tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott 1963-ban született férfi tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: 1963-ban született, kettős állampolgárságú férfi

Kérdés: Milyen teendői vannak annak az 1963-ban született amerikai-magyar kettős állampolgárságú férfinak, aki jelenleg az USA-ban él és dolgozik, Magyarországon 15 év munkaviszonnyal, bejelentett lakcímmel rendelkezik, és szeretné, ha a 15 év magyarországi munkaviszonya a későbbiekben, a nyugdíjba vonulásakor, az ellátás megállapításánál beszámításra kerülne?
Részlet a válaszból: […]Magyarországon is kérni az öregségi nyugdíj megállapítását, hiszen az illetékes amerikai nyugdíjbiztosítási szervnél benyújtott saját jogú nyugellátás iránti igényt az amerikai nyugdíjbiztosítási szerv továbbítja a magyar nyugdíjbiztosítási szervnek, amennyiben a kérelmező igényében jelzi, hogy a másik ország szociális ellátórendszeréhez tartozik vagy tartozott.Visszakanyarodva az öregségi nyugdíj megállapításához, a Kérdező a jelenleg hatályos magyar nyugdíjszabályok alapján az öregségi nyugdíjkorhatára (65. életév) betöltésekor jogosultságot szerezhet öregségi nyugdíjra, hiszen rendelkezik az öregségi résznyugdíj megállapításához szükséges tizenöt év szolgálati idővel. A magyar nyugellátás megállapítása során kizárólag a Magyarországon elért keresetek/jövedelmek vehetők figyelembe.A nyugdíj megállapítása iránti kérelmet akkor kell a két ország területén szerzett beszámítható idők figyelembevételével elbírálni, ha valamelyik - egyezményben részt vevő - ország nyugdíjbiztosítási szervénél a szolgálati idő hiánya miatt nem lehet a nyugdíjat megállapítani. Amennyiben az igénylő a beszámítható idők összeszámításával jogosultságot szerez az öregségi nyugdíjra, akkor az adott államot terhelő nyugdíjrész összegét az összes beszámítható idők figyelembevételével meghatározott, úgynevezett elméleti nyugdíjösszegből az adott államban szerzett szolgálati idő és az összes beszámítható idő ará­nyának megfelelően kell megállapítani. (Adott állam alatt azt az államot érjük, amelynél a nyugdíjjogosultsághoz beszámítható idők összeszámítására sor került.)Külföldön élő jogosultak részére közvetlen postai úton történő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. április 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5030
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,