tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott hallgatási díj tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Munkaviszony megszűnését követően kifizetett hallgatási díj

Kérdés: Milyen adó- és járulékterhei vannak a versenytilalmi megállapodás alapján kifizetett hallgatási díj azon részének, amely a munkaviszony megszűnése után 6 hónapon keresztül havonta egyenlő részletekben kerül kifizetésre? Biztosítottnak tekinthető a munkavállaló ez alatt az időszak alatt? A hallgatási díj másik részét a munkaviszony megszűnésekor fizették ki a munkavállaló részére.
Részlet a válaszból: […]nem jelent egyet azzal, hogy a munkavállaló részére a munkaviszonya megszűnését követően teljesített kifizetéseket már nem terhelik adó- és járulékfizetési kötelezettségek. A személyi jövedelemadó tekintetében a kifizetés időpontja magát az adókötelezettséget nem befolyásolja (legfeljebb a jövedelmek adóévek közötti elhatárolásánál bír jelentőséggel), míg a szociális hozzájárulási adó és az egyéni járulékok (10 százalékos nyugdíjjárulék és 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék) szempontjából pedig kifejezett törvényi előírásokat találunk arra nézve, hogy azokat a jogviszony megszűnését követően kifizetett jövedelem után is meg kell fizetni. A Tbj-tv. 18. §-ának (5) bekezdése úgy szól, hogy a járulékokat a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony megszűnését követően kifizetett (kiosztott) járulékalapot képező jövedelem után is meg kell fizetni. A 2011. évi CLVI. tv. 455. §-ának (1c) bekezdése szerint a szociálishozzájárulásiadó-kötelezettséget megalapozó jogviszony megszűnését követően, e jogviszony alapján juttatott (kifizetett) adóalapot képező jövedelmet úgy kell figyelembe venni, mintha annak kifizetésére a jogviszony[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. március 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4665