tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

62 találat a megadott szociálishozzájárulásiadó-kedvezmény tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Szlovák állampolgár szociálishozzájárulásiadó-kedvezménye

Kérdés: Jogosult a munkaerőpiacra lépők után járó szociálishozzájárulásiadó-kedvezmény érvényesítésére a munkáltató a 2021. október 1-jén belépett munkavállalója után abban az esetben, ha az érintett már 6 hónapja - a minimálbér 30 százalékát meghaladó jövedelemmel járó - megbízási jogviszonyban állt új munkaadójánál? Amennyiben fennáll a jogosultság, akadálya a kedvezmény igénybevételének, ha az újonnan felvett munkavállaló szlovák állampolgár?
Részlet a válaszból: […]rendelkezett a Tbj-tv. szerinti biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal, egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonnyal.A kérdésben említett munkavállaló megfelel ennek a feltételnek, hiszen ezt megelőzően nem munka-viszonyban, hanem megbízási jogviszonyban állt a foglalkoztatónál. A kedvezmény érvényesítéséhez szükséges igazolást a NAV a munkaviszony révén létrejött biztosítási jogviszonyra vonatkozó 'T1041-es bejelentés alapján fogja megküldeni.Ami a szlovák állampolgár munkavállalóra vonatkozó kérdését illeti, a jogszabály nem tartalmaz olyan kitételt, hogy a kedvezmény csak magyar állampolgárságú[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. október 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6923

2. találat: 25 év alatti munkavállaló szociálishozzájárulásiadó-kedvezménye

Kérdés: Hogyan kell eljárnia az adókedvezmény tekintetében annak a betéti társaságnak, amely 2018. december 5-től alkalmaz egy dolgozót, aki 2021. év végén lesz 25 éves? A társaság igénybe vette utána a 25 év alatti pályakezdőkre vonatkozó szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt, amellyel - tudomásunk szerint - az átmeneti szabályok alapján az érintett 25. életévének a betöltéséig élhetnek, a NAV tájékoztatása szerint viszont a kedvezmény már nem jár.
Részlet a válaszból: […]adókedvezményéről van szó, amely 2 évig illette meg a munkavállalót.Ez a kedvezmény a Szocho-tv. 36. §-ának (2) bekezdése értelmében az érvényesítésre nyitva álló időtartam alatt a 2011. évi CLVI. tv. hatályvesztését követően is érvényesíthető, tehát jelen esetben a kedvezményt 2020. december 31-ig alkalmazhatta a vállalkozás.A több mint 180 nap biztosítási jogviszonnyal rendelkező 25 év alatti munkavállalókra[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. április 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6763

3. találat: Szociálishozzájárulásiadó- kedvezmény

Kérdés: Továbbra is élhet a munkáltató az álláskereső munkavállalók után járó szociálishozzájárulásiadó-kedvezménnyel annak a 2020. május 1-jétől alkalmazott munkavállalónak az esetében, akinek a munkaviszonya 2020. szeptember 30-án megszűnt, azonban október 12-étől újra a munkáltató alkalmazásában áll?
Részlet a válaszból: […]szerint a kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 275 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett a Tbj-tv szerint biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal, illetve egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonnyal.Ez a feltétel a kérdésben említett dolgozóval kapcsolatban az október 12-én létesített új jogviszonyával
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. október 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6600
Kapcsolódó tárgyszavak:

4. találat: Szociálishozzájárulásiadó- kedvezmény

Kérdés: Alkalmazható a megváltozott munkaképességű munkavállalókkal összefüggő szociális-hozzájárulásiadó-kedvezmény a munkaviszonyhoz kapcsolódó minimumjárulék-fizetés esetén?
Részlet a válaszból: […]kétszerese. Az adóalapnak természetesen része a munkavállaló tényleges munkabére és a minimális-járulék-alap különbözete is. Ebből következően ennél a kedvezménynél figyelembe lehet venni a minimum-járulék (és szociális hozzájárulási adó) alapját is.Ugyanakkor a Szocho-tv. más szakaszai alá tartozó kedvezmények esetében (pl. szakképzettséget nem igénylő munkakörben történő foglalkoztatáshoz[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. szeptember 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6547
Kapcsolódó tárgyszavak:

5. találat: Megváltozott munkaképességű egyéni vállalkozó

Kérdés: Élhet szociálishozzájárulásiadó-kedvezménnyel a vállalkozói osztalékalap után egy megváltozott munkaképességű egyéni vállalkozó?
Részlet a válaszból: […]szociális hozzájárulási adót viszont az érintett nem egyéni vállalkozóként, hanem magánszemélyként köteles megfizetni a Szocho-tv. 2. §-ának (2) bekezdése értelmében.Ugyanakkor a Szocho-tv. 1. § (5) bekezdése a)-e) pontjainak hatálya alá tartozó jövedelmek (e körbe tartozik a vállalkozói osztalékalap is) a minimálbér 24-szeresével megegyező maximumalapja csökkenthető többek között a magánszemély[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. június 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6442

6. találat: Szociálishozzájárulásiadó- kedvezmény

Kérdés: Igénybe veheti a munkáltató a belépés napjától a szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt egy 2019. december 9-től mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott munkavállaló után, vagy csak január 1-jétől lesz jogosult a kedvezményre?
Részlet a válaszból: […]karbantartója, javítója munkakörben és a 8. főcsoport 8421. számú foglalkozás szerinti munkakörben (tehát mezőgazdasági munkakörben) munkaviszonyban foglalkoztat munkavállalót.Az említett jogszabályi hely (3) bekezdése értelmében, ha a kifizető a dolgozót az adómegállapítási időszak egy részében nem, vagy nem kizárólag szakképzettséget nem igénylő munkakörben, vagy nem kizárólag mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatta, a munkaviszony alapján ezen adómegállapítási időszakra vonatkozóan vele kapcsolatban kedvezményt nem érvényesíthet.Ez a vázolt helyzetben azt jelenti, hogy amennyiben a munkavállaló december 9-től létesítette munka-viszonyát a munkaadónál, akkor a december[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. december 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6283
Kapcsolódó tárgyszavak:

7. találat: Szociálishozzájárulásiadó- kedvezmény támogatott munkavállaló után

Kérdés: Igénybe veheti a munkáltató a szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt az után a munkavállalója után, aki a foglalkoztatás megkezdése előtt hosszú időn keresztül regisztrált álláskereső volt, és akire tekintettel a foglalkoztató bérköltség-támogatást igényelt és kapott? A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bér és szociális hozzájárulási adó 70 százaléka. Elszámolható egyszerre a két támogatás, vagy ebben az esetben le kell mondania a munkáltatónak az adókedvezményről?
Részlet a válaszból: […]vállalkozói jogviszonnyal. E szabály alkalmazása szempontjából a biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonyba, egyéni, társas vállalkozói jogviszonyba a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozást segítő ellátás vagy a gyermeknevelési támogatás folyósításának időszakát, valamint a közfoglalkoztatásban történő részvétel időtartamát nem kell beszámítani.A kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének minősül az anyasági ellátásban részesült, illetve részesülő természetes személynek a korábbi kifizetőjénél történő ismételt munkába állásának kezdete is.A Szocho-tv. egyetlen megkötést tartalmaz a kedvezmény igénybevételével kapcsolatban, mégpedig, hogy költségvetési szerv nem alkalmazhatja. A törvény arról is rendelkezik ugyan, hogy a kifizető az ugyanazzal a természetes személlyel fennálló munkaviszonyára, közfoglalkoztatási jogviszonyára tekintettel csak egy adókedvezmény igénybevételére[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. augusztus 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6170
Kapcsolódó tárgyszavak:

8. találat: Szociálishozzájárulásiadó- kedvezmény

Kérdés: Helyesen jár el a kft. abban az esetben, ha a 2018-ban GYES-ről visszatért ügyvezetője után 2018-ban és 2019-ben is igénybe vette a szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt? Az ügyvezető munkaviszonyban dolgozik a cégében, és csak most értesült róla, hogy az új Szocho-tv. már nem tartalmazza ezt a kedvezményt.
Részlet a válaszból: […]szerencsére a jogalkotó gondolt a már megkezdett kedvezményes időszakok kifuttatására. A Szocho-tv. 36. §-ának (2) bekezdése értelmében - többek között - a 2011. évi CLVI. tv. említett kedvezményt tartalmazó 462/D. §-a alapján 2018. december 31-én érvényesített kedvezmények a törvény 2018. december 31-én hatályos rendelkezései szerint az érvényesítésre nyitva álló időtartamig igénybe vehetőek. Ha a kifizető az ugyanazzal a természetes[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. május 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6068

9. találat: Szociálishozzájárulásiadó- kedvezmény külföldi munkavállaló után

Kérdés: Érvényesítheti a munkaadó a munkaerőpiacra lépők után járó szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt egy szlovák állampolgárságú pályakezdő fiatal munkavállaló után, aki jelenleg még nem rendelkezik tajszámmal, de az ügyintézés folyamatban van?
Részlet a válaszból: […]vagy ezt megelőzően külföldön dolgozott munkavállalóról van szó.Ugyanakkor a kérdés megoldásához közvetlen segítséget kaphatunk az adóhatóságtól, hiszen az említett jogszabályi hely (5) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a kedvezményt a kifizető a feltételek fennállásáról kiállított igazolás birtokában érvényesítheti, melyet a NAV a biztosítotti bejelentés megtételét követően, hivatalból, a foglalkoztatás kezdő időpontját követő hónap 10. napjáig állít ki, és elektronikus kapcsolattartás útján küld meg[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. április 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6052

10. találat: Rokkantsági ellátásban részesülő egyéni vállalkozó

Kérdés: Jogosult szociálishozzájárulásiadó-kedvezményre egy 57 százalékos egészségi állapottal rendelkező, B1-es kategóriába tartozó, rokkantsági ellátásban részesülő egyéni vállalkozó, akinek a megváltozott munkaképességét 2018-ban állapították meg? Havi 25 ezer vagy havi 50 ezer forint tételes adót kell fizetnie abban az esetben, ha bejelentkezik a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá?
Részlet a válaszból: […]rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű.Jelen esetben az 1. pontban említett feltétel nem jöhet szóba, hiszen a kérdésben említett vállalkozó megváltozott munkaképessége ez évben került megállapításra, míg a 2. pontban meghatározott feltételnek nem felel meg, hiszen egészségi állapota az 50 százalékot meghaladja. Ez pedig azt jelenti, hogy kisadózóként főállásúnak minősülne, és havi 50 ezer forintos tételes adó terhelné.Amennyiben vállalkozóként az Szja-tv. szerinti adózást választja, biztosítottnak minősül, és havi minimális adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli.Ugyanakkor egy július 26-tól hatályba lépett jogszabályi változásnak köszönhetően már szociálishozzájárulásiadó-kedvezménnyel is élhet.A 2011. évi CLVI. tv. 462/A. §-a szerint ugyanis szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt vehet igénybe az egyéni vállalkozó is, amennyiben egészségi állapota a komplex[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. szeptember 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5856

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést