tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott elvált házastárs özvegyi nyugdíja tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Elvált házastárs özvegyi nyugdíja

Kérdés: Valóban jogosult özvegyi nyugdíjra az elvált házastárs volt házastársa halála esetén? Amennyiben igen, mennyi időre jár az ellátás?
Részlet a válaszból: […]másfél évesnél fiatalabb gyermek eltartásáról gondoskodik. A fogyatékos vagy tartósan beteg gyermeket eltartó elvált személynek az ideiglenes özvegyi nyugdíj a beteg gyermek harmadik születésnapjáig jár.Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően közvetlenül az elhunyt házastárs után járó özvegyi nyugdíj akkor állapítható meg, amennyiben az özvegy a házastársa halálakor a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy az egészségkárosodása legalább ötvenszázalékos mértékű, továbbá ha házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik. Az özvegyi nyugdíjra való jogosultság akkor is megállapítható, ha az előzőekben ismertetett feltételek egyike a házastársa) 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított tizenöt éven belül,b) 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított tíz éven belülbekövetkeznek.A házastársa haláláig tartásdíjban részesülő elvált, továbbá házastársától egy évnél hosszabb ideje külön élő személynek özvegyi nyugdíj csak abban az esetben jár, ha a különéléstől számított tíz éven belül éri el a reá irányadó nyugdíjra jogosító korhatárt, vagy következik be a legalább ötvenszázalékos mértékű egészségkárosodás, vagy házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról fog gondoskodni.A nyugdíjkorhatár betöltése jogcímén megállapított özvegyi nyugdíj az özvegy haláláig, a legalább ötvenszázalékos egészségkárosodás jogcímén megállapított özvegyi nyugdíj az egészségkárosodás fennállása idejére, árvaellátásra jogosult gondozása címén megállapított özvegyi nyugdíj az árvaellátásra való jogosultsággal megegyező időtartamra[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. május 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5741