tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Pénzbeli egészségbiztosítási ellátások igénylése

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2017. július 18. (Társadalombiztosítási Levelek 321. szám, 5442. kérdés)

Olvasói kérdés Valóban már csak elektronikus úton küldhető be a társadalombiztosítás pénzbeli ellátásai iránti igény a NEAK-hoz? Használható a továbbiakban erre a célra is az ügyfélkapu, vagy van valamilyen regisztrációs kötelezettség?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]hatályos szövege valóban kimondja, hogy a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltató a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, a baleseti táppénz iránti kérelmeket kizárólag az egészségbiztosító honlapján közzétett számítógépes program segítségével töltheti ki, és a kormányhivatalnál történt regisztrációt követően, kizárólagosan elektronikus úton nyújthatja be.Az elektronikus úton történő igénybejelentéshez a foglalkoztatónak (képviselőjének, meghatalmazottjának) egyrészt rendelkeznie kell ügyfélkapus hozzáféréssel, másrészt az elektronikus ügyintézéshez szükséges egy külön regisztráció is az egészségbiztosítónál. Ennek érdekében ki kell tölteni a "Regisztrációs lap elektronikus ügyintézés keretében történő ügyintézéshez" elnevezésű nyomtatványt, mely az alábbi internetes hivatkozások alatt érhető el: http://www.neak.gov.hu/data/cms1009279/PEO.29.K.pdf (kézi kitöltéshez), http://www.neak.gov.hu/data/cms1006442/PEO.29.G.docx (gépi kitöltéshez). A http://www.neak.gov.hu/data/cms1009235/PEO.29.U.pdf link alatt pedig megtalálható a regisztrációs lap kitöltési útmutatója. A kitöltést követően a regisztrációs lapot a megyeszékhely szerinti járási hivatalhoz, Budapest és Pest megye esetében pedig a XIII. Kerületi Hivatalhoz kell eljuttatni. Csongrád megyében a Szegedi és a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal megosztva látja el a fel-adatot a következők szerint:- ha a foglalkoztató székhelye a kisteleki, mórahalmi vagy a szegedi járásban található, a regisztrációs lapot a Szegedi Járási Hivatalhoz kell megküldeni,- ha a hódmezővásárhelyi, makói vagy szentesi járásban található, akkor a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal az illetékes.Az illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalok elérhetőségei a www.kormanyhivatal.hu internetes cím alatt találhatók. Megjegyezzük, hogy az Eb-tv.[…]

Figyelmébe ajánljuk

Valóban változott-e a Horvátországban turistaként tartózkodók egészségügyi ellátása, illetve az idelátogató horvát biztosítottak egészségügyi ellátása?

Tovább a teljes cikkhez

Kell-e fizetnie az orvosi ellátásért annak a biztosítottnak, akinek bejelentése társas vállalkozóként havonta megtörténik, de nem fizeti meg a járulékokat, és nagy összegű tartozása gyűlt össze?

Tovább a teljes cikkhez

Jogosult-e ingyenes betegellátásra az a Magyarországon élő nyugdíjaskorú magyar állampolgár, aki Svájcból kap nyugdíjat, vagy megállapodás alapján fizetnie kell a 11 százalékos eho-t, hogy jogosult legyen? Felesége 61 éves, szintén magyar állampolgár, és 63 éves korától...

Tovább a teljes cikkhez

Milyen egészségbiztosítási ellátásra lesz jogosult és milyen feltételekkel az a magyar állampolgár, akit munkavállalóként három évre Mexikóba küld a cége dolgozni? Jogosult lesz-e az ellátásokra a munkavállaló felesége is, aki vele utazik külföldre?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére