tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Megváltozott munkaképességű munkavállaló

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2010. február 9. (Társadalombiztosítási Levelek 167. szám, 2855. kérdés)

Kérdés: Figyelembe vehető-e a rehabilitációs hozzájárulás kiváltása szempontjából az a munkavállaló, akinek a munkaképesség-csökkenését 2006 szeptemberében 40 százalékban állapította meg az Országos Orvosszakértői Intézet?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]mértékű, illetőleg az egészségkárosodás - az ORSZI szakvéleménye szerint - 40-49 százalékos mértékű, vagy - a munkaképesség-csökkenés - az ORSZI vagy az OOSZI szakvéleménye, illetőleg 2001. január l-jét megelőzően, vasutas biztosítottak esetében a Magyar Államvasutak Orvosszakértői Intézetének szakvéleménye szerint - 67-100 százalékos mértékű, vagy - az egészségkárosodás - az ORSZI szakvéleménye szerint - 79 százalékot meghaladó mértékű, vagy - az egészségkárosodás - az ORSZI szakvéleménye szerint - 50-79 százalékos mértékű, és ezzel összefüggésben a jelenlegi, vagy az egészségkárosodását megelőző munkakörében, illetve a képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, azonban az ORSZI szakvéleménye alapján rehabilitációja nem javasolt, vagy - az Ftv. 23. §-a (1) bekezdésének a) pontja alapján látási fogyatékosnak minősül, vagy a vakok személyi járadékában részesül, vagy - az Ftv. 23. §-a (1) bekezdésének d) pontja alapján a személyiség egészét érintő fejlődés átható zavara miatt fogyatékossági támogatásban részesül, - külön jogszabály szerint súlyos értelmi fogyatékosnak minősül, és erre tekintettel az Szja-tv. szerint adóalapot csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosult, vagy - siket vagy súlyosan nagyothalló, halláskárosodása audiológiai szakvélemény szerint a 60 decibel hallásküszöb-értéket eléri vagy meghaladja, vagy - a súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeiről szóló külön jogszabály szerint súlyos mozgáskorlátozottnak minősül, vagy - az egészségkárosodás - az ORSZI szakvéleménye szerint - 50-79[…]

Figyelmébe ajánljuk

Az új Tbj-tv. szerint a rehabilitációs hozzájárulásban részesülő munkavállaló csak 10 százalékos nyugdíjjárulék fizetésére kötelezett. Vonatkozik ez a járulékkedvezmény a rokkantsági ellátásban részesülő dolgozóra is?

Tovább a teljes cikkhez

Figyelembe vehető megváltozott munkaképességű foglalkoztatottként a rehabilitációs hozzájárulás megállapításakor az a két dolgozó, akik rendelkeznek súlyos fogyatékos minősítéssel, amin a szakorvosok a végleges állapotot tüntették fel?

Tovább a teljes cikkhez

Figyelembe lehet-e venni megváltozott munkaképességű munkavállalóként a cukorbeteg, az asztmás vagy a magas vérnyomással, illetve szívproblémákkal rendelkező munkavállalókat a rehabilitációs hozzájárulás összegének kiszámításánál?

Tovább a teljes cikkhez

Alkalmazható napi 4 órát meghaladó munkaviszonyban egy rehabilitációs kártyával rendelkező személy abban az esetben, ha lemond a járadékáról? Figyelembe vehető továbbra is megváltozott munkaképességű munkavállalóként ez a dolgozó, illetve igénybe veheti a munkáltató a...

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére