tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott EU-ban tanuló diák ellátásai tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: EU-s országban tanuló magyar diák ellátásai

Kérdés: Kérdés Milyen társadalombiztosítási ellátásra jogosult egy EU-s országban tanuló magyar diák azokban az időszakokban, amikor itthon van?
Részlet a válaszból: […]tanulmányok idejére megszüntette a diák a magyarországi lakóhelyét, abban az esetben külföldi illetőségűként egészségügyi szolgáltatási járulékot nem köteles fizetni, ám a magyar társadalombiztosítás egészségügyi ellátásaira nem szerez jogosultságot, azokat kizárólag térítés ellenében veheti igénybe. Ilyen esetekre vonatkozik a Tbj-tv. 34. § (10) bekezdése, mely szerint a Tbj-tv. szerint nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosult természetes személy megállapodást köthet a saját egészségügyi szolgáltatásának biztosítására. A fizetendő járulék azonban lényegesen magasabb a belföldi személyekre megállapított járulék összegénél, mert a megállapodás alapján fizetendő járulék havi összege nagykorú állampolgár esetén a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér 50 százaléka, 18 évesnél fiatalabb gyermek esetén 30 százaléka. Mielőtt ilyen megállapodásra sor kerülne, érdemes a másik tagállam szabályai felől tájékozódni, mert előfordulhat, hogy[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. október 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3110