Keresés eredménye

25 találat a megadott anyasági ellátás tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.
1. találat: Külföldön élő magyar állampolgár szülése
Kérdés: Jár-e valamilyen ellátás a Magyarországon történő szülés után annak a nőnek, aki Németországba ment férjhez, ott él és dolgozik, de megtartotta magyar állampolgárságát, és előreláthatóan 2006 januárjában fog szülni?
Részlet a válaszból: […]biztosított. Magyarországon is az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai biztosítási alapon járó ellátások. A levélben közöltek szerint - bár magyar állampolgár az illető - nem itt biztosított, hanem egy másik EU-s tagállamban, tehát az anyasággal kapcsolatos ellátásokra (terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj) hazánkban nem jogosult. A Cst. hatálya[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. szeptember 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1164
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
2. találat: Választás az anyasági ellátások között
Kérdés: Egy 2000. április 3-tól biztosított nő 2003. március 3-án szült. A szülés napjától terhességi-gyermekágyi segélyt kapott, majd 2003. augusztus 18-tól jelenleg is gyermekgondozási díjban részesül. (GYED-re 2005. március 3-ig jogosult.) 2004. október 6-án ismét szül. Köteles-e igénybe venni a második gyermekkel a terhességi-gyermekágyi segélyt, vagy továbbra is kérheti a GYED folyósítását? (2003. január 6-tól március 2-ig keresőképtelen beteg volt.)
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. november 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 863
Kapcsolódó tárgyszavak:
3. találat: Anyasági ellátás idejére járó szabadság
Kérdés: Helyesen jár-e el a munkáltató akkor, ha a szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság idejére járó szabadságot a dolgozó részére a GYES lejártát követően adja ki akkor is, ha a dolgozó a gyermeke 2 éves korától (GYES mellett) heti 20 órás munkaviszonyban munkába áll?
Részlet a válaszból: […]gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére jár rendes szabadság. A Legfelsőbb Bíróság 18. sz. munkaügyi kollégiumi állásfoglalása értelmében a munkavállalót a szabadság további munkaviszonya után is megilleti. A kérdéses esetben az érintett munkavállaló a munkáltatónál főmunkaviszonya mellett heti 20 órás részmunkaidős további[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. június 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 693
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
4. találat: Anyasági ellátások
Kérdés: Mi a foglalkoztató teendője, és milyen ellátásra jogosult a munkavállaló abban az esetben, ha szülése után igénybe vette a TGYÁS-t, majd a GYED-et, amelynek lejárta előtt megszületett a második gyermeke?
Részlet a válaszból: […]kétévesnél fiatalabb gyermeket gondozó anyának gyermekgondozási díj jár, ha a gyermek születése napján biztosítási jogviszonyban áll, és a szülést megelőző két évben legalább 180 napi biztosítási idővel rendelkezik, és a gyermekgondozási díjat igénylő személy a gyermeket saját háztartásában neveli. A gyermekgondozási díjra történő jogosultsághoz szükséges 180 napi biztosítási időbe be kell számítani a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély idejét, és a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejét. A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermek[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. június 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 691
Kapcsolódó tárgyszavak:
5. találat: Jogosultság anyasági ellátásra
Kérdés: Jogosult-e terhességi-gyermekágyi segélyre, illetve gyermekgondozási díjra az a munka nélküli személy, akinek munkaviszonya 2003. december 20-án megszűnt, azóta segélyben részesül, és 2004. október 16-án szülni fog?
Részlet a válaszból: […]és rendelkezik a szülést megelőző két éven belül 180 napi biztosítási idővel. Amennyiben a szülés a munkanélküli-járadék folyósításának az időtartama alatt következik be, az ellátás igénybevételéhez a járadék folyósítását szüneteltetni kell. A gyermekgondozási díjra való jogosultságnak szigorúbb a jogosultsági feltétele. GYED-re csak a biztosított jogosult, ha van a szülést megelőző két éven belül 180 napi biztosítási ideje. Jogosult még az a terhességi-gyermekágyi segélyben részesülő anya is, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. május 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 636
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
6. találat: Anyasági ellátások alapja
Kérdés: A biztosított első gyermekével terhességi-gyermekágyi segélyt, gyermekgondozási díjat, majd gyermekgondozási segélyt vett igénybe. A GYES lejártát követően igénybe vette a GYES első évére járó fizetett szabadságát, majd ezt követően két hónapra fizetés nélküli szabadságra ment. Ezután keresőképtelen lett, majd ismét szült. A betegszabadság alapja a szerződésében meghatározott bére. Milyen összeg lesz a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj alapja?
Részlet a válaszból: […]akkor sem fog rendelkezni 180 napi jövedelemmel, tehát a gyermekgondozási díj naptári napi összegét is úgy kell megállapítani, mint a terhességi-gyermekágyi segélyét. Olvasói észrevétel (megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 36. számában - 2004. 05. 04.): A Társadalombiztosítási Levelek 33. számában az 576., 577., 578. kérdés elsősorban a biztosított szülőket megillető ellátásokkal foglalkozott, "anyasági ellátások" összefoglaló néven. Az "anyasági ellátások" gyűjtőfogalmat, mely a gyermekek után járó ellátásokat jelenti - véleményem szerint - nem célszerű használni, egyrészt mivel jelenleg két fogalomkört használunk - a "biztosított", illetve a "nem biztosított személyeket" megillető ellátások elnevezést - másrészt azért sem, mert a gyermek után járó ellátást[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. március 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 578
Kapcsolódó tárgyszavak:
7. találat: Anyasági ellátások határozott idejű munkaviszony megszűnése után
Kérdés: A szülést követően milyen ellátásokra jogosult az az édesanya, akinek első gyermeke határozott idejű, 2002. augusztus 16-ig tartó munkaviszonya idején, 2002. február 21-én született, második gyermeke pedig 2004. március 7-én?
Részlet a válaszból: […]36. számában - 2004. 05. 04.): A Társadalombiztosítási Levelek 33. számában az 576., 577., 578. kérdés elsősorban a biztosított szülőket megillető ellátásokkal foglalkozott, "anyasági ellátások" összefoglaló néven. Az "anyasági ellátások" gyűjtőfogalmat, mely a gyermekek után járó ellátásokat jelenti - véleményem szerint - nem célszerű használni, egyrészt mivel jelenleg két fogalomkört használunk - a "biztosított", illetve a "nem biztosított személyeket" megillető ellátások elnevezést - másrészt azért sem, mert a gyermek után járó ellátást nemcsak az anya, hanem más személy is igénybe veheti. Az 1999. január 1-jétől érvényben lévő Cst. új eleme, hogy ellátásai nem az anyához (nagymamához),[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. március 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 577
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
8. találat: Anyasági ellátások alapja
Kérdés: Mi lesz a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj alapja annak az édesanyának az esetében, akinek nagyobbik gyermeke 2003 decemberében betöltötte a 3. életévét, és aki 2004. évben ismét szülni fog? Kell-e 180 napi jövedelem?
Részlet a válaszból: […]jövedelme, akkor az ellátás alapját a jogosultság kezdőnapján érvényben lévő minimálbér harmincadrésze alapján kell megállapítani. Olvasói észrevétel (megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 36. számában - 2004. 05. 04.): A Társadalombiztosítási Levelek 33. számában az 576., 577., 578. kérdés elsősorban a biztosított szülőket megillető ellátásokkal foglalkozott, "anyasági ellátások" összefoglaló néven. Az "anyasági ellátások" gyűjtőfogalmat, mely a gyermekek után járó ellátásokat jelenti - véleményem szerint - nem célszerű használni, egyrészt mivel jelenleg két fogalomkört használunk - a "biztosított", illetve a "nem biztosított személyeket" megillető ellátások elnevezést - másrészt azért sem, mert a gyermek után járó ellátást nemcsak az anya, hanem más[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. március 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 576
Kapcsolódó tárgyszavak:
9. találat: Anyasági ellátások alapja
Kérdés: Az 1999. január 1-jétől munkaviszonyban álló biztosított 2001. november 27-én szült. A szülés napjától 2002. május 13-ig terhességi-gyermekágyi segélyben részesült. 2002. május 14-től 2003. május 31-ig gyermekgondozási díjban részesült, melyet megszakított, és 2003. június 1-jétől 2003. augusztus 6-ig fizetett szabadságot vett igénybe. 2003. augusztus 7-től keresőképtelen beteg. Betegszabadság címén távolléti díjban részesült augusztus 27-ig. A biztosított részére 2003. augusztus 28-tól 2003. december 24-ig táppénzfolyósítás történt, mert 2003. december 25-én ismét szült, és e naptól terhességi-gyermekágyi segélyt igényelt. Milyen jövedelem alapulvételével kell a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély és a szülési szabadság lejártát követő naptól a gyermekgondozási díj összegét megállapítani? A biztosított 2003. december 25-én érvényes szerződés szerinti munkabére havi 240 000 forint.
Részlet a válaszból: […]sem rendelkezik a biztosított 180 napi jövedelemmel, ezért annak összegét a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér kétszerese harmincadrészének (3333,33 forint) figyelembevételével kell megállapítani, ha a tényleges jövedelme alapján számított naptári napi átlag ezt az összeget eléri. (Nem a szerződés szerinti jövedelmet kell alapul venni, hanem a fizetett szabadság és a betegszabadság időtartamára fizetett egészségbiztosításijárulék-alapot[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. február 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 543
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
10. találat: Anyasági ellátások igénylése
Kérdés: Anyasági ellátást, majd később a GYES-t milyen módon lehet igényelni, az igényeket hova kell benyújtani, és ez kizárólag a foglalkoztatott feladata-e?
Részlet a válaszból: […]foglalkoztatónak, amit kifizetőhely esetén csatolni kell az igénybejelentéshez, egyéb esetben ezt a nyomtatványon kell igazolni. Tekintettel arra, hogy a TGYÁS, a GYED és a GYÁP anyasági ellátások finanszírozása az Egészségbiztosítási Alapból történik, szükség van a biztosítási jogviszonyra, illetőleg a járulékfizetésre, így az igénybejelentés a foglalkoztató részvétele nélkül nem lehetséges. Más a helyzet a családi támogatások esetében. A családi támogatásokat az állam a központi költségvetésből fizeti az Államkincstár segítségével. Családi támogatás jár a Magyar Köztársaság területén élő magyar állampolgárnak, illetve a magyar menekültügyi hatóság által menekültként elismertnek és a bevándorlási engedéllyel rendelkező külföldinek. A családtámogatási[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. február 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 541
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 25 | >>>>>>

Tovább szűkítem a találatok körét:

Keresés