tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Védőoltás

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2021. március 30. (Társadalombiztosítási Levelek 395. szám, 6745. kérdés)

Kérdés: Kötelezheti a munkáltató a védőoltás beadatására a munkavállalóját?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]bármilyen nyomásgyakorlás vagy hátrányos megkülönböztetés kilátásba helyezése. A negatív diszkrimináció tilalma egyébként olyannyira hangsúlyos alapelv, hogy az Mt. preambulumában megjelenítődik az egyenlő bánásmód követelménye, amelynek be nem tartása komoly jogi következményekkel járhat a munkáltatóra nézve. Bármilyen, oltással kapcsolatos megkülönböztetés törvénybe ütköző, illetve, ha a munkáltató a vakcina beadásának megtagadása miatt mondja fel a munkavállaló munkaviszonyát, az szintén jogellenesnek minősül.A fent leírtak értelmében állásinterjún is tilos bármilyen olyan kérdés, amely a jelentkező beoltottságára vagy az azzal kapcsolatos hajlandóságára irányul. Szintén nem lehet nyilvántartást vezetni a már beoltott alkalmazottakról, ugyanis ezen információk olyan szenzitív adatok, amelyek tárolása és kezelése is jogellenes az Info-tv., valamint a GDPR Rendelet értelmében. Ez alól természetesen képezhet kivételt néhány különleges munkakör, mint például az egészségügyi dolgozók, azonban ott az ilyesfajta adatkezelés szorosan összefügg a munkavégzéssel, és a munkáltató rendelkezik hozzá a kellő jogalappal.[…]

Figyelmébe ajánljuk

Mikortól kötelezett egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére egy egyetemi hallgató, aki a második félévet levelező tagozaton folytatja?

Tovább a teljes cikkhez

Van valamilyen kizáró ok arra, ha egy kft. megbízási jogviszonyban szeretne foglalkoztatni egy nyugdíjas személyt, aki jelenleg közalkalmazottként is dolgozik? Hogyan kell ebben az esetben figyelemmel lenni a kereseti korlátra?

Tovább a teljes cikkhez

Hogyan kell eljárnia az adókedvezmény tekintetében annak a betéti társaságnak, amely 2018. december 5-től alkalmaz egy dolgozót, aki 2021. év végén lesz 25 éves? A társaság igénybe vette utána a 25 év alatti pályakezdőkre vonatkozó szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt,...

Tovább a teljes cikkhez

Elfogadható biztosítási időként a kisadózó egyéni vállalkozó GYES-ideje a babaváró hitel igénylése során, ha erre az időszakra szüneteltette vállalkozását, és nem fizetett adót?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére