tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott együttműködési kötelezettség tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Nyugdíjas munkavállaló bejelentési kötelezettsége

Kérdés: Köteles-e bejelenteni a munkáltatójánál a munkavállaló azt a tényt, hogy nyugdíjassá vált? Folyamatos-e azoknak a munkavállalóknak a közalkalmazotti jogviszonyuk, akik nem jelentették be nyugdíjas státuszukat?
Részlet a válaszból: […]Mt. 87/A. § (3) bekezdés még konkrétabban fogalmaz: a munkavállaló köteles tájékoztatni a munkáltatót, ha nyugdíjasnak minősül. Ám, ha a munkajogi szabályok nem győzik meg a munkavállalót, akkor citálhatjuk az adószabályokat is. Az Szja-tv. 48. (1) bekezdés szerint a munkavállalónak az adóelőleg-nyilatkozatában többek között nyilatkoznia kell az adóterhet nem viselő járandóságáról - így a nyugdíjának az összegéről - is. Ennek elmulasztása - feltéve hogy emiatt az adókülönbözet a 10 ezer forintot meghaladja - 12 százalékos "büntetőadót" von maga után. Ugyancsak nyilatkoznia kell a dolgozónak az egyéni járulékaira vonatkozóan, hiszen ennek hiányában a munkaadó 7,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. március 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2893