Keresés eredménye

A találat a megadott anyavállalat tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
A találat: Ciprusi illetőségű anyavállalat által fizetett megbízási díj közterhei
Kérdés: Egy magyar cég többségi tulajdonosa egy ciprusi cég. A ciprusi cég a magyar cégtől kapott osztalékból magyar magánszemélyeknek fizet megbízási díjat, igazgatótanácsi térítésként, de a megbízási díjat nem a magyar biztosítási jogviszonyukkal összefüggésben kapják, annak ellenére, hogy a magyar magánszemélyek azonosak a ciprusi cég magyar leányvállalatának vezetőivel. Lehet-e ez a kifizetés Magyarországon bármilyen módon járulék- vagy ehoköteles? Mi a helyzet 2010. január 1-jétől, ha a ciprusi cég igazgatótanácsi ülésein a magyar magánszemélyek nem vesznek részt, de folyamatosan Magyarországról kommunikálnak az igazgatótanácsi tagságuk feladataival kapcsolatosan a ciprusi céggel, tehát a megbízást tulajdonképpen Magyarországon teljesítik?
Részlet a válaszból: […]sem egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettséggel. Abban az esetben azonban, ha a feladatok elvégzése részben vagy teljes egészében Magyarországon történik (tehát amikor az igazgatótanácsi tisztség ellátása a magyar magánszemélyek részéről nem, vagy túlnyomó részben nem igényel ciprusi tartózkodást), a Tbj-tv. 5. § (2) bekezdése alapján a kérdésbeli magánszemélyekre e jogviszonyuk alapján is Magyarországon terjed ki a biztosítás (feltételezve persze, hogy az igazgatótanácsi térítések összege eléri a biztosításra előírt összeghatárt, azaz a minimálbér 30 százalékát). A Tbj-tv. 56/A. §-a alapján amennyiben a munkavállalót egy más tagállambeli székhelyű munkáltató Magyarországon biztosítási jogviszony keretében foglalkoztatja, a biztosítási jogviszonnyal[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. szeptember 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2715
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,