tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott GYED-ben részesülő apa tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Apa GYED-e

Kérdés: Van valamilyen jogszabályi akadálya annak, hogy a GYED-et a gyermek kétéves koráig a közalkalmazottként dolgozó, magasabb keresettel rendelkező apa igényli úgy, hogy az ellátás folyósítása alatt folyamatosan munkát végez? A gyermek édesanyja egyéni vállalkozó, aki szünetelteti a vállalkozását?
Részlet a válaszból: […]köznevelési intézmény, a szakképző intézmény vagy a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmány idejéből 180 napot,- a rehabilitációs ellátás folyósításának idejét.Az Eb-tv. nem tiltja, illetve nem is korlátozza a GYED melletti munkavégzést, ami azt jelenti, hogy az apa az ellátás igénybevétele alatt korlátlanul dolgozhat, keresőtevékenységével az ellátást nem veszélyezteti.Az édesanya szünetelő egyéni vállalkozásában nem kötelezett járulékfizetésre, viszont munkát sem végezhet. Természetesen otthon maradhat a gyermekkel, viszont ebben az esetben - mivel nem biztosított és ellátást sem kap - egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére válik kötelezetté. Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 2021. január 1-jétől 8000 forint, napi összege 270 forint. Főszabály szerint a NAV automatikusan írja elő az egészségügyi szolgáltatási járulékot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatszolgáltatása alapján, és erről tájékoztatást küld a járulékfizetésre kötelezettnek. Abban az esetben tehát, ha az anya ezt az értesítést megkapja, nem kell bejelentenie a NAV-hoz. Ha a NAV a járulékfizetést[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. június 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6844

2. találat: GYED-ben részesülő apa munkavégzése

Kérdés: Végezheti a munkáját a továbbiakban is az általános feltételekkel egy 8 órás napi munkaidőben, 3 műszakos munkarendben dolgozó férfi munkavállaló abban az esetben, ha GYED-et igényel? Helyesen gondolja a foglalkoztató, hogy az Mt. 113. §-ában megfogalmazott különös rendelkezések nem vonatkoznak erre az esetre, ha az apa nem egyedül neveli a gyermekét?
Részlet a válaszból: […]munkavállaló számára éjszakai munka nem rendelhető el, a c) pontban meghatározott esetben a munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje éjszakai munkavégzés során a nyolc órát nem haladhatja meg.Ezeknek a dolgozóknak az esetében továbbáa) egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható,b) a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be,c) rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el.Az Mt. 128. §-a rendelkezik arról, hogy a munkavállaló gyermeke harmadik életévének betöltéséig - a gyermek gondozása céljából - fizetés nélküli szabadságra jogosult. Ezen időtartamra járhat gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély. A gyermekgondozási díjra a biztosított szülő, tehát az anya és az apa is jogosult lehet, ha rendelkezik az Eb-tv.-ben előírt jogosultsági feltételekkel, a gyermek születését megelőző két éven belül a 365 napi biztosításban töltött idővel. Folyósítási[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. január 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5973