tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Rehabilitációs hozzájárulás

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2010. március 9. (Társadalombiztosítási Levelek 169. szám, 2895. kérdés)

Kérdés: Milyen mértékű munkaképesség-csökkenés elegendő ahhoz, hogy ne kelljen a munkáltatónak megfizetnie a rehabilitációs hozzájárulást?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]munkaképesség-csökkenése - az ORSZI vagy az OOSZI szakvéleménye, illetőleg 2001. január 1-jét megelőzően, vasutas biztosítottak esetében a MÁV Orvosszakértői Intézetének szakvéleménye szerint - 67-100 százalékos mértékű, vagy - az egészségkárosodása - az ORSZI szakvéleménye szerint - 79 százalékot meghaladó mértékű, vagy - az egészségkárosodása - az ORSZI szakvéleménye szerint - 50-79 százalékos mértékű, és ezzel összefüggésben a jelenlegi, vagy az egészségkárosodását megelőző munkakörében, illetve a képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, azonban az ORSZI szakvéleménye alapján rehabilitációja nem javasolt, vagy - az Ftv. 23. §-a (1) bekezdésének a) pontja alapján látási fogyatékosnak minősül, vagy a vakok személyi járadékában részesül, vagy - az Ftv. 23. §-a (1) bekezdésének d) pontja alapján a személyiség egészét érintő fejlődés átható zavara miatt fogyatékossági támogatásban részesül, - külön jogszabály szerint súlyos értelmi fogyatékosnak minősül, és erre tekintettel a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló külön törvény szerint adóalapot csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosult, vagy - siket vagy súlyosan nagyothalló, halláskárosodása audiológiai szakvélemény szerint a 60 decibel hallásküszöbértékét eléri vagy meghaladja, vagy - a súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeiről szóló külön jogszabály szerint súlyos[…]

Figyelmébe ajánljuk

Figyelembe veheti a munkáltató a dolgozót a megváltozott munkaképességű személyek után érvényesíthető adókedvezmény, illetve a rehabilitációs hozzájárulás vonatkozásában abban az esetben, ha nem rendelkezik a megváltozott munkaképességű személy állapotára vonatkozó...

Tovább a teljes cikkhez

Figyelembe vehető továbbra is a rehabilitációs hozzájárulás elszámolásánál az a munkavállaló, aki eddig rokkantsági ellátásban részesült, és most öregségi nyugdíjassá vált?

Tovább a teljes cikkhez

Figyelembe lehet-e venni megváltozott munkaképességű munkavállalóként a cukorbeteg, az asztmás vagy a magas vérnyomással, illetve szívproblémákkal rendelkező munkavállalókat a rehabilitációs hozzájárulás összegének kiszámításánál?

Tovább a teljes cikkhez

Hány órában foglalkoztatható egy rehabilitációs kártyával rendelkező megváltozott munkaképességű munkavállaló annak érdekében, hogy ne veszítse el a járadékát, illetve a rokkantsági ellátását?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére