanya TGYÁS-t fog kapni, de az első gyermek csak 2014 szeptemberében lesz hároméves? Valóban jár a részükre egyszerre a két ellátás?
Részlet a válaszból: […]szülő a GYES-t, a másik szülő a terhességi-gyermekágyi segélyt veheti igénybe.Az Eb-tv. 39. §-ának (3) bekezdésében foglaltak értelmében, ha a szülők, a közös háztartásban élő gyermekeik jogán egyidejűleg jogosultak gyermekgondozási támogatásra és az (1) bekezdés szerinti ellátásokra, a gyermekek után járó ellátásokat csak az egyik szülő veheti igénybe.A család tehát akkor részesülhet terhességi-gyermekágyi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. június 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4426

8. találat: Ellátásban részesülő szülők házassága

Kérdés: Megtarthatja mindkét fél az ellátásait abban az esetben, ha egy másfél éves gyermekére tekintettel GYED-ben részesülő édesanya, illetve egy kétéves gyermekére tekintettel GYES-ben részesülő apa házasságot kötnek, vagy valamelyiküknek le kell mondania róla a másik javára?
Részlet a válaszból: […]kapcsolatos ellátásokra vonatkozóan - az Eb-tv. 82/H., illetve a Cst. 50/C. §-a értelmében - még az Eb-tv 39., illetve a Cst. 25. §-ának a 2013-ban hatályos előírásait kell alkalmazni. E szabályok pedig kizárják annak lehetőségét, hogy egy családon belül az anya és az apa egy­idejűleg bármilyen gyermekgondozási támogatást vegyen igénybe, illetve egy szülő két gyermek után kapjon gyermekgondozási támogatást.Ez jelen esetben azt jelenti, hogy vagy az édesanyának kell lemondani a GYED-ről, vagy pedig az édesapának a GYES-ről, azaz csak a szülők egyike részesülhet egyetlen ellátásban.Amennyiben a gyermekek egyike 2013. december 31-ét követően látta volna meg a napvilágot, akkor az említett jogszabályi helyeknek már a megengedőbb előírásait lehetne alkalmazni. Ezek ugyan továbbra is kizárják, hogy a szülők mindegyike egy­idejűleg részesüljön valamilyen gyermekgondozási támogatásban, illetve GYED-ben vagy terhességi-gyermekágyi segélyben, de lehetővé teszik, hogy ugyanaz a szülő egyidejűleg[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. május 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4403

9. találat: Táppénz és GYED egyidejű folyósítása

Kérdés: Jogosult egyidejűleg két ellátásra az a munkavállaló, aki 2013. október 6-ig GYED-ben részesült, majd kérte a folyósítás megszakítását, és visszament dolgozni, 2013. október 7-étől az előző évekről felhalmozódott szabadságát vette igénybe, közben 2013. november 29-étől veszélyeztetett terhesként keresőképtelen állományba került, és táppénzt folyósít részére a kifizetőhely, 2014. január 1-jétől pedig a táppénz mellett újra igényli a GYED-et az első gyermeke után, aki még nem töltötte be a 2. életévét?
Részlet a válaszból: […]GYED folyósítását szüneteltetni.2014. január 1-jétől az Eb-tv. 42/C. §-ának a) pontja alapján a gyermek egyéves kora után a gyermekgondozási díj folyósítása mellett korlátlanul lehet munkát végezni. Ez a rendelkezés vonatkozik a 2014. január 1-jét megelőzően született gyermekek szüleire is.Az anya tehát kérheti 2014. január 1-jétől a GYED tovább folyósítását a korábban megállapított jogosultsági időből még hátralévő időtartamra. A GYED-et a korábban megállapított összegben kell tovább folyósítani.Az Eb-tv. 39. §-ának (2) bekezdése értelmében a gyermekgondozási díj igénybevétele mellett munkát vállaló a keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre is jogosult.Ebből következik, hogy a táppénz folyósítása nem zárja ki a gyermekgondozási díj egyidejű folyósítását.Ha az első gyermek betölti[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. április 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4373
Kapcsolódó tárgyszavak: