tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott egyidejűleg folyósítható ellátások tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Ellátások két gyermek után

Kérdés: Folyósítható a CSED az édesanya részére abban az esetben, ha 2018. november 5-től veszélyeztetett terhessége miatt keresőképtelen állományban volt, és táppénzt folyósított részére a kifizetőhely, majd 2019. február 26-án, a szülés várható időpontja (2019. április 10.) előtt, koraszülöttként világra jött a második gyermeke, így a szülés napjától igényelte az ellátást, amelynek a jogosultsági feltételeivel rendelkezik? A dolgozó első gyermeke 2017. augusztus 2-án született, a szülési szabadság időtartamára CSED-ben részesült, amelynek lejártát követően visszament dolgozni, így a GYED-et az apa kérelmezte, és a munkáltatójánál működő kifizetőhely folyósítja számára. Jogosultak a szülők egyidejűleg a két gyermek után járó ellátásra, vagy az egyiket meg kell szüntetni?
Részlet a válaszból: […]lehetőségéről. Ennek a lényege, hogy egyidejűleg csak az egyik szülő veheti igénybe a valamennyi gyermekük után járó ellátásokat, azaz az anya jogosult az első baba után GYED-re és a második baba után pedig CSED-re.Az apa a második baba születésétől nem jogosult gyermekgondozási díjra, a részére folyósított ellátás jog-alap nélküli, s azt köteles lenne visszafizetni. Az Eb-tv. 66. §-ának (1b) bekezdésében foglaltak alapján, ha a szülők egyike jogalap nélkül vette fel a gyermekük után járó ellátást, jelen esetben a GYED-et, akkor mindkét szülő erre irányuló egybehangzó nyilatkozata alapján a jog-alap nélkül felvett ellátás a másik szülőnek megállapított pénzbeli ellátás összegéből levonható. Ha a szülők az erre vonatkozó nyilatkozatot nem teszik meg, a visszafizetési kötelezettség az ellátást jogalap nélkül felvett szülőt terheli felróhatóságra tekintet nélkül.Mi a teendő? Az anyának február 26-tól visszamenőleg meg kell igényelnie az első gyermek után a GYED-et, az apának pedig - szintén visszamenőleg -[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. március 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6022

2. találat: Ellátások két gyermek után

Kérdés: Kaphatja a továbbiakban az édesapa a GYED-et a jelenleg másfél éves első gyermek után abban az esetben, ha napokon belül megszületik a család második gyermeke, aki után az anya meg fogja igényelni a CSED-et? Van arra esetleg valamilyen előírás, hogy mindkét ellátást ugyanannak a szülőnek kell folyósítani?
Részlet a válaszból: […]különböző korú gyermekeire tekintettel az egyik gyermeke után jogosult csecsemőgondozási díjra vagy gyermekgondozási díjra, akkor a másik gyermeke jogán járó csecsemőgondozási díjat vagy gyermekgondozási díjat egyidejűleg is igénybe veheti.A (4) bekezdés alapján a szülő a különböző korú gyermekei jogán a gyermekgondozást segítő ellátást (GYES) és a csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat egyidejűleg is igénybe veheti.A (6) bekezdésben foglaltak alapján, ha a szülők a közös háztartásukban élő gyermekeik jogán egyidejűleg gyermekgondozási támogatásra, illetve csecsemőgondozási díjra, gyermekgondozási díjra is jogosultak, választásuk szerint a gyermekek után járó ellátásokat csak az egyik szülő veheti igénybe.Más a helyzet a gyermekápolási táppénznél, mert arra a közös háztartásban élő gyermek jogán a választásuk szerint a szülők valamelyike jogosultságot szerezhet.Tehát a jogszabály nem ad lehetőséget arra, hogy a szülők a gyermekek[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. június 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5440