-Korengedményes nyugdíjas kft.-tulajdonosok munkavégzése

Kérdés: Milyen módon közreműködhet egy kereskedelemmel, szolgáltatással foglalkozó kft.-ben a két 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos, akik 2011. december 31-én korengedményes nyugdíjba mentek, amelyet a cég fizetett ki? A kft.-ben az egyik tulajdonos felesége az ügyvezető, a másik tulajdonos felesége munka­viszonyban dolgozik, és ezenkívül van még egy alkalmazott. A cég a megbízási jogviszonyt gondolja megfelelőnek a két tulajdonos számára.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...hogy megbízási szerződés alapján akkor végezhetnek munkát a tulajdonosok a társaságban, ha a szerződések valódi tartalom szerinti minősítésének törvényi elvéből [Art. 1. § (7) bekezdése] fakadóan az általuk elvégzett feladatok jellege,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. szeptember 25.

Rehabilitációs ellátásban részesülő egyéni vállalkozó kivétje

Kérdés: Mennyi lehet a vállalkozói kivétje egy 1956-ban született egyéni vállalkozónak, aki 2002-től rokkantsági nyugdíjban részesült, amely 2012-ben rehabilitációs ellátássá változott, így főfoglalkozásúvá vált, és havi 108 ezer forint után fizeti a járulékait? Az ellátás összege 45 245 forint, amelyet a vállalkozó nem szeretne elveszíteni. Igénybe veheti a szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt a kiváltott rehabilitációs kártyája alapján?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...ha az egyéni vállalkozó, illetve a tag rokkantsági ellátásban részesül, és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű.Az egyéni vállalkozó e kategóriába tartozik, és ennek megfelelően...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. szeptember 25.
Kapcsolódó címkék:  

Közgyógyellátásra jogosultság

Kérdés: Megszűnik a második rokkantsági csoportba tartozó személyek alanyi jogú közgyógyellátásra való jogosultsága, ha az igénylőt rokkantnyugdíj-ellátásból átsorolták öregségi nyugdíjba?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...családi pótlékban részesül;– az, aki rokkantsági ellátásban részesül, és az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján nem haladja meg a 30 százalékos mértéket;– az, aki a 2011. évi CXCI. tv. 30. §-ának (4) bekezdés b) pont...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. szeptember 25.

Kétszemélyes kft. tagjainak jogviszonya

Kérdés: Helyesen jár el az a kétszemélyes, papír-írószer üzletet működtető kft., amelynek tagjai heti kétórás részmunkaidős munkaviszonyban látják el az ügyvezetői tevékenységüket, és emellett mindketten személyesen is közreműködnek megbízási jogviszonyban, nulla forint megbízási díjért? Ebben az esetben csak a munkaviszony alapján merül fel a járulék- és adófizetési kötelezettség, vagy kell fizetni a megbízási jogviszony alapján is? Szerződéskötéskor a foglalkoztatói oldalon minden esetben a taggyűlés, azaz a két tag együttesen ír alá.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Ellenkező esetben színlelt szerződésről lehet szó, amelyegy adóhatósági ellenőrzés során a valódi tartalom szerinti minősítés törvényielvéből fakadóan [Art. 1. § (7) bekezdése] átminősítésre kerülhet annak összesadó- és...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. szeptember 11.
Kapcsolódó címkék:  

Rehabilitációs ellátásban részesülő társas vállalkozó rehabilitációs kártyája

Kérdés: Tudja érvényesíteni a rehabilitációs kártyával járó kedvezményeket egy főfoglalkozású társas vállalkozó, aki 2011. december 31-ig kiegészítő tevékenységű volt, jelenleg rehabilitációs ellátást kap, és komplex vizsgálat előtt áll? Betegsége esetén jogosult lesz táppénzre a befizetett járulékai alapján?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...részesül, – vagy ha az egyéni vállalkozó rokkantsági ellátásbanrészesül, és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítésealapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű.E feltételnek viszont megfelel a kérdésben említett tag,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. szeptember 11.

Hitel törlesztéséhez nyújtott munkáltatói támogatás minősítése

Kérdés: Helytálló-e a Társadalombiztosítási Levelek 176. számában megjelent 3017. számú kérdésre adott válasz, azaz adóterhet nem viselő járandóságként értelmezhető-e a már akár évekkel ezelőtt is, hitelintézettel megkötött lakáscélú hitelszerződés alapján fennálló hitel törlesztéséhez nyújtott munkáltatói támogatás?
Részlet az állásfoglalásából: […]  A munkáltató a munkavállaló lakásszerzésének elősegítéséreaz Szja-tv. 1. számú mellékletének 2.7. pontja alapján munkáltatóitámogatásként a lakás vételárának vagy teljes építési költségének 30százalékát, de legfeljebb ötmillió forintot adhat. A nyújtott...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. szeptember 11.
Kapcsolódó címkék:  

Rehabilitációs kártya igénylése

Kérdés: Hogyan lehet rehabilitációs kártyát igényelni egy olyan munkavállaló részére, aki csökkent munkaképességű, erről az ORSZI-ból van egy 2 évvel ezelőtti szakvéleménye, amely még 2013. áprilisig érvényes lenne? A munkavállaló semmilyen ellátásban nem részesült, és nem kapott felülvizsgálatra sem felszólítást.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kártyára az a megváltozott munkaképességűszemély jogosult, akinek a rehabilitációs hatóság által végzett komplexminősítés szerint a) foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható,vagy b) tartós foglalkozási rehabilitációt igényel,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. augusztus 21.
Kapcsolódó címke:

1956-ban született egészségkárosodott nő nyugellátása

Kérdés: Van-e valamilyen lehetőség arra, hogy nyugellátást igényeljen az az 1956. augusztus 26-án született nő, aki 1970-től 1973-ig szakmunkásképző iskolába járt, 1 évig háztartásbeli, 1 évig pedig munkanélküli volt, és két gyermeket szült? Az igénylő egészségkárosodott, de jelenleg még aktívan dolgozik. Kifizetheti a munkáltatója a 40 éves szolgálati idő eléréséhez szükséges 2-3 éves időtartamot?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...vagy rehabilitációs ellátásra) az a személy jogosult, akinek – az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplexminősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű (a továbbiakban:megváltozott munkaképességű személy), és aki– a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. augusztus 21.
Kapcsolódó címke:

Megváltozott munkaképességű hozzátartozó foglalkoztatása

Kérdés: Milyen járulék- és adókedvezményt kaphat az az egyéni vállalkozó, aki megváltozott munkaképességű feleségét szeretné alkalmazni? A feleség orvosi rehabilitáció alatt áll, és munkaképesség-csökkenése 68 százalékos.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Rehabilitációs kártyára az a megváltozott munkaképességű személy jogosult,akinek a rehabilitációs hatóság által végzett komplex minősítés szerintfoglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, vagy tartós foglalkozásirehabilitációt igényel...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. június 19.

Kedvezményes parkolási igazolvány

Kérdés: Valóban csak azok a személyek kaphatnak kedvezményes parkolási igazolványt, akik fogyatékossági támogatásban részesülnek, vagy mások is megigényelhetik?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...számítottnyolc napon belül az iratok megküldésével megkeresi a Nemzeti Rehabilitációs ésSzociális Hivatalt a közlekedőképesség minősítése érdekében. Ha a kérelem benyújtásakoraz említett hivatal által kiadott szakvélemény, szakhatósági...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. május 29.
Kapcsolódó címke:
1
…
24
25
26
…
35