tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Betéti társaság tagjainak jogviszonya

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2019. szeptember 10. (Társadalombiztosítási Levelek 364. szám, 6184. kérdés)

Olvasói kérdés Helyesen jár el a betéti társaság abban az esetben, ha a 2019. szeptember 1-jétől személyesen közreműködő és az ügyvezetői teendőket is ellátó kültagot bejelenti főállású kisadózóként? A továbbiakban valóban csak a 25 ezer forintos tételes adót kell majd megfizetnie egyéni vállalkozóként az érintett tagnak, aki jelenleg főállású kisadózó egyéni vállalkozó? Keletkezik a továb-biakban valamilyen kötelezettség a beltaggal kapcsolatban, akinek a kisadózói jogviszonya 2019. augusztus 31-én megszűnik, és a továbbiakban semmilyen módon nem vesz részt a társaság tevékenységében?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]semmilyen módon nem vesz majd részt a társaság tevékenységében. Így ő nem minősül kisadózónak, és utána a cégnek semmilyen járulékot sem kell fizetni. Más kérdés, hogy amennyiben ezután nem rendelkezik biztosítással, és nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, akkor magánszemélyként terheli majd a Tbj-tv. 39. §-ának (2) bekezdése szerinti egészségügyi szolgáltatási járulék. A kültag viszont e jogviszonyában - tekintettel arra, hogy egyéni vállalkozóként már jelenleg is főállású kisadózó - a Kata-tv. 2. §-a 8. pontjának g) pontja alapján nem főállásúnak tekintendő, és havi 25 ezer forint tételes adó terheli, míg egyéni vállalkozóként továbbra is meg kell[…]

Figyelmébe ajánljuk

Kell járulékot fizetni egy betéti társaság kültagja után abban az esetben, ha nem vesz ki bért, egy kft.-ben pedig heti 10 órás munkaviszonyban havi 50 220 forintos munkabér alapján történik utána a járulékfizetés?

Tovább a teljes cikkhez

Miként alakul egy betéti társaság kültagjának járulékfizetési kötelezettsége tagi jövedelem, illetve munkaviszonyból származó munkabér kifizetése esetén, ha betöltötte ugyan a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, de csak özvegyi nyugdíjban részesül, mert nem...

Tovább a teljes cikkhez

Be kell jelenteni társas vállalkozóként egy betéti társaság általános iskolai tanuló kültagját, aki alkalmanként kisebb statisztaszerepeket kap, amelyekre a társaság adja ki a számlát? Milyen járulékokat kell megfizetni ebben az esetben?

Tovább a teljes cikkhez

Milyen szabályokat kell figyelembe venni egy betéti társaság kültagjának foglalkoztatása során? Kötelező ténylegesen közreműködnie a társaság tevékenységében?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére