tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott adóelőleg tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: 2009. január-június havi adóelőleg elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni a 2009. január 1-jétől 2009. június 30-ig terjedő időszak adóelőlegét a 2009. évi XXXV. törvény 61. § (6) bekezdés szerint, ha a munkavállalónak az időszak egy részében vagy egészében nem a jelenlegi munkáltatónál, bér kifizetőjénél, társas vállalkozásnál, vagy polgári jogi társaságnál állt fenn a magánszemély jogviszonya, amelyből az adóelőleg megállapításakor figyelembe vett adóköteles jövedelmek származtak?
Részlet a válaszból: […]szabályozás az adóelőleg megállapítására kötelezettek körét nem szűkíti abból a szempontból, hogy az első fél évben is az adott magánszemély vonatkozásában munkáltatónak, bér kifizetőjének minősültek-e. Ebből az a következtetés vonható le, hogy ha a munkáltatónak, bér kifizetőjének, társas vállalkozásnak, polgárjogi társaságnak rendelkezésére áll az adat az első félévi kifizetésről, levont adóelőlegről, akkor a hivatkozott rendelkezésben lévő számítást el kell végeznie, azaz a 2009. január-június havi jövedelmek vonatkozásában is ki kell számítani a 2009. július 1-jétől érvényes adótábla szerinti (adókedvezményekkel csökkentett) adózási kötelezettséget, és ezt össze kell hasonlítani a 2009. január-június hónapra ténylegesen levont (adókedvezményekkel csökkentett) adóelőlegekkel. Ha[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. július 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2668
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Adójóváírás, adóelőleg-számolás

Kérdés: Egy munkaviszonyban álló dolgozó havi munkabére 110 000 forint, ezenkívül más jövedelme nincs, így éves szinten 1 320 000 forint a keresete. A munkavállaló kérte az adójóváírás figyelembevételét és a göngyölítéses módszerű adóelőleg-levonást. Figyelembe lehet-e venni a havi göngyölített adóelőleg elszámolásánál a csökkentett adójóváírást, és mely (1 250 000 forint vagy 2 762 000 forint) határig, illetve a 11 340 forint havi maximum arányos csökkentésével minden hónapban, vagy a 11 340 forint havi maximum mindaddig a hónapig, amíg a kereset el nem éri az 1 250 000 forintot?
Részlet a válaszból: […]jogosultsági határ 1 millió 250 ezer forint. Az Szja-tv. 48. § (12) bekezdés a) pontja arról rendelkezik, hogy a munkáltató az adóelőleg-megállapítás során hogyan veheti figyelembe az adójóváírást. A munkáltató az adóelőleg megállapításakor adójóváírással akkor számolhat, ha ezt a magánszemély kérte, és az adott havi bér, valamint a munkáltató által adóévben kifizetett bevételek alapján meghatározott adóelőleg-alapok összege nem haladja meg a jogosultsági határt. A konkrét esetben a munkavállaló várható éves keresete meg fogja haladni a jogosultsági határt. Ha a munkavállaló kérte az adójóváírás érvényesítését, akkor a munkáltató az adóelőleg-megállapítás során a nyilatkozatot mindaddig figyelembe veszi, amíg az év elejétől kifizetett, és az adott kifizetés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. május 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2211
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,