tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott anyavállalat tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Ciprusi illetőségű anyavállalat által fizetett megbízási díj közterhei

Kérdés: Egy magyar cég többségi tulajdonosa egy ciprusi cég. A ciprusi cég a magyar cégtől kapott osztalékból magyar magánszemélyeknek fizet megbízási díjat, igazgatótanácsi térítésként, de a megbízási díjat nem a magyar biztosítási jogviszonyukkal összefüggésben kapják, annak ellenére, hogy a magyar magánszemélyek azonosak a ciprusi cég magyar leányvállalatának vezetőivel. Lehet-e ez a kifizetés Magyarországon bármilyen módon járulék- vagy ehoköteles? Mi a helyzet 2010. január 1-jétől, ha a ciprusi cég igazgatótanácsi ülésein a magyar magánszemélyek nem vesznek részt, de folyamatosan Magyarországról kommunikálnak az igazgatótanácsi tagságuk feladataival kapcsolatosan a ciprusi céggel, tehát a megbízást tulajdonképpen Magyarországon teljesítik?
Részlet a válaszból: […]folytatják, melyik ország a munkavégzésük helye. Abban az esetben, ha a tevékenység végzésének helye kizárólag Ciprus, akkor az igazgatótanácsi tagsági jogviszony nem a magyar, hanem a ciprusi jog alá tartozik, és a közösségi rendelet értelmében a ciprusi foglalkoztatásuk Magyarországon nem jár sem biztosítási, sem járulék-, sem egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettséggel. Abban az esetben azonban, ha a feladatok elvégzése részben vagy teljes egészében Magyarországon történik (tehát amikor az igazgatótanácsi tisztség ellátása a magyar magánszemélyek részéről nem, vagy túlnyomó részben nem igényel ciprusi tartózkodást), a Tbj-tv. 5. § (2) bekezdése alapján a kérdésbeli magánszemélyekre e jogviszonyuk alapján is Magyarországon terjed ki a biztosítás (feltételezve persze, hogy az igazgatótanácsi térítések összege eléri a biztosításra előírt összeghatárt, azaz a minimálbér 30 százalékát). A Tbj-tv. 56/A. §-a alapján amennyiben a munkavállalót egy más tagállambeli székhelyű munkáltató Magyarországon biztosítási jogviszony keretében foglalkoztatja, a biztosítási jogviszonnyal kapcsolatos jogok és kötelezettségek tekintetében a külföldi székhelyű munkáltató képviselőjének kell eljárnia, ő teljesíti a munkáltató nevében a foglalkoztatás bejelentését (T1041), valamint a járulékok bevallását (0908) és befizetését. Bejegyzett képviselet vagy képviseletre vonatkozó meghatalmazás hiányában, a ciprusi cég által Magyarországon foglalkoztatott igazgatótanácsi tagokat kell a foglalkoztató képviseletét ellátó személynek tekinteni. Ez utóbbi esetben saját maguk után külön-külön kell e kötelezettségeket teljesíteniük. A járulékalap megállapításánál az igazgatótanácsi tisztségért kifizetett díjat kell figyelembe venni. E tekintetben nem befolyásolja a járulékfizetési kötelezettség elbírálását, hogy az igazgatótanácsi térítések forrásául a leányvállalattól kapott osztalék szolgál, mivel a juttatás jogcíme számít. Az igazgatótanácsi díjazás a magyar-ciprusi kettős adóztatást kizáró egyezmény[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. szeptember 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2715
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,