Elvált személy özvegyi nyugdíja

Kérdés: Kaphat özvegyi nyugdíjat a házastársától elvált személy, ha egyik oldalon sem történt új házasságkötés az elhalálozásig?
Részlet a válaszából: […]

Igen, kaphat. Az elvált, továbbá a házastársától külön élő személy abban az esetben kaphat özvegyi nyugdíjat, ha a házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült, vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg.

(Kéziratzárás: 2023. 06. 19.)

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2023. június 27.

Elvált házastárs özvegyi nyugdíja

Kérdés: Jogosult lehet özvegyi nyugdíjra az elvált feleség a volt férje halála esetén? Ha igen, akkor hogyan kell igényelni az ellátást?
Részlet a válaszából: […] Özvegyi nyugdíjat a házastárs, a bejegyzett élettárs, az elvált házastárs és az élettárs is kaphat. Az elvált, továbbá a házastársától külön élő személy részére az özvegyi nyugdíj akkor állapítható meg, ha a házastársától annak haláláig tartásdíjban...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2023. február 14.

Elvált házastárs özvegyi nyugdíja

Kérdés: Valóban jogosult özvegyi nyugdíjra az elvált házastárs volt házastársa halála esetén? Amennyiben igen, mennyi időre jár az ellátás?
Részlet a válaszából: […] Meghatározott feltételek esetén az elhunyt házastárs után az özvegynek hozzátartozói nyugellátás, özvegyi nyugdíj jár. Az ideiglenes özvegyi nyugdíjra az özvegy akkor jogosult, ha a házastárs öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy az életkorához előírt szolgálati időt...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. május 8.

Elvált házastárs özvegyi nyugdíja

Kérdés: Kaphat-e özvegyi nyugdíjat elhunyt férje után a 20 éve elvált feleség abban az esetben, ha a válás után a férj hajléktalan lett, de az állandó bejelentett lakcíme a felesége lakása maradt?
Részlet a válaszából: […] Özvegyi nyugdíjat a házastárs, az elvált házastárs és az élettárs kaphat.Jogosult a házastársra előírt feltételek fennállása esetén az is, aki élettársával ennek haláláiga) egy év óta megszakítás nélkül együtt élt, és gyermekük született, vagyb) megszakítás...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. június 22.