Szlovák állampolgár családi pótléka

Kérdés: Kaphat családi pótlékot egy Magyarországon munkaviszonyban álló szlovák állampolgár, aki itt biztosított, de nincs állandó lakcíme?
Részlet az állásfoglalásából: […] Igen, kaphat Magyarországról családi pótlékot. Abban az esetben azonban, ha kicsit jobban körüljárjuk a kérdéskört, már nem ilyen egyértelmű a válasz. A problémát az okozza, hogy a kérdésben szereplő kevés adat miatt arra csak általánosságban lehet válaszolni, amely válasz...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. február 3.

Külföldi állampolgár lakásbérbeadásból származó jövedelme

Kérdés: Milyen közterheket kell megfizetnie egy uniós állampolgárnak abban az esetben, ha Magyarországon található lakását bérbe adja? Változik a helyzet abban az esetben, ha a bérbeadó harmadik állam polgára?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdés megválaszolásához az Szja-tv. értelmező rendelkezései közül a 3. § 4. c) pontját kell segítségül hívni. E szerint a jövedelemszerzés helye az ingatlan birtoklásából, használatából és hasznainak szedéséből, valamint az ingatlan feletti rendelkezési jog...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2014. október 21.

Külföldi állampolgárságú egyetemi hallgató egészségügyi ellátása

Kérdés: Jogosult bármilyen egészségügyi ellátásra az a külföldi állampolgárságú, nappali tagozatos egyetemi hallgató, aki rendelkezik állami vagy egyéb ösztöndíjjal?
Részlet az állásfoglalásából: […] A Tbj-tv. rendelkezéseiből két lehetőség is adódik a külföldi állampolgárságú, nappali tagozatos egyetemi hallgató számára a magyar egészségügyi szolgáltatások ingyenes igénybevételére. Az egyik lehetőséget a Tbj-tv. 16. §-a (1) bekezdésének i) pontja biztosítja,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2014. október 7.

Izraeli állampolgárságú cégvezető jogállása

Kérdés: Milyen járulékfizetési kötelezettség terheli a kft.-t az után az izraeli állampolgárságú cégvezető után, akinek a havi munkabére 35 000 forint, és a feladatait olyan részmunkaidős munkaszerződéssel látja el, amelyben a munkaidő nincs meghatározva, tehát kötetlen? Helyes-e, hogy a munkaidő nincs meghatározva a munkaszerződésében, illetve mi lenne a szerződés helyes szövege ebben az esetben? Kell taj-számot igényelni a cégvezető részére?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az izraeli cégvezető állampolgárságára tekintet nélkül, mint munkaviszonyban álló személy, biztosítottnak minősül [Tbj-tv. 5. § (1) bekezdés a) pontja]. Erre tekintettel a részére kifizetett munkabér járulékalapot képező jövedelemnek minősül, ami után a biztosítottat...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2014. szeptember 2.

Külföldi ügyvezető magyarországi járulékfizetése

Kérdés: Milyen szabályok alapján kell elbírálni a külföldi ügyvezető magyarországi járulékfizetési kötelezettségét?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdés konkrétumok híján még általánosságban sem válaszolható meg. Ugyanis a külföldi állampolgárságú ügyvezető biztosítási és járulékfizetési kötelezettségét számos körülmény befolyásolja. Az egyik lényeges körülmény az ügyvezető állampolgársága, ugyanis...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2014. április 8.
Kapcsolódó címke:

Koreai állampolgárságú kiküldöttek ehója

Kérdés: Helyesen jár el a munkáltató az alábbi esetben? Egy koreai anyacég dolgozói a magyar leányvállalatnál vannak kiküldetésben, kettős munkaszerződéssel, azaz mind a koreai, mind a magyar vállalattal szerződésben állnak. KOR-HUN 1 igazolással rendelkeznek, mely szerint az Egyezmény 6.3 cikkével összhangban a biztosítottak Korea joghatósága alá tartoznak, állandó lakóhellyel Koreában rendelkeznek. A magyar társaság fizeti ezen kiküldöttek részére a lakásbérletet, gyermekeik iskoláztatását, iskolabuszát is. Ezen költségek – a belső cafeteriaszabályzat alapján – egyes meghatározott juttatásként kerülnek elszámolásra, 16 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése mellett. A KOR-HUN 1 igazolással rendelkező dolgozóknak adott egyes meghatározott juttatások, valamint a munkabér után a munkáltató nem fizet egészségügyi hozzájárulást, mivel az igazolással bíró dolgozók a Tbj-tv. 4. §-ának u) pontja szerint nem számítanak belföldinek.
Részlet az állásfoglalásából: […] A munkáltatót, kifizetőt a százalékos mértékű egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség kizárólag Tbj-tv. szerint belföldi illetőségűnek minősülő magánszemélynek juttatott, külön meghatározott jövedelmek után terheli (Eho-tv. 2. §). Azt, hogy ki...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2014. január 14.

Szlovák állampolgárságú igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok közterhei

Kérdés: Helyesen jár el az a Budapesten működő, 100 százalékos szlovák tulajdonban lévő magyar zrt., amely a szlovák állampolgárságú igazgatósági és felügyelőbizottsági tagoknak euróban megállapított és havonta fizetett tiszteletdíj után semmilyen közterhet nem fizet? A szlovák állampolgárok elmondásuk szerint rendelkeznek A1 igazolással, és nyilatkozni fognak, hogy Szlovákiában adóznak, így Magyarországon nem keletkezik adófizetési kötelezettségük. Ebben az esetben nem is kell adóazonosító jelet, illetve taj-t igényelni?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdésben felvázolt megoldás több ponton is helytelen. Az adott kérdés tekintetében az szja-kötelezettséget a kettős adóztatás elkerülésére kötött magyar-szlovák egyezmény (1996. évi C. törvény) előírásai figyelembevételével kell megállapítani. E szerint az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. október 29.

Indiai magánszemély részére fizetett díjazás közterhei

Kérdés: Nem önálló munkáért kapott díjazásként vagy egyéb jövedelemként kell elszámolni egy indiai magánszemélynek kifizetett 150 000 forint összegű juttatást, aki két hétre érkezik Magyarországra, hogy ellenőrizze az itteni munkát, értékelést, felmérést végezzen? Milyen közterheket kell fizetni a kifizetett díjazás után, amelyet az itteni tartózkodás kiadásainak fedezetére kap a magánszemély? Kell kérni adóazonosító jelet ebben az esetben?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az első tisztázandó dolog az indiai magánszemély munkavégzésének tényleges tartalma szerinti jogviszony kérdése. Nem tisztázott ugyanis, hogy az indiai magánszemély által a magyar cég számára Magyarországon végzett ellenőrzési, felmérési és értékelési feladatok...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. szeptember 24.

Olasz vendégművész megbízási díjának közterhei

Kérdés: Választható az ekho szerinti adózás a minimálbér időarányos része feletti összegre egy olasz állampolgárságú vendégművész számára, akivel havi nyolc, Magyarországon tartandó koncertre kötöttek megbízási szerződést a 2013. február közepétől július végéig tartó időszakra? A művész Olaszországban nem rendelkezik biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonnyal. A foglalkoztató igényelt taj-kártyát és adóazonosító jelet, valamint a művészt bejelentették a 13T1041-es nyomtatványon. Milyen közterheket kell megfizetni a megbízási díj után?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdésben említett előadóművész honoráriuma utáni adó és járulék fizetésére többféle lehetőség van, és a döntés előtt célszerű valamennyit végignézni.Az egyik megoldás valóban az ekho szerinti adózás választása. Ennek azonban feltétele, hogy az érintett...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. június 4.

Maláj állampolgár megbízási jogviszonya

Kérdés: Keletkezik társadalombiztosítási jogviszonya a magyar vállalkozásnál annak a malajziai állampolgárnak, aki megbízási szerződés alapján végez üzletviteli tanácsadást a cégnek Malajziában? A megbízottnak a megbízási díj után kell Malajziában adót, illetve járulékot fizetnie? A malajziai állampolgár Magyarországon nem rendelkezik állandó lakóhellyel, egy évben 183 napnál kevesebbet tartózkodik Magyarországon, az éves megbízási díj meghaladja a 10 000 USD-t, illetve a megbízónak nincs fióktelepe, leányvállalata Malajziában. Mennyiben változtatna a helyzeten az a tény, ha a megbízás teljesítése részben Malajziában, részben Magyarországon történne?
Részlet az állásfoglalásából: […] Magyar foglalkoztató esetében a biztosítási jog­viszony létrejöttét nem befolyásolja a munkát elvégző személy külföldi illetősége, és az sem, ha a munka­végzésre kizárólag Magyarország területén kívül kerül sor. A maláj megbízott társadalombiztosítási jogviszonyát...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. június 4.
1
…
5
6
7
…
17