tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott elvált feleség tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Jogosultság özvegyi nyugdíjra

Kérdés: Kaphat özvegyi nyugdíjat az elvált feleség abban az esetben, ha tartásdíjra nem volt jogosult?
Részlet a válaszból: […]nyugdíjra, ha élettársával annak haláláig egy év óta megszakítás nélkül együtt élt, és gyermekük született, vagy megszakítás nélkül tíz év óta együtt élt, feltéve, hogy az együttélésük alatt özvegyi nyugdíjban nem részesült.Az elvált, továbbá a házastársától egy évnél hosszabb ideje külön élő személy özvegyi nyugdíjra jogosultsága akkor állapítható meg, ha házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült, vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg. Amennyiben az elvált vagy a házastársától külön élő személy nem részesült tartásdíjban, az özvegy az elhunyt jogszerzése esetén sem részesülhet özvegyi nyugdíjban.Amennyiben az elhunyt jogán több személy is jogosult özvegyi nyugdíjra, a jogosultak között a nyug-ellátást egyenlő arányban meg kell osztani. Ha a jogosultak száma megváltozik,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. március 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5688

2. találat: Elvált feleség jogosultsága özvegyi nyugdíjra

Kérdés: Jogosult ideiglenes, majd állandó özvegyi nyugdíjra az a feleség, akit 26 év együttélés után 2010-ben elhagyott a férje, 2011-ben hivatalosan is elváltak, és a férj egy másik nővel költözött össze, akitől 2 évvel korábban gyermeke is született, de 2013-ban súlyosan megbetegedett, visszaköltözött az első családjához, és 2014 év elején elhunyt?
Részlet a válaszból: […]nyugdíjbiztosítás az igény elbírálása során a rendelkezésre álló bizonyítékok, illetve tanúnyilatkozatok alapján milyen döntésre jut.A konkrét esetre térve, vizsgáljuk meg elsőként a feleség jogosultságát. Mivel 2011-ben elvált a férjétől, ezt követően több mint egy évig külön éltek, és tartásdíjban sem részesült, így házassága alapján (a Tny-tv. 49. §-a értelmében) nem jogosult özvegyi nyugdíjra. Ezzel szemben 2013-ban élettársi kapcsolatot létesített volt férjével. Amennyiben bizonyítani tudja, hogy ez az élettársi kapcsolat egy évig megszakítás nélkül (tehát a volt férj haláláig) fennállt - figyelembe véve, hogy[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. június 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4423
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Elvált feleség özvegyi nyugdíja

Kérdés: Jogosult lesz-e özvegyi nyugdíjra az a nő, aki elvált a férjétől, aki ezt követően rövid időn belül elhunyt?
Részlet a válaszból: […]továbbá házastársától egy évnél hosszabb ideje külön élő személy részére özvegyi nyugdíj - az egyéb jogosultsági feltételek mellett - csak akkor állapítható meg, ha házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült, vagy részére azt a bíróság megállapította. Amennyiben elvált házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült, az özvegyi nyugdíj iránt benyújtott igényt - amennyiben a jogszerző nem nyugdíjasként hunyt el - a lakóhelye szerint illetékes regionális nyugdíj-biztosítási igazgatóságoknál[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. június 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2226
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,