tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

25 találat a megadott anyasági ellátás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Külföldön élő magyar állampolgár szülése

Kérdés: Jár-e valamilyen ellátás a Magyarországon történő szülés után annak a nőnek, aki Németországba ment férjhez, ott él és dolgozik, de megtartotta magyar állampolgárságát, és előreláthatóan 2006 januárjában fog szülni?
Részlet a válaszból: […]ellátásokra való jogosultságot is abban a tagállamban szerzi meg, ahol biztosított. Magyarországon is az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai biztosítási alapon járó ellátások. A levélben közöltek szerint - bár magyar állampolgár az illető - nem itt biztosított, hanem egy másik EU-s tagállamban, tehát az anyasággal kapcsolatos ellátásokra (terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj) hazánkban nem jogosult. A Cst. hatálya - többek között - a Magyar Köztársaság területén élő magyar állampolgárra terjed ki. A kérdezett személy magyar állampolgár,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. szeptember 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1164
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Választás az anyasági ellátások között

Kérdés: Egy 2000. április 3-tól biztosított nő 2003. március 3-án szült. A szülés napjától terhességi-gyermekágyi segélyt kapott, majd 2003. augusztus 18-tól jelenleg is gyermekgondozási díjban részesül. (GYED-re 2005. március 3-ig jogosult.) 2004. október 6-án ismét szül. Köteles-e igénybe venni a második gyermekkel a terhességi-gyermekágyi segélyt, vagy továbbra is kérheti a GYED folyósítását? (2003. január 6-tól március 2-ig keresőképtelen beteg volt.)
Részlet a válaszból: […]alapján egyidejűleg terhességi-gyermekágyi segélyre, illetőleg gyermekgondozási díjra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe. Választhat
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. november 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 863
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Anyasági ellátás idejére járó szabadság

Kérdés: Helyesen jár-e el a munkáltató akkor, ha a szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság idejére járó szabadságot a dolgozó részére a GYES lejártát követően adja ki akkor is, ha a dolgozó a gyermeke 2 éves korától (GYES mellett) heti 20 órás munkaviszonyban munkába áll?
Részlet a válaszból: […]szünetelésének időtartamára többek között a szülési szabadság tartamára, továbbá a 14 éven aluli gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére jár rendes szabadság. A Legfelsőbb Bíróság 18. sz. munkaügyi kollégiumi állásfoglalása értelmében a munkavállalót a szabadság további munkaviszonya után is megilleti. A kérdéses esetben az érintett munkavállaló a munkáltatónál főmunkaviszonya mellett heti 20 órás részmunkaidős további munkaviszonyt létesített, amely munkaviszonya után őt önállóan megilleti a rendes[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. június 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 693
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

4. találat: Anyasági ellátások

Kérdés: Mi a foglalkoztató teendője, és milyen ellátásra jogosult a munkavállaló abban az esetben, ha szülése után igénybe vette a TGYÁS-t, majd a GYED-et, amelynek lejárta előtt megszületett a második gyermeke?
Részlet a válaszból: […]gyermekgondozási díj ideje alatt szül, ezért a terhességi-gyermekágyi segélyt igénybe veheti az első gyermek után járó GYED lejártát követően is, de ez az időtartam sem lehet több a szülés napjától eltelt 168 napnál. A kétévesnél fiatalabb gyermeket gondozó anyának gyermekgondozási díj jár, ha a gyermek születése napján biztosítási jogviszonyban áll, és a szülést megelőző két évben legalább 180 napi biztosítási idővel rendelkezik, és a gyermekgondozási díjat igénylő személy a gyermeket saját háztartásában neveli. A gyermekgondozási díjra történő jogosultsághoz szükséges 180 napi biztosítási időbe be kell számítani a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély idejét, és a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejét. A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermek második életévének betöltéséig jár, tehát a terhességi-gyermekágyi segély lejártát követően a kismama GYED-re jogosult. Az anyaság esetére járó pénzbeli ellátások iránti igényt a foglalkoztatónál kell bejelenteni. Kifizetőhellyel rendelkező munkáltató esetén a bejelentett igényeket a kifizetőhely bírálja el, állapítja meg, majd folyósítja az ellátást. Amennyiben a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. június 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 691
Kapcsolódó tárgyszavak:

5. találat: Jogosultság anyasági ellátásra

Kérdés: Jogosult-e terhességi-gyermekágyi segélyre, illetve gyermekgondozási díjra az a munka nélküli személy, akinek munkaviszonya 2003. december 20-án megszűnt, azóta segélyben részesül, és 2004. október 16-án szülni fog?
Részlet a válaszból: […]jogosult, ha a munkanélküli-járadék folyósításának az időtartama alatt, vagy a folyósítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, és rendelkezik a szülést megelőző két éven belül 180 napi biztosítási idővel. Amennyiben a szülés a munkanélküli-járadék folyósításának az időtartama alatt következik be, az ellátás igénybevételéhez a járadék folyósítását szüneteltetni kell. A gyermekgondozási díjra való jogosultságnak szigorúbb a jogosultsági feltétele. GYED-re csak a biztosított jogosult, ha van a szülést megelőző két éven belül 180 napi biztosítási ideje. Jogosult még az a terhességi-gyermekágyi segélyben részesülő anya is, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt szűnt meg, feltéve hogy a terhességi-gyermekágyi segély jogosultsága a biztosítási jogviszonyának[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. május 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 636
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

6. találat: Anyasági ellátások alapja

Kérdés: A biztosított első gyermekével terhességi-gyermekágyi segélyt, gyermekgondozási díjat, majd gyermekgondozási segélyt vett igénybe. A GYES lejártát követően igénybe vette a GYES első évére járó fizetett szabadságát, majd ezt követően két hónapra fizetés nélküli szabadságra ment. Ezután keresőképtelen lett, majd ismét szült. A betegszabadság alapja a szerződésében meghatározott bére. Milyen összeg lesz a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj alapja?
Részlet a válaszból: […]tényleges jövedelmét kell figyelembe venni. A terhességi-gyermekágyi segély mértéke a napi átlagkereset 70 százaléka. Ha a biztosított a gyermekgondozási díjat a szülési szabadság lejártát követően veszi igénybe, akkor sem fog rendelkezni 180 napi jövedelemmel, tehát a gyermekgondozási díj naptári napi összegét is úgy kell megállapítani, mint a terhességi-gyermekágyi segélyét. Olvasói észrevétel (megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 36. számában - 2004. 05. 04.): A Társadalombiztosítási Levelek 33. számában az 576., 577., 578. kérdés elsősorban a biztosított szülőket megillető ellátásokkal foglalkozott, "anyasági ellátások" összefoglaló néven. Az "anyasági ellátások" gyűjtőfogalmat, mely a gyermekek után járó ellátásokat jelenti - véleményem szerint - nem célszerű használni, egyrészt mivel jelenleg két fogalomkört használunk - a "biztosított", illetve a "nem biztosított személyeket" megillető ellátások elnevezést - másrészt azért sem, mert a gyermek után járó ellátást nemcsak az anya, hanem más személy is igénybe veheti. Az 1999. január 1-jétől érvényben lévő Cst. új eleme, hogy ellátásai nem az anyához (nagymamához), hanem a szülőhöz (nagyszülőhöz) kötöttek. Például: családi pótlék, GYES, akár[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. március 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 578
Kapcsolódó tárgyszavak:

7. találat: Anyasági ellátások határozott idejű munkaviszony megszűnése után

Kérdés: A szülést követően milyen ellátásokra jogosult az az édesanya, akinek első gyermeke határozott idejű, 2002. augusztus 16-ig tartó munkaviszonya idején, 2002. február 21-én született, második gyermeke pedig 2004. március 7-én?
Részlet a válaszból: […]gyermekek számától - azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével (tehát a GYES nem jár kétszeresen). Olvasói észrevétel (megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 36. számában - 2004. 05. 04.): A Társadalombiztosítási Levelek 33. számában az 576., 577., 578. kérdés elsősorban a biztosított szülőket megillető ellátásokkal foglalkozott, "anyasági ellátások" összefoglaló néven. Az "anyasági ellátások" gyűjtőfogalmat, mely a gyermekek után járó ellátásokat jelenti - véleményem szerint - nem célszerű használni, egyrészt mivel jelenleg két fogalomkört használunk - a "biztosított", illetve a "nem biztosított személyeket" megillető ellátások elnevezést - másrészt azért sem, mert a gyermek után járó ellátást nemcsak az anya, hanem más személy is igénybe veheti. Az 1999. január 1-jétől érvényben lévő Cst. új eleme, hogy ellátásai nem az anyához (nagymamához), hanem a szülőhöz (nagyszülőhöz) kötöttek. Például: családi pótlék, GYES, akár a születés napjától, a közös háztartásban élők közül bármelyik szülő igényelheti,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. március 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 577
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

8. találat: Anyasági ellátások alapja

Kérdés: Mi lesz a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj alapja annak az édesanyának az esetében, akinek nagyobbik gyermeke 2003 decemberében betöltötte a 3. életévét, és aki 2004. évben ismét szülni fog? Kell-e 180 napi jövedelem?
Részlet a válaszból: […]számított naptári napi átlag képezi a terhességi-gyermekágyi segély, és ugyanúgy a gyermekgondozási díj alapját. Ha nincs a biztosítottnak az előzőekben meghatározott időtartamok alatt legalább 180 napi jövedelme, akkor az ellátás alapját a jogosultság kezdőnapján érvényben lévő minimálbér harmincadrésze alapján kell megállapítani. Olvasói észrevétel (megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 36. számában - 2004. 05. 04.): A Társadalombiztosítási Levelek 33. számában az 576., 577., 578. kérdés elsősorban a biztosított szülőket megillető ellátásokkal foglalkozott, "anyasági ellátások" összefoglaló néven. Az "anyasági ellátások" gyűjtőfogalmat, mely a gyermekek után járó ellátásokat jelenti - véleményem szerint - nem célszerű használni, egyrészt mivel jelenleg két fogalomkört használunk - a "biztosított", illetve a "nem biztosított személyeket" megillető ellátások elnevezést - másrészt azért sem, mert a gyermek után járó ellátást nemcsak az anya, hanem más személy is igénybe veheti. Az 1999. január 1-jétől érvényben lévő Cst. új eleme, hogy ellátásai nem az anyához (nagymamához), hanem a szülőhöz (nagyszülőhöz) kötöttek. Például: családi pótlék, GYES, akár a születés napjától,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. március 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 576
Kapcsolódó tárgyszavak:

9. találat: Anyasági ellátások alapja

Kérdés: Az 1999. január 1-jétől munkaviszonyban álló biztosított 2001. november 27-én szült. A szülés napjától 2002. május 13-ig terhességi-gyermekágyi segélyben részesült. 2002. május 14-től 2003. május 31-ig gyermekgondozási díjban részesült, melyet megszakított, és 2003. június 1-jétől 2003. augusztus 6-ig fizetett szabadságot vett igénybe. 2003. augusztus 7-től keresőképtelen beteg. Betegszabadság címén távolléti díjban részesült augusztus 27-ig. A biztosított részére 2003. augusztus 28-tól 2003. december 24-ig táppénzfolyósítás történt, mert 2003. december 25-én ismét szült, és e naptól terhességi-gyermekágyi segélyt igényelt. Milyen jövedelem alapulvételével kell a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély és a szülési szabadság lejártát követő naptól a gyermekgondozási díj összegét megállapítani? A biztosított 2003. december 25-én érvényes szerződés szerinti munkabére havi 240 000 forint.
Részlet a válaszból: […]összeg figyelembevételével kell megállapítani. A terhességi-gyermekágyi segély összegének megállapításához sem rendelkezik a biztosított 180 napi jövedelemmel, ezért annak összegét a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér kétszerese harmincadrészének (3333,33 forint) figyelembevételével kell megállapítani, ha a tényleges jövedelme alapján számított naptári napi átlag ezt az összeget eléri. (Nem a szerződés szerinti jövedelmet kell alapul venni, hanem a fizetett szabadság és a betegszabadság időtartamára fizetett egészségbiztosításijárulék-alapot képező jövedelem naptári napi átlagát.) A gyermekgondozási díj összegének megállapításánál[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. február 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 543
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

10. találat: Anyasági ellátások igénylése

Kérdés: Anyasági ellátást, majd később a GYES-t milyen módon lehet igényelni, az igényeket hova kell benyújtani, és ez kizárólag a foglalkoztatott feladata-e?
Részlet a válaszból: […]szükséges igazolásokat, ezt a tényt a "Foglalkoztatói Igazolás"-on jelezni kell. Az egészségbiztosítási pénztár a pénzellátás iránti igény elbírálása előtt a biztosítottat hiánypótlásra felszólítja nyolcnapos határidő megjelölésével. A határidő lejártát követően az egészségbiztosítási pénztár az igényt az igazolt biztosítási idő és a rendelkezésre álló jövedelemadatok alapján bírálja el. A GYED a TGYÁS lejártát követően a gyermek kétéves koráig jár. A gyermekgondozási díjat írásban - "Igénybejelentés gyermekgondozási díjhoz" elnevezésű nyomtatványon - kell igényelni. Az igénybejelentést két példányban kell kiállítani, és a foglalkoztatóhoz benyújtani, abban az esetben is, ha az anya a biztosítás megszűnését követően igényel gyermekgondozási díjat. A foglalkoztató megbízottja az igénybejelentés másolatán az átvételt igazolja. A foglalkoztató ebben az esetben is igazolja a fent említett adatokat, és az igényt továbbítja az illetékes egészségbiztosítási pénztárhoz. Munkaviszony esetén a fizetés nélküli szabadságot engedélyeznie kell a foglalkoztatónak, amit kifizetőhely esetén csatolni kell az igénybejelentéshez, egyéb esetben ezt a nyomtatványon kell igazolni. Tekintettel arra, hogy a TGYÁS, a GYED és a GYÁP anyasági ellátások finanszírozása az Egészségbiztosítási Alapból történik, szükség van a biztosítási jogviszonyra, illetőleg a járulékfizetésre, így az igénybejelentés a foglalkoztató részvétele nélkül nem lehetséges. Más a helyzet a családi támogatások esetében. A családi támogatásokat az állam a központi költségvetésből fizeti az Államkincstár segítségével. Családi támogatás jár a Magyar Köztársaság területén élő magyar állampolgárnak, illetve a magyar menekültügyi hatóság által menekültként elismertnek és a bevándorlási engedéllyel rendelkező külföldinek. A családtámogatási ellátások a következők: családi pótlék, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, anyasági támogatás. Az anyasági támogatásra vonatkozó igény benyújtása az "Igénybejelentés anyasági támogatásra" című formanyomtatványon történik. Ezt az igényjogosultnak vagy meghatalmazottjának kell intéznie, ez már nem foglalkoztatói feladat, hiszen láthatjuk, hogy nem kapcsolódik biztosítási jogviszonyhoz. Az anyasági ellátás igénybejelentéséhez csatolni kell a terhesgondozást végző orvos igazolását arról, hogy a szülő nő - a terhesgondozási könyvben rögzítettek tanúsága szerint - legalább négyszer, koraszülés esetén egyszer részt vett a terhesgondozáson. A gyermek örökbefogadása esetén csatolni kell a gyermek örökbefogadását engedélyező jogerős határozat másolatát. Amennyiben a szülő nő hitelt érdemlően igazolja, hogy a terhesség időtartama alatt legalább 5 hónap időtartamig egybefüggően külföldön tartózkodott, úgy a terhesgondozásról szóló igazolást nem kell az igényhez csatolnia. Az igénybejelentéssel egyidejűleg be kell mutatni a gyermek, illetve ikerszülés esetén a gyermekek anyakönyvi kivonatát; halva született gyermek esetén a halvaszületés tényét bizonyító okirat eredeti példányát; az anya halotti anyakönyvi kivonatát, ha az anya a támogatás felvételét megelőzően meghalt; a gyermek örökbefogadásához való hozzájárulás visszavonásáról szóló nyilatkozat másolatát (szükség esetén), a családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodás megszüntetéséről szóló gyámhatósági határozatot (szükség esetén). Kifizetőhely esetén a kifizetőhely, egyéb esetben a Magyar Államkincstár területileg illetékes szerve az anyasági támogatás kifizetésének tényét a születési anyakönyvi kivonat, a gyermek halvaszületése esetén a halvaszületést bizonyító okirat hátoldalára rávezeti, aláírja, és bélyegzőlenyomatával ellátja. Ha az anyasági támogatásra való jogosultság az igénylés hiányossága miatt nem bírálható el, úgy az igénylőt hiánypótlásra kell felszólítani. Ha a hiányzó adatokat, iratokat postai úton küldik be, az igényt soron kívül el kell bírálni, és a támogatást 15 napon belül postautalványon a jogosult részére ki kell utalni. A gyermekgondozási segély (GYES) és a gyermeknevelési támogatás (GYET) igénylése a következőképpen történik: Ki kell tölteni az "Igénybejelentés gyermekgondozási segélyre", illetőleg az "Igénybejelentés gyermekgondozási támogatásra" elnevezésű nyomtatványt. Az igénybejelentéssel egyidejűleg a következő okmányokat kell bemutatni, illetőleg benyújtani: a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát; ha a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel kéri a gyermekgondozási segély megállapítását, akkor a betegség jellege szerinti gyermekklinika, kórházi gyermekosztály, szakambulancia, szakgondozó intézmény által kiadott orvosi igazolást; ha az igénylő állami gondoskodás alatt álló gyermeket nevelőszülőként nevel, a gyámhatóság határozatát a gyermek elhelyezéséről; ha az igénylő gyám, akkor a gyámhatóság határozatát a gyám kirendeléséről; az igénylő és a gyermek taj-számához a hatósági bizonyítványt. A munkaviszonyban állóknál a gyermekgondozási segélyre való jogosultság megállapításának feltétele a fizetés nélküli szabadság igénybevétele. A gyermek másfél éves koráig sem az alkalmazásban álló személy, sem a vállalkozó, sem az egyéb kategóriába tartozó igénylő nem folytathat keresőtevékenységet. A legkisebb gyermek másfél éves korát követően a gyermekgondozási segélyt igénybe vevő legfeljebb napi 4 órát tölthet keresőtevékenységgel. Erről a tényről a nyomtatványon nyilatkozni kell. Gyermekgondozási segélyre nem jogosultak azok a személyek, akik rendszeres pénzbeli ellátásban részesülnek. Ha az igénylő a jogosultság szempontjából figyelembe vehető gyermek(ek)re tekintettel előzőleg már részesült ellátásban, vagy a gyermek(ek) után már más személy kapott ellátást, az igényelbíráló szerv a gyermekgondozási segélyt akkor állapítja meg, ha az előző folyósító szervtől beszerezte a "Gyermekgondozási támogatás folytatólagos igénylésére jogosító igazolvány"-t. A családi pótlékot az "Igénybejelentés családi pótlékhoz" elnevezésű nyomtatványon kell bejelenteni. Az igénybejelentő lapot egy példányban kell kiállítani. Az igénybejelentő lap benyújtásáról az igényfelvevő szerv igazolást ad ki. Az igényt postán is meg lehet küldeni ajánlott küldeményként, és a feladóvevényt meg kell őrizni. Az igénybejelentéssel egyidejűleg a következő okmányokat kell bemutatni, illetőleg[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. február 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 541
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 25 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést