tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott kedvezményezett vállalkozás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Veszélyhelyzet miatti kedvezmény

Kérdés: Élhet a vészhelyzet miatti társas vállalkozókat érintő járulékkedvezménnyel egy 2020. július hónapban alakult betéti társaság a tagjai után abban az esetben, ha egyébként a tevékenységi köre megfelel a feltételeknek?
Részlet a válaszból: […]§-ának (3) bekezdése értelmében fő tevékenységnek azt a tevékenységet kell érteni, amelyből az adózónak e rendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább a bevételének 30 százaléka származott. A problémát jelen esetben az okozza, hogy a rendelet hatálybalépésekor (2020. november 11.) a társaság még nem működött hat hónapja, így szó szerinti értelmezés esetén e feltétel nyilvánvalóan nem teljesülhet.Ugyanakkor az adóhatóság honlapján a kedvezményekkel kapcsolatos tájékoztatóból (gyakori kérdések, IV. pont 1. kérdés) az derül ki, hogy a fő tevékenységre vonatkozó előírásoknak eleget tesz az a vállalkozás is, amely a rendelet hatálybalépését megelőzően[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. május 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6799

2. találat: Kivaalap-kedvezmény

Kérdés: Csökkenthető a mentesített körbe tartozó kisvállalati adóalany vállalkozás adóalapja a megbízási jogviszonyban foglalkoztatottak megbízási díjával, vagy a rendelkezés kizárólag a munkaviszonyban dolgozók bérére terjed ki? A cég eseti és állandó megbízottakat is foglalkoztat, akik közül a kifizetett megbízási díjak alapján a legtöbben biztosítottak, és néhányan nem esnek biztosítási kötelezettség alá.
Részlet a válaszból: […]kisvállalati adó megállapításának során mi minősül személyi jellegű kifizetésnek.Személyi jellegű kifizetésnek minősüla) azon személyi jellegű ráfordítás, amely a Tbj-tv. szerint járulékalapot képez az adóévben,b) az a) ponttól eltérően tag esetén a Tbj-tv. 4. §-a 14. pontjának 14.2. alpontja szerinti minimálbér 112,5 százaléka, ha a tagra jutó személyi jellegű ráfordítás ennél alacsonyabb, azzal, hogy nem kell figyelembe venni a minimálbér 112,5 százalékát arra az időszakra, amelyre a tagnak nem keletkezik a Tbj-tv. 39. §-a szerinti járulékalap utáni járulékfizetési kötelezettsége,c) a Szocho-tv. 1. §-a (4) bekezdésének a) pontja szerinti béren kívüli juttatás,d) a Szocho-tv. 1. §-a (4) bekezdésének b) pontja szerinti béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatás.Nem minősül személyi jellegű kifizetésnek a kedvezményezett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. április 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6781

3. találat: Kedvezményezett foglalkoztató rehabilitációs hozzájárulása

Kérdés: Hogyan kell megállapítani a rehabilitációs hozzájárulás éves összegét abban az esetben, ha a foglalkoztató társaság mind a tavaszi, mind pedig az őszi gazdaságvédelmi intézkedések alapján jogosult adókedvezményre?
Részlet a válaszból: […]hozzájárulás éves összegének a meghatározása során a hozzájárulás mértékének csak a kétharmadát kell megfizetni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2011. évi CXCI. tv. 23. §-ának (5) bekezdésében említett mérték (a minimálbér 9-szerese) helyett a minimálbér 6-szorosával kell számolni.Másrészt az így meghatározott éves értéket a 485/2020. Korm. rendelet 3. §-a alapján tovább lehet csökkenteni két hónapra jutó hozzájárulás-fizetési kötelezettséggel, tehát az előzőek szerint megállapított[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. március 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6733