tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott EGT-tagállamban biztosított személy tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: EGT-tagállamban biztosított kisadózó egyéni vállalkozó

Kérdés: Milyen bejelentési kötelezettsége van egy Magyarországon állandó bejelentett lakcímmel rendelkező kisadózó egyéni vállalkozónak, aki jelenleg a Közép-európai Egyetemen (CEU) dolgozik heti 40 órás munkaviszonyban 2020. augusztus 31-ig, majd az egyetem magyarországi működésének megszűnése után a (CEU) Bécsi Egyeteme fogja továbbfoglalkoztatni szintén 40 órás munkaviszonyban 2020. szeptember 1-jétől? Bécsben hétfőtől péntekig fog dolgozni, a vállalkozásában pedig szombat, illetve vasárnap fog itthon tevékenykedni. Mi a teendője és milyen kötelezettsége van a vállalkozásában, ahol jelenleg havi 25 000 forint összegű tételes adót fizet?
Részlet a válaszból: […]szeptember 1-jétől pedig azért, mert egy másik EGT-tagállamban kiterjed rá a biztosítás. (Ugyanakkor, mivel kisadózásában változik a "munkavégzés jellege", ezt a 20T101E nyomtatványon be kell jelentenie.)Szeptember 1-jétől ugyanis munkaviszonya alapján Ausztriában válik biztosítottá. Ausztriai biztosításának a létrejöttét az Eb-tv. 80. §-ának (5) bekezdésében foglaltaknak megfelelően köteles bejelenteni az egészségbiztosítónak. Az ehhez szükséges nyomtatványt letöltheti a NEAK honlapjáról[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. augusztus 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6532

2. találat: EGT-tagállamban biztosított személy egészségügyi ellátása

Kérdés: A tajt vagy az EU-kártyát kell használnia a magyar állampolgárnak abban az esetben, ha EGT-tagországban (nem Magyarországon) biztosított, és hazalátogatása során egészségügyi ellátást vesz igénybe? A taj használata esetén a rendszer jelzi, hogy nincs jogviszonya, az egészségügyi szolgáltatók viszont nem fogadják el az EU-kártyát. Meg kell fizetni ebben az esetben az elmaradt egészségügyi szolgáltatási járulékot annak ellenére, hogy külföldön mindent megfizetett?
Részlet a válaszból: […]illetve a Kártyahelyettesítő formanyomtatványt, amennyiben az ellátás orvosilag szükséges volt. A szükségesség megítélése orvosszakmai kérdés. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával, vagy az azt helyettesítő formanyomtatvánnyal igénybe vett ellátásokat az egészségügyi szolgáltató ún. "E" térítési kategóriában jelenti az OEP felé. Az OEP ezen ellátásokat ugyanúgy finanszírozza, mintha a szolgáltató egy Magyarországon biztosított személyt látott volna el, azzal a különbséggel, hogy ezen ellátásokra nem vonatkoznak a teljesítménykorlátozások. Az így kifizetett összegeket az OEP elszámolja a kártyát/formanyomtatványt kiállító külföldi biztosítóval.A biztosítottnak abban az esetben kell fizetnie:- amennyiben nem volt ún. orvosilag szükséges az egészségügyi ellátás,- amennyiben nem szerződött szolgáltatónál vették igénybe az ellátást,- amennyiben nem mutatta be a kártyát, illetve a kártyahelyettesítő nyomtatványt.Amennyiben a külföldön biztosított betegnek ki kell fizetnie a számlát (pl. nem mutatta be az Európai Egészségbiztosítási Kártyáját), az EU-kártyát kiállító biztosítójától kérhet visszatérítést. Ebben az esetben a külföldi biztosító keresi meg az egészségügyi ellátás helye szerint területileg illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervet annak érdekében, hogy tájékoztatást kapjon az OEP által finanszírozott összeg nagyságáról.Az OEP az összes szolgáltatót tájékoztatta ellátási kötelezettségeiről, az erre vonatkozó tájékoztató szöveg az OEP honlapján is megtalálható.Tervezett (gyógykezelési szándékú hazautazás esetén) ellátást a külföldi biztosító által kiadott előzetes engedély (S2) alapján lehet igénybe venni. Az engedély kiadásának feltételeiről az illetékes - külföldi?- biztosító nyújt felvilágosítást. Az engedélyt tartalmazó igazolás felhasználása érdekében a beteg és a szolgáltató közötti előzetes egyeztetés szükséges.Amennyiben egy EGT-tagállam területén dolgozó, és ott biztosított magyar állampolgárnak Magyar-országon van az állandó lakóhelye, akkor az illetékes -?külföldi?- biztosító által kiállított igazoló[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. augusztus 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5831

3. találat: EGT-tagállamban biztosított személy magyar vállalkozása

Kérdés: Magyarországon főfoglalkozású egyéni vállalkozónak minősül egy EGT-tagállamban egyéni vállalkozóként biztosított személy, akinek a létérdeke és az állandó tartózkodási helye is az EGT-tagállamban van, de Magyarországon is egyéni vállalkozást folytat, és az egyéni vállalkozói igazolvány kiadásához lakcímet kellett itt létesítenie? A vállalkozó Magyarországon a kisadózó vállalkozók tételes adójának hatálya alá jelentkezett be, és rendelkezik A1 igazolással az EGT-tagállamban fennálló biztosításáról.
Részlet a válaszból: […]kérdésbeli, más tagállamban biztosított magánszemély Magyarországon kisadózó egyéni vállalkozóként nem minősül főállásúnak, ezért a tételes adót is ennek megfelelően havi 25 000 forint összegben köteles teljesíteni. Hozzátesszük, hogy a nem főállású kisadózó - e jogviszonya alapján - biztosítottnak nem minősül, társadalombiztosítási ellátásra és álláskeresési ellátásra jogosultságot nem szerez. A "főállású" minősítés egyébiránt nem a lakcímen múlik, hanem azt az egyidejűleg fennálló biztosítási jogviszonyok függvényében kell elbírálni, megállapítani. Tehát Magyarországon nem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. október 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5211