tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

29 találat a megadott GYED-jogosultság tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Külföldről hazatért munkavállaló szülése

Kérdés: Jogosult lesz CSED-re, illetve GYED-re az a munkavállaló, aki 2020. július 1-jétől áll jelenlegi munkáltatója alkalmazásában, első gyermeke születését 2020. november közepére várja, és 2020. október 2-től "9"-es kóddal keresőképtelen, ezért jelenleg táppénzben részesül? A munkavállaló 2018. február 1-jétől 2020. április 30-ig Német-országban dolgozott, a biztosítási idő igazolására benyújtotta a kifizetőhelyhez az S041 jelű nyomtatványt.
Részlet a válaszból: […]jogszabályok alapján szerzett biztosítási időhöz. A táppénzre való jogosultsághoz nem szükséges a Németországban töltött biztosítási idő, amit egyébként jelen esetben nem is lehetne beszámítani, mivel a két biztosítási idő között a megszakítás több mint 30 nap.Más a helyzet a CSED- és a GYED-jogosultsághoz szükséges - a gyermek születését megelőző két éven belül 365 nap - biztosításban töltött idő számításánál. A 365 napi biztosításban töltött időnek nem kell folyamatosnak lenni, ezért a Németországban szerzett biztosítási időből a jogosultsághoz szükséges napokat[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. november 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6639

2. találat: GYED-jogosultság II.

Kérdés: Le kell állítani a GYED-ellátás folyósítását a szabadság lejárta után annak a munkavállalónak az esetében, aki jelezte a munkáltatójának, hogy 2020. augusztus 1-jétől bölcsődébe fogja járatni a gyermekét, de nem áll munkába, hanem a felgyülemlett szabadsága kivétele után szeretne elmenni fizetés nélküli szabadságra?
Részlet a válaszból: […]jogszabályra hivatkozással nem jár részére a GYED, tehát a folyósítást be kell szüntetni.Magyarázzuk a dolgozó GYED-jogosultságát másik oldalról. Munkajogi szempontból a gyermek gondozása céljából a munkavállaló fizetés nélküli szabadságra jogosult. E fizetés nélküli szabadság időtartamára GYED folyósítása történik, a dolgozó biztosítása nem szünetel. Ahhoz, hogy a dolgozó a felgyűlt szabadságait igénybe vehesse, a fizetés nélküli szabadságát meg kell szüntetnie. A fizetés nélküli szabadság megszűnésével a GYED-jogosultsága is megszűnik.A kérdésből nem derült ki, hogy a dolgozó a fizetett szabadság lejártát követően milyen jogcímen kíván fizetés nélküli szabadságot igénybe venni. Ha ismételten a GYED igénybevétele céljából kérné, nem jár részére az ellátás, mivel a gyermeket bölcsődében helyezte el. Sőt a fizetés nélküli szabadság időtartamára a biztosítása is szünetelni fog. A szüneteltetés időtartamára egészségügyi szolgáltatási[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. augusztus 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6515
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: GYED-jogosultság I.

Kérdés: Meddig jogosult GYED-re az édesanya a 2018. június 19-én született gyermeke után? Kapott olyan tájékoztatást, hogy 2020. június 19-ig, de volt olyan vélemény is, hogy 2020. június 30-ig.
Részlet a válaszból: […]harmadik életévüket), a veszélyhelyzet megszűnéséig a GYED-et tovább kell folyósítani.A veszélyhelyzet megszűnésének az időpontja 2020. június 18. A 2020. évi LVIII. tv. 71. §-a (1) bekezdésének a) pontjában foglaltak alapján a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt gyermekgondozási díjra való jogosultság 2020. június 30-áig meghosszabbodik. Ez azt jelenti, hogy a 2020. március 11. és 2020. június 17. közötti időszakban a második (ikergyermekek esetén a harmadik) életévüket betöltött gyermekek jogán járó gyermekgondozási díjat 2020. június 30-áig lehet folyósítani. Amennyiben a gyermekgondozási díjra való jogosultság 2020. június 30. előtt,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. augusztus 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6514
Kapcsolódó tárgyszavak:

4. találat: Szlovák állampolgárságú munkavállaló GYED-jogosultsága

Kérdés: Jogosult lesz GYED-re egy Magyarországon munkaviszony keretében dolgozó szlovák állampolgárságú munkavállaló?
Részlet a válaszból: […]munkavállalóként egy tagállamban tevékenységet folytató személyek a munkavégzés helye szerinti állam társadalombiztosítási jogszabályainak hatálya alá tartoznak. Amennyiben tehát a szlovák állampolgárságú munkavállaló Magyarországon munkaviszonya alapján biztosított, akkor a magyar társadalombiztosítási szabályok vonatkoznak rá. A Tbj-tv. 5. §-a alapján a munkaviszonyban álló személyek - kivéve a nyugdíjas munkavállalókat - minden esetben biztosítottak, így az érintett dolgozót egészségbiztosítási ellátásként valamennyi egészségügyi szolgáltatás megilleti, és természetesen a pénzbeli ellátásokra (CSED, GYED, táppénz) is[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. augusztus 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6163

5. találat: Gyermekgondozási díjra jogosultság

Kérdés: Jogosult lesz GYED-re az apa a 2018. április 17-én született gyermekre tekintettel abban az esetben, ha az ellátásban jelenleg részesülő édesanyát a munkáltatója - szakmai előmenetele érdekében - 2018. augusztus 1-jétől három hónapra Franciaországba küldi ideiglenes munka-végzésre, ahová a babát nem tudja magával vinni?
Részlet a válaszból: […]vette igénybe. Nem jár ugyanis a csecsemőgondozási díj a szülési szabadságnak arra az időtartamára, melyre az anya teljes keresetét megkapja. A három hónapos kiküldetés időtartamára teljes keresetét megkapja az anya, tehát nem biztos, hogy 168 napig folyósítható részére a CSED.A gyermekgondozási díj legkorábban a csecsemőgondozási díj, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig járó ellátás (Eb-tv. 42/B. §). Ez azt jelenti, hogy a GYED az anya csecsemőgondozási díj jogosultságának lejártát megelőzően még abban az esetben sem jár az apának, ha az egyéb jogosultsági feltételekkel rendelkezik. Ha például az anya a szülés napjától igényelte a CSED-et, az 2018. október 1-jéig járna részére, de augusztus 1-jétől teljes keresetét megkapja, tehát augusztus 1-jétől október[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. augusztus 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5845

6. találat: Apa GYED-jogosultsága

Kérdés: Igénybe veheti a GYED-et az édesanya munkába állásának időpontjától az apa abban az esetben, ha a 2017. február 10-én született gyermek után az anya 2017. július 27-ig CSED-ben részesült, 2017. július 28-tól GYED-en van, amelynek ideje alatt 2017. december hónapban visszamegy dolgozni? 2018. januártól az apa munkaköre és ezzel együtt a munkaviszonya is meg fog szűnni. Visszaveheti majd az ellátást újra az édesanya akkor, ha a férjének sikerül új munkahelyet találnia?
Részlet a válaszból: […]gyermekgondozási díjra az a biztosított szülő jogosult, aki a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt. Ebből következik, hogy nemcsak az anya, hanem az apa is igénybe veheti a GYED-et, ha rendelkezik a jogosultsági feltételekkel.Ha a gyermeke még nem töltötte be a második életévét, nincs annak akadálya, hogy
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. november 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5580
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

7. találat: GYED-jogosultság megszűnt munkáltató esetén

Kérdés: Jogosult lesz GYED-re egy munkavállaló a 2016. augusztus hónapban született gyermeke után, ha az elmúlt 5 évben nem szakadt meg a biztosításban töltött ideje, és 2015. október hónap óta áll alkalmazásban a jelenlegi munkáltatójánál, amely október végén végelszámolással jogutód nélkül megszűnik?
Részlet a válaszból: […]foglaltak értelmében gyermekgondozási díjra jogosult az az anya is, akinek a részére csecsemőgondozási díj került megállapításra, és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, de feltétel, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett, és a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt. Az anya a 2016. augusztusban született gyermekére tekintettel jogosult csecsemőgondozási[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. november 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5234

8. találat: GYED igénylése keresőtevékenység mellett

Kérdés: Valóban igaz, hogy amennyiben a jelenleg keresőtevékenységet folytató apa veszi igénybe a gyermekgondozási díjat, akkor csak a 61. naptól jár neki az ellátás abban az esetben, ha az anya a szülési szabadság lejártát követően 2016. április 20-án vissza szeretne menni dolgozni?
Részlet a válaszból: […]járt az igénylőnek.2016. január 1-jével hatályon kívül helyezték ezt a 60 napos szabályt [Eb-tv. 42/C. § (1) bekezdés f) pontja], melynek a lényege tehát az volt, hogy 60 napig nem járt a gyermekgondozási díj, ha annak első igénybevétele a gyermek egyéves kora után történt, és a jogosult keresőtevékenységet folytatott.2016. január 1-jétől a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdetétől végezhető keresőtevékenység az ellátás folyósítása mellett.Ez azt is jelenti, hogy ha a gyermek még 2015-ben született, de a gyermekgondozási díj megállapítását 2015. december 31-e utáni időponttól kérik, akkor az ellátás a keresőtevékenység végzése mellett, a jogosultság első napjától[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. március 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5007

9. találat: GYED igénylése munkaviszony megszűnése után

Kérdés: Jogosult GYED-re az az édesanya, aki a gyermeke születését követő 6 hét letelte után visszament dolgozni, most viszont a gyermek egyéves korának betöltése után igényelni szeretné az ellátást, de a munkaviszonya időközben megszűnt?
Részlet a válaszból: […]megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt. Ezen túlmenően megilleti a GYED azt az édesanyát is ugyanezen bekezdés b) pontja értelmében, aki részére csecsemőgondozási díj került megállapításra, és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett, és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt.Sajnos a kérdésben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. június 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4758
Kapcsolódó tárgyszavak:

10. találat: GYED-jogosultság ikergyermekek esetén

Kérdés: Jogosult GYED-re az a munkavállaló, aki 2014. április 1-jétől áll jelenlegi munkáltatója alkalmazásában, előtte 2014. február 1-jétől március 31-ig nem volt biztosítási jogviszonya, 2013. szeptember 2-től 2014. január 31-ig pedig biztosítási kötelezettséggel járó megbízási jogviszonyban dolgozott? A dolgozónak 2015. január 20-án ikrei születtek. Amennyiben jogosult az ellátásra, mennyi időre illeti meg?
Részlet a válaszból: […]anya rendelkezik.A gyermekgondozási díj a szülést megelőző két éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. Az anyának a szülést megelőző két éven belül 446 nap biztosításban töltött ideje van (2013. szeptember 2-től 2014. január 31-ig 152 nap, és 2014. április 1-jétől 2015. január 19-ig 294 nap). Tehát a csecsemőgondozási díj (terhességi-gyermekágyi segély) lejártát követő naptól 446 napra[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. április 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4715
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 29 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést