Keresés eredménye

6 találat a megadott külföldi jogviszony tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Biztosítási jogviszony igazolása
Kérdés: Milyen módon és milyen igazolással tudja a munkavállaló igazolni a biztosítási jog-viszonyát külföldi munkavégzést követően, illetve abban az esetben, ha Magyarországon dolgozott ugyan, de a társadalombiztosítási igazolványa elkallódott, és annak beszerzése, pótlása nehézkes? Amennyiben az illetékes hatóság kiállítja az igazolást, a társadalombiztosítási kifizetőhely figyelembe veheti a biztosítási jogviszonyt keresőképtelenség esetén a táppénz mértéke, illetve az alap és a jogosultsági idő megállapításához?
Részlet a válaszból: […]kötelezettség tehát a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal megyeszékhelyen működő járási hivatalnál, illetve Pest megye és a főváros esetén a Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. kerületi hivatalánál személyesen vagy postai úton teljesíthető [Eb-tv. 80. § (5)-(6) bekezdései és Eb-tv. R. 49/E. §]. Feltételezzük, hogy az érintett munkavállaló eleget tett ennek a bejelentési kötelezettségének.A külföldi munkavégzés igazolására a külföldi biztosítótól az E104-es igazolás szükséges. Az E104-es kikéréséhez szükséges dokumentumok: magyar személyi igazolvány másolata, magyar lakcímkártya másolata, külföldi egészségbiztosítási kártya másolata.A magyar bejelentett biztosítási jogviszonyokról személyesen, írásban vagy meghatalmazott[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. december 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5951
2. találat: Külföldön biztosított személyek kötelezettségei
Kérdés: Hogyan kell eljárni abban az esetben, ha egy cég Dániába küldi ki dolgozni a munkavállalóit az ott bejegyzett vállalkozásához? A magyar munkavállalók a külföldi tartózkodás alatt a foglalkoztatónál fizetés nélküli szabadságon lesznek, a jövedelmüket Dániában kapják meg, és ott rendelkeznek majd biztosítási kötelezettséggel is. Van valamilyen bejelentési kötelezettsége a magánszemélyeknek a magyar egészségbiztosítási pénztárhoz ebben az esetben?
Részlet a válaszból: […]külföldön létrejött biztosítását és annak megszűnését 15 napon belül bejelenteni az egészségbiztosítónak. Az Eb-tv. R. 49/E. §-ának (1)-(2) bekezdései értelmében a bejelentésre kötelezett személynek a bejelentést az OEP által rendszeresített nyomtatványon vagy elektronikus űrlapon a kormányhivatalhoz[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. január 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5276
3. találat: Magyar nyugdíjas szlovák jogviszonya
Kérdés: Kell fizetnie Szlovákiában egészségügyi hozzájárulást az ott szerzett jövedelmei után egy öregségi nyugdíjas magyar állampolgárnak, aki rendelkezik szlovák tartózkodási engedéllyel, és Szlovákiában egy vállalkozás ügyvezetője?
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. február 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4636
4. találat: Németországban munkát vállaló egyéni vállalkozó közterhei
Kérdés: Van valamilyen bejelentési kötelezettsége annak az egyéni vállalkozónak, aki Németországban munkaviszonyt létesít? Hogyan alakul a biztosítása és a járulékfizetése, ha az egyéni vállalkozása alkalmazottal továbbra is működik Magyarországon?
Részlet a válaszból: […]személyre, aki Németországban munkaviszonyban áll, ez utóbbi államban terjed ki a biztosítás. Magyarországon nem biztosított (viszont Németországból be kell szereznie az A1-es igazolást), vele kapcsolatban idehaza e tevékenysége alapján járulékfizetési kötelezettség nem keletkezik.Ezzel szemben alkalmazottai után Magyarországon az általános szabályok szerint meg kell fizetnie a szociális hozzájárulási adót,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. április 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4065
5. találat: Külföldi jogviszony igazolása
Kérdés: Elfogadható a külföldi jogviszony igazolásaként az E104 számú igazolás egy magyar társas vállalkozás ügyvezetője esetében, aki Ausztriában egyéni vállalkozóként biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, vagy csak az A1 jelű nyomtatvány megfelelő?
Részlet a válaszból: […]valóban Ausztriában terjed-e ki a biztosítás? Jóllehet egyéni vállalkozóként ott biztosított, de amennyiben Magyarországon az ügyvezetői teendőit munkaviszonyban látja el, akkor a magyar jog hatálya alá kerülhet át. A 883/2004/EK rendelet 13. cikkének (3) bekezdése értelmében az a személy, aki különböző tagállamokban szokásosan munkavállalóként és önálló vállalkozóként végez tevékenységet, azon tagállam[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. április 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4062
6. találat: Magyar állampolgár szlovák biztosítási jogviszonya
Kérdés: Kell-e valamilyen közterhet fizetnie az ügyvezetői feladatok ellátásáért annak a magyar állampolgárságú kft.-tagnak, aki Szlovákiában is alapított egy céget, ahol főállású társas vállalkozóként minden járulékot megfizet?
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. április 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3712