A1 igazolás időtartama

Kérdés: Be kell jelenteni a kiállító hatóságnak, ha a kiküldetés rövidebb ideig tartott, mint amennyire az A1 jelű igazolás kiállításra került?
Részlet a válaszából: […] A munkáltatónak az A1-es igazolás megkérésekor a kiküldetés tervezett időtartamát kell az azt kiállító egészségbiztosítási szervvel közölnie. A tervezett időtartamtól természetesen el lehet térni, ezért amennyiben a munkáltató/munkavállaló érdeke úgy kívánja, nincs...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. április 11.
Kapcsolódó címke:

A1 igazolás

Kérdés: A foglalkoztatónál vagy a külföldi kiküldetés helyén kell megőrizni a két eredeti példányban kiállított A1 igazolás egyik példányát? A másik eredeti példány a dolgozónál van.
Részlet a válaszából: […] A közösségi koordinációs szabályok (883/2004/EK rendelet) egyik alapelve, hogy kiküldetés esetén a munkavállaló 24 hónapig a kiküldő ország társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt marad. Kiküldetés esetében az A1-es igazolás a kiküldetés helye szerinti országban,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2016. november 8.
Kapcsolódó címke:

Munkavállalás Németországban

Kérdés: Be kell szereznie az A1-es igazolást annak a magyar lakcímmel rendelkező magyar állampolgárságú személynek, aki Németországban vállal munkát, amely alapján Németországban biztosítási jogviszonya keletkezik? A munkavállaló valószínűleg 183 napot meghaladóan fog Németországban tartózkodni. Meg kell fizetni ebben az esetben a 7050 forint összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot?
Részlet a válaszából: […] A kérdésben taglaltak alapján az említett személy csak Németországban folytat keresőtevékenységet, ezért nincs szükség annak vizsgálatára, hogy mely ország (Németország vagy Magyarország) társadalombiztosítási joga hatálya alá tartozik, hiszen - mivel nem kiküldetésről...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2016. augusztus 9.

A1 igazolás

Kérdés:

A kiküldő vagy a fogadó cégnél kell leadni az OEP által két eredeti példányban elkészített A1 igazolás második eredeti példányát, amelyből az elsőt a munkavállalónak magánál kell tartania?

Részlet a válaszából: […] Az A1-es igazolás jelen esetben a fogadó cég számára nélkülözhetetlen. Az uniós koordinációs rendelet (883/2004/EK rendelet) egyik alapelve, hogy kiküldetés esetén a munkavállaló két évig a kiküldő ország társadalombiztosítási jogának a hatálya alatt marad. A kérdésben...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2016. május 24.
Kapcsolódó címke:

Kiküldött munkavállaló biztosítási kötelezettségének igazolása

Kérdés: Meg kell-e igényelni az A1 jelű igazolást egy 100 százalékos német tulajdonban lévő magyar kft. munkavállalójának, akit kirendeltek az anyacéghez? A munkavállaló Magyarországon biztosított, itthon kapja meg a járandóságát, a kinti céghez csak munkavégzésre küldték ki.
Részlet a válaszából: […]

Megítélésünk szerint a vázolt helyzetben az A1-es igazolást ki kell kérni, hiszen az érintett ezzel igazolja, hogy biztosítási kötelezettsége Magyarországon áll fenn.

 

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. július 19.