tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott amerikai-magyar kettős állampolgár tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Amerikai-magyar kettős állampolgár egészségügyi szolgáltatása

Kérdés: Jogosult egészségügyi ellátásra Magyarországon egy magyar-amerikai kettős állampolgár, aki Magyarországon született, majd 1956-ban került ki az Amerikai Egyesült Államokba, és jelenleg az év felét Amerikában, a másik felét Magyarországon tölti? Az érintett amerikai nyugdíjban részesül, és Magyarországon rendelkezik bejelentett lakcímmel.
Részlet a válaszból: […]alkalmazásával részesül saját jogú nyugellátásban, valamint a szociális biztonságról szóló egyezménnyel érintett állam által megállapított öregségi nyugellátásban. Azt tudjuk, hogy a magyar-amerikai kettős állampolgárságú személy nyugdíjas, de azt viszont nem tudjuk, hogy a nyugdíjának megállapítására a 2015. évi XXIX. tv. alapján került-e sor. Ezért úgy tekintjük, hogy a nyugdíj megállapítása nem az egyezmény alapján történt.Tehát az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság tekintetében nem lehet az illetőt nyugdíjasnak tekinteni.A magyar állampolgársága sem ad önmagában jogosultságot az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére.Annak a belföldi személynek, aki nem jogosult a törvény alapján egészségügyi szolgáltatásra, a szolgáltatás igénybevételéért egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. A fizetendő járulék összege havi 7710 forint (napi 257 forint).A Tbj-tv. alkalmazásában belföldi az a személy, aki Magyarország területén az Nyt. szerint bejelentett lakóhellyel rendelkező[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. augusztus 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6539

2. találat: Amerikai-magyar kettős állampolgár közterhei

Kérdés: Hogyan fizethet az USA-ban a nyugdíj-alapjához szükséges adót egy amerikai-magyar kettős állampolgár, aki egy magyar cégnél szeretne munkát vállalni?
Részlet a válaszból: […]Állam területén munkát vagy önálló vállalkozói tevékenységet végző személy, ezen munkavégzés vagy ön-álló vállalkozói tevékenység vonatkozásában kizárólag ezen Szerződő Állam jogszabályainak a hatálya alá tartozik. Ez a szabály alkalmazandó abban az esetben is, ha a munkáltató székhelye a másik Szerződő Állam területén található.Mindez azt jelenti, hogy a munkavállalóra - az ugyanezen paragrafus (2)-(7) bekezdéseiben meghatározott kivételekkel (pl. kiküldetés) - a munkavégzés helye szerinti államban terjed ki a biztosítás az adott jogviszony vonatkozásában. Így például, ha egy amerikai munkavállaló az USA területén végez munkát egy magyar cégnek, akkor az USA biztosítási és járulékfizetési kötelezettségei vonatkoznak rá.Ugyanakkor, ha a munkavégzésre Magyarország területén kerül sor, akkor pedig az érintett az általános szabályok szerint Magyarországon válik biztosítottá és kötelezett járulékfizetésre.Az egyezmény további 6-8. cikkei a nyugdíjjogosultsággal foglalkoznak. E tekintetben a legfontosabb, hogy abban az esetben, ha az ellátásra való jogosultságot nem lehet megszerezni[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. május 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5410
Kapcsolódó tárgyszavak: