tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Részmunkaidős megváltozott munkaképességű munkavállaló

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2010. március 9. (Társadalombiztosítási Levelek 169. szám, 2896. kérdés)

Kérdés: Rehabilitációs hozzájárulás számításánál levonható-e az a 2002 óta rokkantsági nyugdíjban részesülő munkavállaló, akit a munkáltató napi 5 órás munkaidőben foglalkoztat? A dolgozó szerepel az átlagos statisztikai állományi létszámban.

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]kiadványában (továbbiakban: Útmutató) foglaltakat lehet segítségül hívni, melynek I. fejezete 6. pontja tartalmazza a kérdéses előírásokat. E szerint: "A különböző statisztikákban részben adott napi (pl. munkajogi állományi létszám esetén XII. 31. eszmei időponti) létszámot, gyakrabban valamely időszakra vonatkozó átlagos létszámadatot kell jelenteni. Az adatkérésben pontosan meghatározzuk a foglalkoztatottak azon csoportját, melyre a felvétel irányul. Így pl. a szervezet tevékenységében részt vevők havi átlagos állományi létszáma, vagy az alkalmazásban állók (teljes és nem teljes munkaidőben, de munkaszerződés szerint havi átlagban legalább 60 munkaórában foglalkoztatottak) éves átlagos statisztikai állományi létszáma, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi átlagos állományi létszáma stb. Ha eltérő utasítás nincs, az átlagolást a tényleges létszám alapján kell elvégezni, vagyis minden személyt a munkaidő hosszától függetlenül, egy-egy egész főnek kell tekinteni. ... statisztikai adatgyűjtésekben, ha erre eltérő utalás nincs, az adatokat tizedes nélkül, a kerekítés általános szabályainak figyelembevételével, egész számban kell közölni. (Kerekítés 4-ig lefelé, 5-től felfelé történik!)" Az Útmutató idézett pontja értelmében tehát a létszám meghatározása során minden személyt, a munkaidő hosszától függetlenül egy egész főnek kell tekinteni. Az Flt. 58. § (5) bekezdésében foglalt fogalommeghatározás alapján megváltozott munkaképességűnek az a személy minősül, "aki testi vagy szellemi fogyatékos, vagy akinek az orvosi rehabilitációt követően munkavállalásai és munkahely-megtartási esélyei testi vagy szellemi károsodása miatt csökkennek. Ettől eltérően a 41/A. § alkalmazása szempontjából a megváltozott munkaképességű[…]

Figyelmébe ajánljuk

Figyelembe vehetők a rehabilitációs hozzájárulás számításánál azok a munkavállalók, akiket megváltozott munkaképességűként tart nyilván a cég, de sem új igazolást, sem rehabilitációs kártyát nem tudnak bemutatni? Az egyik munkavállalótól egy két évnél régebbi...

Tovább a teljes cikkhez

Kell-e rehabilitációs hozzájárulást fizetni az első negyedévre annál a munkáltatónál, ahol az átlagos állományi létszám 27 fő volt, amiből 1 fő rokkantnyugdíjas?

Tovább a teljes cikkhez

Milyen mértékű munkaképesség-csökkenés elegendő ahhoz, hogy ne kelljen a munkáltatónak megfizetnie a rehabilitációs hozzájárulást?

Tovább a teljes cikkhez

Igénybe veheti mindkét társaság a rehabilitációs hozzájárulás számításánál azt a megváltozott munkaképességű munkavállalót, aki egy munkaerő-kölcsönző cégen keresztül dolgozik egy kft.-ben napi 4 órában, de ugyanez a vállalkozás a saját állományába is felvenné?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére