tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Heti 30 órás munkaviszonnyal rendelkező ügyvezető közterhei

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2013. december 17. (Társadalombiztosítási Levelek 250. szám, 4260. kérdés)

Kérdés: Keletkezik társas vállalkozói jogviszonya egy kft. ügyvezetőjének, aki egy másik cégnél heti 30 órás munkaviszonyban áll, ahol a jövedelme eléri a minimálbér kétszeresét? Elegendő ez a magas jövedelem ahhoz, hogy ügyvezetőként mentesüljön a járulékfizetési kötelezettség alól?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]jövedelem alapulvételével, ennek hiányában a nyugdíjjárulékot havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot pedig havonta legalább a minimálbér másfélszerese után köteles megfizetni [Tbj-tv. 27. § (2) bekezdése]. A társaság az ügyvezető tagja után havonta legalább a minimálbér 112,5 százalékának megfelelő összeg alapulvételével köteles a 27 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót megfizetni [2011. évi CLVI. tv. 457. § (1) bekezdése]. Minderre azért van szükség, mert az egyidejűleg több biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban álló társas vállalkozót mind a Tbj-tv., mind a 2011. évi CLVI. tv. csak abban az esetben mentesíti a fentiekben körülírt adó- és járulékfizetési kötelezettségek alól, amennyiben a társas vállalkozói[…]

Figyelmébe ajánljuk

Milyen járulékokat kell megfizetni egy kft. tulajdonos ügyvezetője után, aki ingyenes megbízási jogviszonyban látja el a tevékenységét, és emellett kisadózó egyéni vállalkozó is? A tulajdonos a cégben ténylegesen nem dolgozik, mert a tevékenységet alkalmazottak végzik.

Tovább a teljes cikkhez

Egy kivás cég ügyvezetője után, aki külföldön áll biztosítási jogviszonyban, a magyar kivás cégben az ügyvezetésért díjazásban nem részesül, kell-e az aktuális minimálbér szerint járulékot fizetni?

Tovább a teljes cikkhez

Köteles társas vállalkozóként is megfizetni a járulékokat egy két ügyvezetővel működő gazdasági társaság egyik ügyvezetője, aki ugyanannál a társaságnál munkavállalóként heti 40 órában egyéb tevékenységet is végez? Elfogadható ez a munkaviszony főfoglalkozásként...

Tovább a teljes cikkhez

Kell minimumjárulékot fizetni 2020. július 1. után egy egyszemélyes kft. ügyvezetője után, aki ingyen látja el tevékenységét, és mellette egy másik kft.-ben heti 2 órás munkaviszonyban szintén ügyvezető?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére