tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott adóelőleg-nyilatkozat tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Online adóelőleg-nyilatkozat

Kérdés: Adhat online adóelőleg-nyilatkozatot egy köztisztviselő is, vagy ez a lehetőség csak a magánszférában dolgozóknak biztosított?
Részlet a válaszból: […]létrehozott elektronikus felületen az adóhatóság felé megtett és az állami adó- és vámhatóság által a kifizető részére elektronikus úton továbbított nyilatkozat (a továbbiakban: adóelőleg--nyilatkozat) figyelembevételével állapítja meg, ha az adóelőleg-nyilatkozatot felszólítására vagy önként a magánszemély a kifizetést megelőzően rendelkezésére bocsátja. Adóelőleg-nyilatkozat érvényesen esetenként vagy az adóéven belül visszavonásig adható azzal, hogy a korábbi adóelőleg-nyilatkozat visszavonásának minősül az is, ha a magánszemély újabb adóelőleg-nyilatkozatot tesz. Ha a magánszemély írásban és elektronikus felületen is tett adóelőleg-nyilatkozatot, a kifizetőnek az írásban átadott adóelőleg-nyilatkozatot kell figyelembe vennie. Az adóelőleg-nyilatkozat tartalmát érintő bármely változás esetén a magáns-zemély köteles haladéktalanul új adóelőleg-nyilatkozatot tenni. Nem kell új adóelőleg-nyilatkozatot tenni, ha a magánszemély a családi kedvezményt már a magzatra tekintettel is érvényesítette.Az Szja-tv. aktuális, 2021. adóévre vonatkozó változása, hogy amennyiben a kifizető az Áht. szerint kincstári számfejtési körbe tartozik, az adóelőleg-nyilatkozatot az állami adó- és vámhatóság nem csupán a munkáltató cégkapujára, hanem csomagolt állományban a Magyar Államkincstárnak[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. február 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6717

2. találat: Online adóelőleg-nyilatkozat

Kérdés: Hogyan juttathatja el legegyszerűbben az adóelőleg-nyilatkozatot a bérszámfejtést végző vállalkozás részére a munkavállaló abban az esetben, ha az alkalmazására online módon került sor, a munkavégzés az otthonában történik, a munkáltatójánál személyes ügyintézésre nincs lehetőség? Hitelesnek fogadható el ebben az esetben az e-mailen megküldött nyilatkozat?
Részlet a válaszból: […]ügyfélkapu-regisztrációval, telefonos azonosítással vagy e-személyi igazolvánnyal rendelkező magánszemélyek az adóelőleg-nyilatkozatot elektronikus formában is megtehetik.A webes nyomtatványok a NAV-honlap bal oldalán található Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásra kattintva, vagy a https://onya.nav.gov.hu elérési útvonalon érhetőek el. Belépés után az "Új nyomtatvány/bejelentés" gomb megnyitásával jelenik meg - többek között - az "Adóelőleg-nyilatkozatok" gomb, ami után kiválaszthatóak a nyilatkozatok.A NAV pluszsegítséget nyújt a kitöltéshez, az adóelőleg-nyilatkozatokat a nyilvántartásaiban szereplő adatokkal feltölti, amiket az adóazonosító jel kivételével szerkeszteni is lehet. Az első házasok kedvezményére, a családi kedvezményre, valamint a személyi kedvezményre vonatkozó nyilatkozatoknál - a munkáltatók, kifizetők által küldött járulékbevallások alapján - a kedvezmény adatait is kiajánlja.Az elektronikusan beküldött bizonylatokat a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. szeptember 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6566

3. találat: Helytelen adóelőleg-nyilatkozat

Kérdés: Kell-e önellenőrzést tartania a foglalkoztatónak abban az esetben, ha 2016-ban közel egy-millió forint megbízási díjat fizettek ki egy oktatónak, aki az adóelőleg-nyilatkozata szerint saját jogú nyugdíjas, így nem vontak tőle pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, de most véletlenül tudomásukra jutott, hogy volt munkatársuk egyelőre csak szolgálati járandóságban részesül? Hogyan tudják a járulékot a dolgozóval elszámolni?
Részlet a válaszból: […]összefüggésben az Art. 170. §-ának (4) bekezdése megállapítja, hogy amennyiben a munkáltató vagy (kifizető) a magánszemélyt terhelő járulékmegállapítási, -levonási és ezzel összefüggésben -bevallási kötelezettségének az adózó jogszerűtlen nyilatkozata miatt nem vagy nem a törvényben meghatározottak szerint tesz eleget, az adóhatóság egy esetleges ellenőrzés során az adóhiányt, az adóhiány után az adóbírságot, a késedelmi pótlékot nem a munkáltató (kifizető) terhére állapítja meg.Mindezek figyelembevételével, ha az érintett dolgozó már nem folytat további tevékenységet a vállalkozásnál, és hivatalosan nem kérte a levonás korrigálását, a foglalkoztató nem érdekelt az önellenőrzés benyújtásában, és annak megtétele nem is a kötelessége.Amennyiben mégis a tökéletes jogkövető magatartást választja, akkor az Art. 30. §-ának (4) és (5) bekezdéseiben foglaltak szerint kell eljárnia. E szerint a hibát nyilvántartásba kell vennie, önellenőrzéssel az adóhatósághoz rendezni (és megfizetni), míg a le nem vont járulékot a dolgozótól a következő kifizetéskor levonhatja. (Munkaviszony esetében a levonás nem haladhatja meg az esedékes egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal, valamint adóelőleggel csökkentett havi munkabér 15 százalékát. Ha a különbözet egy összegben nem vonható le, a munkáltató[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. október 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5536
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,