tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

1952-ben született közalkalmazott előrehozott öregségi nyugdíja

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2010. október 12. (Társadalombiztosítási Levelek 182. szám, 3120. kérdés)

Olvasói kérdés Milyen módon szüntetheti meg a jogviszonyát egy közalkalmazott nő, aki 2011. május 11-én tölti be az 59. életévét, és akkor előrehozott öregségi nyugdíjba kíván vonulni? Kérheti-e a felmentését, ha igen, mikor és milyen módon? A munkáltató köteles-e felmenteni, vagy más lehetőséggel is élhet?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]kapcsolatos feltételeivel rendelkezzen. 2010. január 1-jétől a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíj annak az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nőnek, illetve annak a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfinak állapítható meg, aki rendelkezik legalább 40 év szolgálati idővel (és nem áll meghatározott biztosítással járó jogviszonyban). A fenti személyi kör csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra akkor jogosult, ha legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és megfelel az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges egyéb feltételeknek. A Kjt. szerint a közalkalmazotti jogviszony felmentéssel történő megszüntetése esetén a felmentési idő legalább hatvan nap, de a nyolc hónapot nem haladhatja meg. Ettől eltérően, ha a felmentés - az egészségügyi alkalmatlanság esetét kivéve - a közalkalmazott tartós alkalmatlanságán vagy nem megfelelő munkavégzésén alapul, a felmentési idő harminc nap. Ha hosszabb felmentési időben a felek nem állapodnak meg, és a kollektív szerződés sem ír elő ilyet, a hatvannapos felmentési idő a közalkalmazotti jogviszonyban töltött a) öt év után egy hónappal; b) tíz év után két hónappal; c) tizenöt év után három hónappal; d) húsz év után négy hónappal; e) huszonöt év után öt hónappal; f) harminc év után hat hónappal meghosszabbodik. Kollektív szerződés 8 hónapnál hosszabb felmentési időt nem állapíthat meg. A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól. A munkavégzés alól a közalkalmazottat - a mentesítési idő legalább felének megfelelő időtartamban - a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni. Amennyiben a munkáltató az[…]

Figyelmébe ajánljuk

Mikor kezdheti meg a felmentési idejét az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez az az 1952. október 4-én született közalkalmazott, aki 1967. december 1. óta folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik, amelyből 20 év közalkalmazotti jogviszony, ebből 5 év a jelenlegi...

Tovább a teljes cikkhez

Hogyan tudna elmenni nyugdíjba, illetve feléledhet-e az özvegyi nyugdíja annak az 1952-ben született nőnek, akinek a férje 2004-ben meghalt, jelenleg 33 év szolgálati idővel rendelkezik, átmeneti járadékban részesül, és hosszú ideje nem sikerül munkát szereznie?

Tovább a teljes cikkhez

Érdemes-e júliusig várnia a nyugdíjba vonulással egy 1952-ben született nőnek, ha addigra 45 év szolgálati idővel fog rendelkezni, vagy inkább menjen el most a meglévő 40 év jogosultsági ideje alapján?

Tovább a teljes cikkhez

Mikortól mehet el korengedményes vagy előrehozott öregségi nyugdíjba egy 1952. január 1-jén született nő, illetve egy 1951-ben született férfi, aki rendelkezik a szükséges szolgálati idővel?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére