tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott adó-visszatérítés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Elhunyt szülő adó-visszatérítése

Kérdés: Megkaphatja duplán az adó-visszatérítést az édesanya abban az esetben, ha a férje 2021. október 10-én egy balesetben elhunyt?
Részlet a válaszból: […]bevallással le nem zárt évekről szóló jövedelemigazolások (pl.: munkaviszonyból, más nem önálló tevékenységből származó jövedelem igazolása, táppénz összegének igazolása),- a levont nyugdíj-, illetve egészségbiztosítási járulékra vonatkozó munkáltatói igazolás,- adókedvezményre jogosító eredeti igazolások,- az elhunyt által az adóhatóság felé befizetett összegek bizonylatai,- ha az elhunyt egyéni vállalkozó volt, vagy önálló tevékenységből (ingatlan-bérbeadás, óraadás, egyéb szellemi tevékenységből) származó jövedelme volt, a pénztárkönyv vagy naplófőkönyv, vagy bevételi nyilvántartás, bevételi-kiadási pénztárbizonylatok, számlák, számla- és nyugtatömbök, analitika, tárgyieszköz-elszámolás, -nyilvántartás, záróleltár a készletekről, alkalmazotti nyilvántartás, bérkarton stb.,- ha az elhunyt egyéni vállalkozó volt, nyilatkozat arról, hogy a tevékenységet özvegyi vagy örökösi jogon tovább kívánják-e folytatni,- az örökösi minőség igazolására jogerős hagyaték-átadó végzés vagy öröklési bizonyítvány,- amennyiben hagyatékátadói végzéssel vagy öröklési bizonyítvánnyal nem rendelkezik, nyilatkozatot arról, hogy indult-e hagyatéki eljárás,- amennyiben a hagyatékátadó végzésben a hagyatéki vagyon értéke nem szerepel, a hagyatéki vagyontárgyakat és azok értékét tartalmazó irat (hagyatéki tárgyalás jegyzőkönyve, önkormányzat által felvett hagyatéki leltár, öröklési illeték kiszabásáról rendelkező határozat),- ha az elhunyt személy őstermelő volt, az őstermelői igazolvány, értékesítési betétlap, a bevétel összegét igazoló felvásárlási jegyek, kiadás összegét igazoló számlák,- amennyiben az elhalálozás évében az elhunytat mezőgazdasági juttatás illette meg, de a '11-es számú "Bevallás az államháztartással szembeni egyes juttatások igényléséről" elnevezésű nyomtatványt életében nem nyújtotta be, a támogatásra való jogosultságot igazoló bizonylat,- nyilatkozatot arról, hogy az elhunyt részéről az adómegállapítással érintett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. november 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6969
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Adó-visszatérítés

Kérdés: Jogosult lehet az apa az adó-visszatérítésre abban az esetben, ha a szülők elváltak, a gyereket az anya neveli, ő kapja a családi pótlékot is, de jelenleg GYES-en van, így nem volt adóalapja?
Részlet a válaszból: […]kedvezmény összege legfeljebb, magánszemélyenként 809 ezer forint.A családi kedvezményre jogosultság a családi pótlékra jogosultsághoz kötődik. A kérdéses esetben a gyermeket az anya neveli, ezért az anya jogosult a családi pótlékra, valamint a családi adókedvezmény érvényesítésére is. Az anyát megilletheti az adó-vissza-térítés is, ha van összevonás alá eső jövedelme. A családi kedvezménnyel ellentétben az adó-visszatérítés megosztására nincs lehetőség. Ezért, ha a magánszemélynek nincs összevonás alá eső adóköteles jövedelme, vagy az összevont adóalap az adóalap--kedvezmények után nullára csökken, visszatéríthető adó nem keletkezik.Az elvált apa, aki már nem neveli saját háztartásában a gyermekét, nem jogosult családi pótlékra, nem jogosult a családi kedvezmény érvényesítésére, és nem illeti[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. november 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6951
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,