tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott ekho választása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Mezőgazdasági őstermelő ekhója

Kérdés: Megbízási jogviszonyában kérheti az ekho szerinti adózást egy mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytató személy, aki ebben a jogviszonyában biztosított, és a minimálbér alapulvételével megfizeti a járulékokat?
Részlet a válaszból: […]adóévben bármely tevékenységgel összefüggésben- munkaviszonyból származó,- egyéni vállalkozóként vállalkozói kivét címén,- társas vállalkozás tagjaként személyes közreműködés ellenértéke címén,- vállalkozási, megbízási szerződés alapján az Szja-tv. szerint egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélykéntolyan jövedelmet szerez, amely után a közteherfizetési kötelezettségek (EGT-államban biztosított személy esetében a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség) teljesítése[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. augusztus 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6175
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Felhasználási szerződés

Kérdés: Milyen előnyei, illetve milyen hátrányai vannak az ekho szerinti adózás választásának abban az esetben, ha egy cég sok nagy összegű kifizetést teljesít felhasználási szerződés alapján főállással rendelkező magánszemélyek részére? Nem lenne optimálisabb a kifizető számára az általános szabályok szerinti közteherfizetés?
Részlet a válaszból: […]személyt az egészségügyi szolgáltatás nem érinti, a nyugdíj alapjául szolgáló jövedelmének a számításánál azonban figyelembevételre kerül a 15 százalékos ekho alapjának a 61 százaléka.Nyugdíjas esetében az egészségügyi szolgáltatás szintén nem releváns, ugyanakkor a 11,1 százalékos ekho alapja nem képezi a 0,5 százalékos nyugdíjnövelés alapját.Felhasználási szerződés esetén a jogok felhasználásának az ellenértékeként kifizetett díjazás nem járulék-alap, így az ebből származó jövedelem, azaz a költségekkel csökkentett bevétel után a kifizetőnek 19,5 százalékos ehót kell fizetnie, míg a magánszemélyt 15 százalékos szja terheli. Költségként tételesen, azaz számlával igazoltan maximum a megállapított díjazás 50 százaléka vonható le, számla nélkül pedig egy fix 10 százalékos költséghányad érvényesíthető. A személyes munkavégzésre tekintettel esetlegesen kifizetett díjazás esetében a biztosítási kötelezettséget az általános szabályok szerint kell elbírálni, és biztosítási kötelezettség megállapítása esetén a szociális hozzájárulási adót, illetve egyéni járulékokat megfizetni. Mivel semmilyen előírás sincs arra vonatkozóan, hogy a személyes munkavégzésre tekintettel kell-e, illetve milyen arányban kell díjazást elszámolni, szerencsésebb megoldás, ha erre tekintettel nem kerül sor kifizetésre.Mindezt egy 100 ezer forintos szerzői díjon illusztrálva:-[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. július 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5804
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,