tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott egy műszakos munkarend tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Egy műszakos munkarend

Kérdés: Egy pótkocsi- és felépítményszerelő kft.-nél a szerelők egy műszakos munkarendre tértek át úgy, hogy hétfőtől csütörtökig reggel 07.30-tól 17.30 óráig dolgoznak, tehát napi 10 órát, a péntek és a hétvége pihenőnap, így 4 nap alatt dolgozzák le a heti 40 órát. Mivel a munkarendjük nem heti 5 munkanap és 2 pihenőnap, így a betegszabadság és a szabadság számítása is megváltozik.Például hogyan kell számolni azt, ha a dolgozó- szabadságon van január 29-30-án (ez 2,5 vagy 3 nap)?- betegszabadságon van január 28-án (ez 1,25 vagy 2 nap)?- szabadságot, illetve a betegszabadságot napi 8 órával kell elszámolni?- péntek, illetve hétvégi napon végzett túlmunka 50 százalékos vagy 100 százalékos túlórát jelent?- nem érinti-e hátrányosan a számítás azokat a dolgozókat, akik a heti 40 órát 5 munkanap alatt dolgozzák le?
Részlet a válaszból: […]vesz igénybe, mivel szabadságnapnak számít a 4 munkanapján felül az 1 további pihenőnap is. Amennyiben az ilyen munkavállaló részletekben veszi igénybe szabadságát, mint például a kérdéses esetben is, olyan módszer is alkalmazható, amely szerint a munkavállaló három naptári hétre eső munkanapjainak számát osztják 15-tel, az eredménnyel megszorozzák a munkavállalónak az 5 napos munkahét szerint járó szabadságnapjait, és az így nyert adatból számítják kiadottnak a munkavállaló által ténylegesen igénybe vett munkanapokat. A betegszabadság kiadása során kérdéses esetben a heti 5 munkanapos munkaidő-beosztás során alkalmazandó szabályok szerint kell a betegszabadságot kiadni, vagyis a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkavállaló két pihenőnapját. Az Mt. 151. § (2) bekezdése értelmében a munkavállaló részére távolléti díj jár többek között a szabadság időtartamára. A távolléti díj számítására vonatkozó előírásokat az Mt. 151/A. §-ában foglalt rendelkezések tartalmazzák. Az Mt. 137. § (3) bekezdése értelmében a betegszabadság időtartamára a munkavállaló részére távolléti díjának 80 százaléka jár. A rendkívüli munkavégzés eseteit, a vonatkozó előírásokat az Mt. 126-128. §-ában foglalt rendelkezések tartalmazzák. A rendelkezések értelmében rendkívüli munkavégzésnek minősül a munkavállaló munkaidő-beosztásától eltérő, a munkaidőkereten felül teljesített munkavégzése, illetve az ügyelet alatti munkavégzés, továbbá a készenlét alatt elrendelt munkavégzés. A rendkívüli munkavégzésért járó pótlékra vonatkozó előírásokat az Mt. 147. §-ában foglalt rendelkezések tartalmazzák. E rendelkezések értelmében a rendkívüli munkavégzés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. június 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 697
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: