tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott GYÁS tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Járulékfizetés GYÁS, GYED ideje alatt

Kérdés: Létezik-e olyan eset, amikor valaki egészségbiztosítási ellátást (GYÁS-t, GYED-et) kap, és ennek ideje alatt egyéni vagy társas vállalkozóként mégis járulékot kell fizetnie?
Részlet a válaszból: […]nem dolgozunk, és ellátást veszünk igénybe. Az Eb-tv. szerint a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj nem jár a szülési szabadságnak arra a tartamára, amelyre az igényjogosult a teljes keresetét megkapja, vagy ha bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a személyijövedelemadó-mentes tiszteletdíjat - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja. Ebből következik, hogy a GYÁS és a GYED ideje alatt nem lehet munkát végezni. Ez a tézis nem keverendő össze a gyermekgondozási segély (GYES) igénybevételére vonatkozó lehetőségekkel. A GYES ugyanis nem társadalombiztosítási ellátás, alanyi, illetőleg állampolgári jogon jár a szülőnek. Igaz ugyan, hogy csak a gyermek másfél éves korától kezdődően lehet munkát vállalni, de a Cst. ezt bizonyos korlátokkal megengedi. "A gyermekgondozási segélyben részesülő személy - ide nem értve[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. február 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 129
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,