tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott adóbevallás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Nyugdíjas személy adóbevallása

Kérdés: Kell adóbevallást készítenie egy nyugdíjas magánszemélynek abban az esetben, ha 2017-ben egy alkalommal megbízási szerződés keretében munkát végzett 10 000 forint megbízási díj ellenében, amelyből a kifizető minden közterhet levont és megfizetett?
Részlet a válaszból: […]önadózással köteles megállapítani, a megállapított adóról a bevallási kötelezettségét adóévenként kell teljesítenie, melyre kétféle lehetősége adódik. Az egyik, hogy az adóhatóság közreműködése nélkül elkészített bevallást nyújt be az állami adó- és vámhatósághoz, a másik pedig, hogy az állami adó- és vámhatóság által a nyilvántartásai adatai alapján összeállított adóbevallási tervezet adatait javítja, kiegészíti, vagy az adóbevallási tervezetben feltüntetett adatokat jóváhagyja, másképpen azokkal egyetért [Szja-tv. 11. § (1)-(2) bekezdései]. Tekintettel arra, hogy[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. február 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5661
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Egyéni vállalkozó adóbevallása

Kérdés: Kell-e személyijövedelemadó-bevallást beadnia annak az egyéni vállalkozónak, aki 2006-ban egész évben betegállományban volt, ezért a táppénzen kívül egyéb jövedelemmel nem rendelkezett? Melyik sorban kell feltüntetni a táppénz összegét?
Részlet a válaszból: […]bevallásadási kötelezettség teljesítéséhez a 0653-as bevallás 13-as lapjait ki kell tölteni, és a táppénzt a bevallás 4. sorába kell beírni. A táppénz bérjövedelemnek minősül akkor is, ha azt vállalkozóként kapja, ezért adójóváírás
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. február 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1679
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Adóbevallás utólagos módosítása

Kérdés: Egy egyéni vállalkozó 2003. évben hosszú ideig betegállományban volt, táppénzét megkapta, adóbevallásában ezt be is vallotta. 2004 áprilisában - amikor a rokkantsági nyugdíjazását intézte - az volt a kedvezőbb megoldás, hogy visszamenőlegesen megkapta a nyugdíjat 2003. szeptember 1-jétől. Az EP határozattal kötelezte a vállalkozót, hogy a 2003. szeptember 1-jétől 2004. január 11-ig tartó időtartamra kifizetett táppénz összegét fizesse vissza, ami meg is történt. Hogyan tudja a 2003. évi adóbevallását módosítani a 2004 áprilisában visszafizetett táppénz, illetve a visszamenőlegesen elszámolt nyugdíj összegével?
Részlet a válaszból: […]álló határidő lejárta előtt megtörtént, az érvénytelen szerződés alapján vagy egyébként jogalap nélkül megszerzett bevétellel összefüggésben az adózót nem terheli adókötelezettség. A 2004. január 1. után megszerzett táppénz - függetlenül attól, hogy melyik időszakra vonatkozik - adózási kötelezettségét az előző jogszabályhely egyértelműen rendezi, az eredeti állapot helyreállításával a magánszemélynek nincs adókötelezettsége. A 2003. évben hatályos Szja-tv. hasonló rendelkezést nem tartalmaz a jogalap nélkül megszerzett jövedelmek tekintetében. Ezért olyan megoldást kell találni az adókötelezettség rendezésére, amellyel az Szja-tv. alapelvei nem sérülnek. Az egyik megoldás lehet az, hogy a magánszemély a 2003. évi bevallásának önellenőrzésével kivonja a visszafizetett táppénzt az adózás alól. A másik megoldás az lehet, ha 2004. évi jövedelmét[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. november 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 867
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,