Keresés eredménye

5 találat a megadott apa GYED-jogosultsága tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Apa GYED-jogosultsága
Kérdés: Van valamilyen jogszabályi akadálya annak, hogy a GYED-et a gyermek kétéves koráig a magasabb keresettel rendelkező apa igényli úgy, hogy az ellátás folyósítása alatt folyamatosan munkát végez, és a gyermek gondozását a fizetés nélküli szabadságon lévő anya látja el? Amennyiben nincs akadálya ennek a konstrukciónak, akkor hogyan alakul az anya biztosítási jogviszonya, illetve vállalhat-e munkát egy másik foglalkoztatónál a fizetés nélküli szabadság ideje alatt?
Részlet a válaszból: […]megszűnését követő 15 napon belül be kell jelentkezni az állami adó- és vámhatósághoz a 18T1011 Adat- és változásbejelentő lapon, mely elektronikusan letölthető, vagy papíralapon is beszerezhető bármelyik ügyfélszolgálaton.Az adatlap személyesen, postai úton vagy ügyfél-kapun keresztül nyújtható be. Amennyiben a magánszemély rendelkezik PIN-kóddal, akkor a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerének használatával telefonon is bejelentkezhet a 06 (80) 20-21-22-es telefonszámon.Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a bejelentőlapon a magánszemély által megjelölt kezdő időponttól havonta, a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig csekken (készpénzátutalási megbízással), vagy átutalással a NAV Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek magánszemélyt, őstermelőt,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. október 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5884
Kapcsolódó tárgyszavak:
2. találat: Gyermekgondozási díjra jogosultság
Kérdés: Jogosult lesz GYED-re az apa a 2018. április 17-én született gyermekre tekintettel abban az esetben, ha az ellátásban jelenleg részesülő édesanyát a munkáltatója - szakmai előmenetele érdekében - 2018. augusztus 1-jétől három hónapra Franciaországba küldi ideiglenes munka-végzésre, ahová a babát nem tudja magával vinni?
Részlet a válaszból: […]megkapja. A három hónapos kiküldetés időtartamára teljes keresetét megkapja az anya, tehát nem biztos, hogy 168 napig folyósítható részére a CSED.A gyermekgondozási díj legkorábban a csecsemőgondozási díj, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig járó ellátás (Eb-tv. 42/B. §). Ez azt jelenti, hogy a GYED az anya csecsemőgondozási díj jogosultságának lejártát megelőzően még abban az esetben sem jár az apának, ha az egyéb jogosultsági feltételekkel rendelkezik. Ha például az anya a szülés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. augusztus 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5845
3. találat: Apa GYED-jogosultsága
Kérdés: Igénybe veheti a GYED-et az édesanya munkába állásának időpontjától az apa abban az esetben, ha a 2017. február 10-én született gyermek után az anya 2017. július 27-ig CSED-ben részesült, 2017. július 28-tól GYED-en van, amelynek ideje alatt 2017. december hónapban visszamegy dolgozni? 2018. januártól az apa munkaköre és ezzel együtt a munkaviszonya is meg fog szűnni. Visszaveheti majd az ellátást újra az édesanya akkor, ha a férjének sikerül új munkahelyet találnia?
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. november 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5580
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
4. találat: GYED igénylése keresőtevékenység mellett
Kérdés: Valóban igaz, hogy amennyiben a jelenleg keresőtevékenységet folytató apa veszi igénybe a gyermekgondozási díjat, akkor csak a 61. naptól jár neki az ellátás abban az esetben, ha az anya a szülési szabadság lejártát követően 2016. április 20-án vissza szeretne menni dolgozni?
Részlet a válaszból: […]bekezdés f) pontja], melynek a lényege tehát az volt, hogy 60 napig nem járt a gyermekgondozási díj, ha annak első igénybevétele a gyermek egyéves kora után történt, és a jogosult keresőtevékenységet folytatott.2016. január 1-jétől a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdetétől végezhető keresőtevékenység az ellátás folyósítása mellett.Ez azt is jelenti, hogy ha a gyermek még 2015-ben született, de a gyermekgondozási díj megállapítását 2015.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. március 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5007
5. találat: Apa GYED-jogosultsága
Kérdés: Jogosult GYED-re a 2012. szeptember 29-én született gyermeke után egy édesapa, aki 2012. január 4-étől teljes munkaidőben dolgozik jelenlegi munkahelyén, ahol 2011. szeptember 22-től 2011. december 22-ig is dolgozott, előtte pedig egyetemi hallgató volt? Élettársa, a gyermek édesanyja GYED-re nem volt jogosult, ezért 2014. január 31-ig GYES-ben részesült, amelynek folyósítását a MÁK beszüntette. Amennyiben jogosult az ellátásra, mi lesz az alapja?
Részlet a válaszból: […]betöltéséig, 2014. szeptember 29-ig jár az ellátás.Figyelemmel kell lenni azonban az Eb-tv. 42/C. §-ának g) pontjában foglalt, 2014. január 1-jétől hatályos rendelkezésre, mely szerint nem jár a GYED, ha az ellátás első igénybevétele a gyermek egyéves kora után kezdődik az első igénybevétel első napjától számított 60 napig, ha a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységet személyesen folytat. Ebből következik, hogy az apának a kérelmében megjelölt időponttól számított 61. naptól jár csak a gyermekgondozási díj, azaz mivel 2014. február 1-jétől igényelte, ezért 2014. április 2-től jogosult az ellátásra.Volt választási lehetősége, mert ha az igényléskor csak a fizetés nélküli szabadságot veszi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. április 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4372
Kapcsolódó tárgyszavak: