tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

40 találat a megadott nyugdíj összege tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Nyugdíj összege

Kérdés: Hogyan tudhatja meg a jogosult a nyugdíj megállapítása előtt, hogy a 38 év szolgálati ideje alapján milyen összegű ellátást fog kapni?
Részlet a válaszból: […]adatokra. Az előzetes kalkulációval kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a jövőre nézve nem lehet számolni nyugdíjat, ezért a kalkulált nyugdíjösszeget nem lehet alapul venni, csak iránymutatásként szolgálhat.Az első és legfontosabb dolog, amit az öregségi nyugdíj összegéről tudni kell, hogy az a nyugdíjjárulék alapját képező átlagkereset összegéhez és az elismert szolgálati időhöz igazodik. A nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetet főszabály szerint az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdőnapjáig elért (átlagszámítási időszak) nettó keresetekből számolják ki. Szolgálati időként pedig azok az időszakok számítanak, amelyek alatt a biztosított nyugdíjjárulék fizetésére kötelezett volt, illetve megállapodás alapján nyugdíjjárulékot fizetett. Fontos megjegyezni, hogy vannak olyan időszakok is, amelyek nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség nélkül szolgálati időnek minősülnek. Ezeket az időszakokat a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. augusztus 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6897
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Nyugdíj összege

Kérdés: Mennyiben befolyásolja a megállapított nyugdíj összegét egy lényegesen megemelt jövedelem annak a személynek az esetében, aki 2022. november hónapban tölti be a nyugdíjkorhatárát, és akkor 46 év és 100 nap igazolt szolgálati idővel fog rendelkezni? Milyen mértékben kellene megemelni a munkavállaló jelenlegi 350 000 forintos havi fizetését, hogy az ellátás összegét jelentősen befolyásolja?
Részlet a válaszból: […]400 havi keresetet jelent. Hogy e 400 havi átlagot mennyiben befolyásolja a következő 18 hónap, az alapvetően nem szakmai, hanem matematikai kérdés. Az egyszerűség kedvéért az ezt megelőző 400 hónap átlagát tekintsük 100-nak. Amennyiben az elkövetkezendő 18 hónapban ezen átlagkereset dupláját keresné, akkor a havi átlaga a következők szerint alakul: 40 000 + 18 × 200 = 43 600:418 = 104,3.A számítás természetesen erősen leegyszerűsített, és az eredményt számos tényező befolyásolja, különösen a korábbi keresetek, valorizációs értékek alakulása.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. június 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6850
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Nyugdíj összege

Kérdés: Milyen lehetőségei vannak a magánszemélynek abban az esetben, ha úgy véli, hogy a nyugdíjintézet nem helyes összegben állapította meg az öregségi nyugdíját?
Részlet a válaszból: […]kísérőlevélben összegezze, hogy a nyugdíjbiztosítási szerv melyik döntésével kapcsolatban és mire vonatkozóan merült fel kétség. Végezetül ne felejtse el mellékelni a vitatott időszakra vonatkozó valamennyi dokumentumot.Amennyiben a kérelem alapos, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv orvosolja a hibáját. Ugyanakkor, ha a kérelmet nem lehet teljesíteni, akkor azt továbbítják a kormányhivatal székhelye szerint illetékes törvényszéknek.Amennyiben a kereseti, jövedelmi adatokkal kapcsolatban vita merül fel, jó tudni, hogy a törvény szerint azokat elsősorban a nyugdíjbiztosítás nyilvántartása alapján kell számításba venni. Amennyiben a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban nem szerepel valamely jövedelemre vonatkozó adat, azt a foglalkoztatónak vagy jogutódjának az egykori munkaügyi, bérszámfejtési, könyvelési nyilvántartásai alapján kiállított írásbeli igazolásával, foglalkoztatói jövedelemigazolással, a foglalkoztató által évente[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. május 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6813
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

4. találat: Öregségi nyugdíj összege

Kérdés: Megilleti a teljes összegű öregségi nyugdíj azt a személyt, akinek a korhatár előtti ellátását csökkentéssel állapították meg?
Részlet a válaszból: […]tovább öregségi nyugdíjként, valamint kivételt jelentettek azok a személyek is, akiknek az 1990. évi LVI. tv. alapján megállapított öregségi nyugdíja alakult át 2012. január 1-jével korhatár előtti ellátássá.További fontos tudnivaló a korhatár előtti ellátás öregségi nyugdíjjá történő alakulásáról, hogy amennyiben valaki az ellátás, járandóság, járadék mellett dolgozott, és legalább 365 napra szolgálati időt szerzett, az kérheti az öregségi nyugdíja összegének újraszámítását. Az ellátás mellett szerzett szolgálati idő és kereset figyelembevételével ismételten megállapított öregségi nyugdíj csak abban az esetben kerül folyósításra, ha annak összege magasabb a korhatár előtti ellátás összegénél.A nyugdíj újraszámítása nem automatikus, nem hivatalból történik, hanem arra kizárólag az ellátásban részesülő személy kérelme[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. május 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6812
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

5. találat: Minimumnyugdíj

Kérdés: Emelkedett-e 2021-ben az öregségi nyugdíj minimálisan megállapítható összege?
Részlet a válaszból: […]elnevezésű pótlékra való jogosultság összeghatárai,- a saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj együttfolyósítási összeghatára 2021. január 1-jétől havi 96 835 forintról havi 100 940 forintra (Az együttfolyósítási összeghatár azokra az esetekre vonatkozik, amikor az özvegyi nyugellátást a házastárs 1998. január 1-jét megelőző elhalálozására figyelemmel állapították meg. Ebben az esetben az öregségi nyugdíjat és az özvegyi nyugdíjat - a megállapításuk időpontjára tekintet nélkül - az együttfolyósítási összeghatárig kell együtt folyósítani. Az 1997. december 31-ig hatályban volt társadalombiztosítási jogszabályok lehetővé tették, hogy a saját jogú nyugellátásban is részesülő özvegy özvegyi nyugdíja akár az elhunytat halálakor megillető nyugellátásnak a 60 százaléka legyen. A Tny-tv. rendelkezései[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. február 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6701

6. találat: Nyugdíj összege

Kérdés: Hogyan fogják kiszámolni a nyugdíj összegét egy 1956-ban született és 38 év szolgálati idővel rendelkező személynek, aki jelenleg munkanélküli, és a nyugdíjkorhatár eléréséig előreláthatóan már nem is fog dolgozni?
Részlet a válaszból: […]nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség nélkül szolgálati időnek minősülnek. Ezeket az időszakokat a Tny-tv. pontosan meghatározza.A nyugdíj összegét végül a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetnek a szolgálati idők számától függő szorzószámszorzata határozza meg.38 év szolgálati idő esetén az öregségi nyugdíj összegét az alapját képező havi átlagkereset 77 százalékában kell meghatározni. Fontos megjegyezni, hogy az álláskeresési járadék folyósításának az időtartama a nyugdíj megállapítása során szolgálati időnek számít, sőt még az összegét is figyelembe veszik az öregségi nyugdíj összegének meghatározása során, ha annak beszámításával kedvezőbb összegű nyugdíjat lehet megállapítani. A jelenleg hatályos Tny-tv. alapján az 1956-ban született személyek öregségi nyugdíjkorhatára a 64. életév betöltését követő 183. nap. Az öregségi nyug-ellátás megállapítására a nyugdíjkorhatár elérésekor kerülhet sor, amennyiben az igénylő rendelkezik az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges húsz, a résznyugdíjhoz pedig legalább tizenöt év szolgálati idővel.A férfiaktól eltérően a nők nyugdíjbiztosítási szempontból kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen ők életkortól függetlenül is nyugdíjba vonulhatnak,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. november 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6627
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

7. találat: Nyugdíj összege

Kérdés: Milyen összegű nyugdíjra számíthat az a személy, aki 2020. november hónapban tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárát, közel 50 év szolgálati idővel rendelkezik, de a munkabérei viszonylag alacsonyak voltak?
Részlet a válaszból: […]rendelkező nők számára van lehetőség nyugdíjba vonulni.Az öregségi nyugdíj várható összege az elismert szolgálati idő mennyiségétől és a nyugdíj alapját képező átlagkereset nagyságától függ, de nem lehet kevesebb az öregségi nyugdíj legkisebb összegénél, 28 500 forintnál. A szolgálati idő és az átlagkereset nagysága mellett a nyugdíj összegét még olyan tényezők befolyásolják, mint a bérezett napok száma, a táppénz időtartama, az esetleges munkanélkülivé válás időtartama, a munkanélkülivé válás időtartamára kapott ellátás összege, a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. október 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6608
Kapcsolódó tárgyszavak:

8. találat: Öregségi nyugdíj legkisebb összege

Kérdés: Változott-e az öregségi nyugdíj minimális összege 2020-ban?
Részlet a válaszból: […]megállapításra kerülő öregségi teljes nyugdíj 2020-ban
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. február 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6324
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

9. találat: Nyugdíj összegének korrigálása

Kérdés: Van lehetősége jogorvoslatra egy 1951. október 12-én született nőnek, aki 2006. október 12. óta öregségi nyugdíjban részesül, de úgy véli, hogy a nyugdíjazása idején 1 nap miatt "elbukta" a teljes öregségi nyugdíját, és csökkentett összegben kapja az ellátását, mert a munkaviszonyát 2006. október 11-én szüntették meg? Az érintett szolgálati ideje 38 év 70 nap, az ellátást megállapító határozat teljes nyugdíj megállapításáról szól.
Részlet a válaszból: […]bekezdésének a) pontja értelmében aki 1945 után született, az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárnál legkorábban öt évvel alacsonyabb életkorban, de legfeljebb az ötvenötödik életév betöltésétől, előrehozott öregségi nyugdíjba mehetett, amennyiben legalább 38 év szolgálati idővel rendelkezett. Olvasónk mindkét feltételnek megfelelt, 2006. október 12-én betöltötte 57. életévét, és 38 év 70 nap szolgálati idővel rendelkezett, ennek megfelelően - ahogyan a határozatban is szerepel - teljes összegű nyugellátás került megállapításra a számára.Csökkentett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. február 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6319
Kapcsolódó tárgyszavak:

10. találat: Nyugellátás összege

Kérdés: Ezután minden hónapban a nyugdíjprémiummal emelt összegben fogják kapni a nyugellátást a jogosultak?
Részlet a válaszból: […]novemberben az egész évre járó összeg került egy összegben kifizetésre. Fontos hangsúlyozni, hogy a nyugellátás havonta nem a 2019. novemberi kiegészítés teljes összegével emelkedik, hanem annak havi mértékével, azaz 0,7 százalékkal.Az egyösszegű kiegészítést 2019. november hónapban azok a személyek kapták, akik a 2019. januári rendszeres nyugdíjemelésben is részesültek, vagyis akika) öregségi nyugdíjban,b) özvegyi nyugdíjban,c) szülői nyugdíjban,d) árvaellátásban,e) baleseti hozzátartozói nyugellátásban,f) mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékban,g) mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékában,h) korhatár előtti ellátásban,i) szolgálati járandóságban,j) átmeneti bányászjáradékban,k) táncművészeti életjáradékban,l) rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban,m) baleseti járadékban,n) bányászok egészségkárosodási járadékában,o) fogyatékossági támogatásban,p) vakok személyi járadékában,q) rokkantsági járadékban,r) az 52/2011. Korm. rendelet alapján folyósított ellátásban,s) polgármesterek közszolgálati járadékában,t) a Hjt. szerinti árvák kiegészítő támogatásában vagy kiegészítő rokkantsági támogatásban,u) a Hjt. szerinti, valamint a Hszt. szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatásban,v) az 1994. évi XLV. tv. alapján a Tny-tv. 62. §-ában foglaltak szerint megemelendő rendszeres pénzbeli ellátásban,w) az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emelésben (kárpótlás címén folyósított kiegészítés),x) nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban,y) házastársi pótlékban vagyz) házastárs után járó jövedelempótlékbanrészesültek, és ellátásukat 2019. január 1. előtti időponttól állapították meg.A fentieken kívül a 2019. novemberi kiegészítésre jogosult volt a 2018. december 31-ét követő időponttóla) megállapított vagy folyósított, öregségi nyugdíjban részesülő személy is, ha a nyugdíját a januári emelésre[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. január 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6307
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 - 40 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést