tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott kezdő mezőgazdasági őstermelő tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Kezdő mezőgazdasági őstermelő szociális hozzájárulási adója

Kérdés: Mindenképpen köteles a minimálbér 92 százalékának alapulvételével megfizetni a szo-ciá-lis hozzájárulási adót a kezdő biztosított mezőgazdasági őstermelő, vagy van más lehetőség is?
Részlet a válaszból: […]társadalombiztosítási járulékot.A tevékenységet kezdő és a tárgyévet megelőző adóévben a 8 millió forint bevételi határt meghaladó bevétellel rendelkező mezőgazdasági őstermelőt a saját maga után évente terhelő szociális hozzájárulási adó alapja a tárgyévi összevont adóalapba tartozó őstermelői tevékenységből származó jövedelme, de havonta legalább az év első napján érvényben lévő minimálbér, azaz 2021-ben 161 000 forint. Ha az őstermelő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. június 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6820

2. találat: Nappali tagozatos kezdő mezőgazdasági őstermelő

Kérdés: Kell járulékot fizetnie egy tevékenységét 2015-ben kezdő mezőgazdasági őstermelőnek, aki szeptembertől nappali tagozatos egyetemi hallgató?
Részlet a válaszból: […]bekezdése]. A mezőgazdasági őstermelő ugyanis biztosítottnak minősül, és emiatt járulékfizetésre is kötelezett, ha a reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati ideje együttesen legalább 20 év, kivéve az őstermelői tevékenységet közös igazolvány alapján folytató kiskorú személyt és a gazdálkodó család kiskorú tagját, továbbá a saját jogú nyugdíjast és az özvegyi nyugdíjban részesülő személyt, aki a reá irány­adó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte. Nem tekinthető mezőgazdasági őstermelőként biztosítottnak az a magánszemély sem, aki egyéb jogcímen rendelkezik biztosítási jogviszonnyal (pl. munkaviszonnyal vagy egyéni, illetőleg társas vállalkozói jogviszonnyal), kivéve a Tbj-tv. 5. §-a (1) bekezdésének g) pontja és (2) bekezdése[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. december 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4923

3. találat: Kezdő mezőgazdasági őstermelő közterhei

Kérdés: Csökkenthető valamilyen módon egy őstermelői tevékenységet folytató nappali tagozatos egyetemi hallgató társadalombiztosítási terhe, aki jelenleg a minimálbér alapulvételével fizeti meg a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót, tekintettel arra, hogy tevékenységét 2015. július 1-jén kezdte meg?
Részlet a válaszból: […]jogviszony, tehát a jelentős összegű járulék elkerülése érdekében más megoldást kell keresni.Ennek során abból célszerű kiindulni, hogy a Tbj-tv. 5. §-a (1) bekezdésének i) pontja szerint nem terjed ki a biztosítás a mezőgazdasági őstermelőre, amennyiben más jogcímen - ide nem értve a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyokat - biztosított. Azt kell megvizsgálnunk tehát, hogyan szerezhet az érintett a "legolcsóbban" biztosítást. Egyik megoldás a részmunkaidőre (akár heti néhány órás) létesített munkaviszony. A másik lehetőség - amely az adminisztrációs költségeken túl akár teljesen "ingyenes", tehát járulék- és adómentes lehet - az egyéni vállalkozói tevékenység. A Tbj-tv. 31. §-ának (4) bekezdése, illetve a 2011. évi CLVI. tv. 458. §-ának (5) bekezdése értelmében az egyéni vállalkozó csak a tényleges kivétje után köteles megfizetni az egyéni járulékokat, valamint a szociális hozzájárulási adót, amennyiben közép- vagy felsőfokú[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. november 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4890