tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

GYES-en, GYET-en lévő személyek megbízási díja

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2004. április 20. (Társadalombiztosítási Levelek 35. szám, 616. kérdés)

Kérdés: Milyen társadalombiztosítási közterheket kell fizetni azok után a GYES-ben, illetve GYET-ben részesülő, megbízási szerződéssel foglalkoztatott személyek után, akiknek a megbízási díja meghaladja a minimálbér 30 százalékát?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik. A jogszabályok nem tartalmaznak a keresetre vonatkozó megkötéseket, így a GYES-ben, illetve GYET-ben részesülő szülők napi 4 órában korlátozás nélkül végezhetnek munkát. A társadalombiztosítási jogszabályok sem rendelkeznek külön a gyermekgondozási támogatásban részesülő szülők járulékfizetésére vonatkozóan, így jogviszonyuk, és biztosítási kötelezettségük elbírálása az általános szabályok alapján történik. Amennyiben tehát a megbízási szerződéssel foglalkoztatott személyek megbízási díja meghaladja a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincadrészét, biztosítottá válnak, és a foglalkoztatónak meg kell fizetnie utánuk a 29 százalékos tb járulékot, a megbízottnak pedig az egyéni járulékokat. Az Eho-tv. 7. §-a értelmében nem kell megfizetni a tételes egészségügyi hozzájárulást[…]

Figyelmébe ajánljuk

Igényelheti-e a GYES-t a nagyobbik, 1 éves gyermek után a rokkantnyugdíjas nagyszülő abban az esetben, ha az édesanya a 2005. március 25-én született második gyermek után szintén csak GYES-re jogosult, mert semmilyen jogviszonya nem volt?

Tovább a teljes cikkhez

Milyen új jogszabályok kerülnek bevezetésre 2014. január 1-jétől a GYES-sel kapcsolatban?

Tovább a teljes cikkhez

Milyen ellátások illetik meg a kismamát gyermekszülés esetén, milyen feltételeknek kell érvényesülniük a jogosultsághoz, illetve hogyan történik az ellátások igénylése?

Tovább a teljes cikkhez

Igénybe veheti-e a nagymama a GYES-t egy tartósan beteg 6 éves gyermekre tekintettel, aki után az édesanya jelenleg is kapja az ellátást abban az esetben, ha az édesanya a második gyermekét várja, akire tekintettel igénybe kívánja venni a TGYÁS-t vagy a GYES-t?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére