tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott heti pihenőnap tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Szombati munkavégzés

Kérdés: Helyesen jár el az az élelmiszer- és vegyi­áruüzlet-hálózatot üzemeltető munkáltató, ahol a munkavállalók minden hétköznap 8 órát dolgoznak a boltok nyitvatartási idejéhez igazodóan, de az üzletek szombaton is nyitva tartanak 8.00 és 12.00 óra között, ezért az a munkavállaló, aki szombatra be van osztva, hétfőn csak 4 órát dolgozik, 12.00 órától, így megvan az összefüggő 48 óra pihenőidő is? Korábban a munkavállalók a szombati munkavégzésért 100 százalékos pótlékot kaptak, mivel a pihenőnapjukon dolgoztak, de a munkáltató nem szeretne folyamatosan túlórát tervezni.
Részlet a válaszból: […]időtartam alatt teljesítse (elszámolási időszak). A heti pihenőnapok egyenlőtlen beosztása esetén - a több műszakos vagy az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalót kivéve - a munkavállalónak hat munkanapot követően egy pihenőnap jár, amelynek havonta egy alkalommal vasárnapra kell esnie, ha egyébként vasárnapra elrendelhető volt rendes munkaidőben munkavégzés a munkavállaló részére. Ez utóbbi alól kivételt képeznek azok a munkavállalók, akiknek azért rendelhető el rendes munkaidőben vasárnapra munkavégzés, mert részmunkaidőben kizárólag szombat és vasárnap történik a munkavégzésük.Az Mt. lehetőséget ad arra is, hogy a munkáltató - a heti pihenőnapok helyett - hetenként legalább negyvennyolc órát kitevő, megszakítás nélküli heti pihenőidőt biztosítson. A kérdésben felvetett megoldás e szabály alkalmazását veti fel. Ahhoz azonban, hogy jogszerű-e így a pihenőidő kiadása, az Mt. más szabályával kell összevetni. Ez nem más, mint a hét definiálását tartalmazó szabály. Az Mt. alkalmazása szempontjából a hét: a naptári hét vagy a munkáltató által meghatározott[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. szeptember 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4496