tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott egyéni vállalkozó munkaviszonya tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Diákszövetkezetben munka-viszonyban álló egyéni vállalkozó

Kérdés: Mentesül a havi minimálisadó- és járulék-fizetési kötelezettség alól az a fiatal egyéni vállalkozó, aki egy diákszövetkezetben, amelynek tagja, áll heti 36 órát meghaladó munkaviszonyban?
Részlet a válaszból: […]mentesül a kötelező minimum megfizetése alól.A tanulmányait szüneteltető diák vállalkozónak viszont csak akkor nem kell az említett kötelezettséget teljesítenie, ha egyébként vállalkozása mellett heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll.A 2011. évi CLVI. tv. 458. §-ának (5) bekezdése, illetve a Tbj-tv. 31. §-ának (4) bekezdése ugyanis abban az esetben is mentesíti az egyéni vagy társas vállalkozót a minimálisadó- és járulékfizetés alól, ha "heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is" áll.Az idézett jogszabályi helyek nem említik a mentesség feltételeként a biztosítási kötelezettség fennállását, ami egyébként munkaviszonyban történő foglalkoztatás esetén szinte minden esetben evidencia.Ezek után már csak egyetlen kérdés marad, nevezetesen, hogy munkaviszonynak tekinthető-e a diákszövetkezet és tagja közötti jogviszony. A Szöv-tv. 10/B. §-ának (2) bekezdése szerint a külső szolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony az iskolaszövetkezet és az iskolaszövetkezet nappali tagozatos tanuló, hallgató tagja közötti külső szolgáltatásra vonatkozó tagsági megállapodás alapján létrejött, olyan sajátos (sui generis) jogviszony, amelynek keretében az iskolaszövetkezet nappali tagozatos tanuló, hallgató tagja teljesíti személyes közreműködését, és amelyre általánosan a Ptk. megbízásra vonatkozó, valamint az Mt. Szöv-tv.-ben meghatározott szabályait kell megfelelően alkalmazni, attól függően, hogy a felek[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. június 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5776

2. találat: Egyéni vállalkozó munkaviszonya kisvállalati adóalany kft.-nél

Kérdés: Hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettsége annak az egyéni vállalkozónak, aki heti 40 órás munkaviszonyt létesít egy kisvállalati adózást választó kft.-nél?
Részlet a válaszból: […]munkáltatóját szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség, nem érinti az egyéni vállalkozói jogviszonyát, illetve az egyéni vállalkozóként történő járulékfizetési kötelezettségét.Ennek megfelelően, mint heti 36 órát elérő foglalkoztatással rendelkező egyéni vállalkozónak, a vállalkozásában nincs havi minimálisadó- és járulékfizetési kötelezettsége,
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. április 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4363