tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott evás kkt. tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Evás kkt. tagjainak szja-fizetési kötelezettsége

Kérdés: Kötelezettek-e szja fizetésére egy bevételi nyilvántartást vezető evás kkt. tagjai, akik személyesen is közreműködnek a kkt. tevékenységében, és megfizetik a járulékokat a minimálbér kétszerese, azaz 2009. évben a 143 000 forint után? A társasági szerződés szerint a személyes közreműködésükért nem kapnak semmilyen összegű juttatást. Vannak olyan értelmezések, hogy csak a minden évben érvényes minimálbér mentes az szja alól a fenti esetben, azaz a kkt.-tagoknak meg kell-e fizetni az szja-t, ha a minimálbérnél több után fizetik meg a járulékaikat?
Részlet a válaszból: […]bevallásával) a tényleges bér után fizethet járulékot. A kérdezett esetben a kkt. tagjai ténylegesen jövedelmet nem vesznek fel, ezért a társas vállalkozás tagja után a minimálbér kétszerese után meg kell fizetni a járulékot. Jövedelemadó szemszögéből közelítve a kérdést, az Szja-tv. mindig tényleges jövedelmet adóztat. Ezért ha egy magánszemélynek az Szja-tv. szerint adóköteles jövedelme nincs, akkor kötelező adózási limit híján személyijövedelemadó-fizetési kötelezettsége sincs. Az Eva-tv. 18. § (4) bekezdése alapján a jogi személyt, a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság adóalany által juttatott bevétel alapján - az osztalék utáni személyi jövedelemadóval és a vállalkozásból kivont jövedelem utáni személyi jövedelemadóval összefüggésben - adókötelezettség nem terheli. Így ha a kkt. a kiadások, adókötelezettségek után fennmaradó bevételét szétosztja a tagok között, személyijövedelemadó-kötelezettség nem keletkezik. Az Eva-tv. mentesítő szabálya nem terjed ki a munkaviszonyból, illetve más munkavégzésre irányuló jogviszonyból származó jövedelmekre.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. április 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2561
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,