tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott értékpapír tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Munkavállalói részvényjuttatási program keretében juttatott értékpapírok közterhei

Kérdés: Milyen adó-, illetve járulékfizetési kötelezettség terheli a munkavállalói részvényjuttatási program keretében ingyenesen juttatott értékpapírokat?
Részlet a válaszból: […]áron vásárolhatnak az anyavállalat külföldi tőzsdére bevezetett részvényeiből. Az anyavállalat a munkavállalók által piaci áron megvásárolt részvényeket kiegészíti ingyenesen juttatott részvényekkel. Az ingyenes részvényeket havonta írják jóvá a dolgozók saját értékpapírszámláján, azokkal - a jóváírás napjától - a munkavállalók szabadon rendelkezhetnek. Az anyavállalat a program működésének költségeit és az ingyenesen juttatott részvények értékét nem terheli át a leányvállalatra. Személyi jövedelemadó-kötelezettség az ingyenesen juttatott értékpapírok után Az Szja-tv. 77/A. §-a (1) bekezdésének 2004. január 1-jétől hatályos rendelkezése alapján a bevétel adókötelezettségének jogcímét a felek (a magánszemély és az értékpapírt juttató személy, valamint az említett személyek és más személy) között egyébként fennálló jogviszony és a szerzés körülményei figyelembevételével kell megállapítani, és ennek megfelelően kell az adókötelezettségeket (ideértve a jövedelem megállapítását is) teljesíteni. Tekintettel arra, hogy az idei évtől kezdődően a külföldi anyavállalat juttató és a juttatásban részesülő magánszemély közötti közvetett kapcsolatot is értékelni kell a bevétel jogcímének meghatározásakor, továbbá figyelembe véve, hogy a juttatás a magánszemély leányvállalatnál fennálló munkaviszonyára tekintettel történik, az ingyenesen juttatott értékpapírok esetében a magánszemélyek munkaviszonyból származó jövedelme keletkezik. A magánszemély kifizetőnek nem minősülő személytől szerez nem pénzbeli formában vagyoni értéket, ezért a - munkaviszonyból származó - jövedelem után adóelőleg-megállapítási és -megfizetési kötelezettség a magánszemélyt terheli az Szja-tv. 49. §-a alapján. Az ingyenesen juttatott értékpapírok utáni járulékkötelezettség A külföldi anyavállalattal a juttatásban részesülők nincsenek jogviszonyban, a juttatásra nem a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról szóló 1997. évi LXXX. törvény 5. §-ában foglalt biztosítási jogviszonyt megalapozó jogviszony keretében kerül sor. E juttatással összefüggésben a belföldi leányvállalatnak társadalombiztosításijárulék-fizetési, a munkavállalóknak nyugdíjjárulék- és egészségbiztosításijárulék-fizetési kötelezettsége nem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. január 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 913
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,