tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott 4 órás munkaviszony tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: 4 órás munkavégzés

Kérdés: Minden esetben beleszámít a nyugdíjba a 4 órás bejelentés, vagy csak akkor, ha a mindenkori 4 órás minimálbér bruttó összegét meghaladja a dolgozó keresete?
Részlet a válaszból: […]nyugdíjkorhatár elérésekor kerül sor. Ahhoz azonban, hogy a nyugdíjazás megtörténhessen, az igénylőnek rendelkeznie kell legalább húsz év szolgálati idővel, és azon a napon, melytől kezdődően a nyugdíj megállapítása történik, az igénylőnek nem szabad biztosítással járó jogviszonyban állnia.Az igénylő húsz éven keresztül rendelkezett bejelentett munkahellyel, azonban a húsz évből egy évben, mondjuk 2010-ben napi négy órában dolgozott, és havi bruttó 65 000 forintot kapott. Függetlenül attól, hogy az igénylő egy évben nem napi nyolc órában dolgozott, és nem érte el a kapott bér a 2010-ben érvényes minimálbér összegét, a bruttó 73?500 forintot, a nyugdíjjogosultság megállapításához szükséges szolgálati időt nem kell arányosan számolni. A nyugdíj megállapítható, hiszen az igénylő betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárát, rendelkezik húsz év szolgálati idővel, és megszüntette a biztosítással járó jogviszonyát. A megállapításra kerülő nyugdíj összegét azonban már nem a húsz év alapján kell kiszámolni, hanem alkalmazni kell az arányosítás szabályait, mivel 2010-ben a napi négyórás munkavégzésből kapott kereset nem érte el a 2010. január 1-jétől érvényes minimálbért, a 73 500 forintot.A nyugdíj összegének meghatározásakor figyelembe vehető időt a 2010-ben kapott kereset és a 2010. évben érvényes minimálbér arányában kell kiszámítani. Tegyük fel, hogy az arányosítás alapján az öregségi nyugdíj összegének meghatározásakor a húsz évvel szemben csak tizenkilenc év és kilencvenöt nap vehető figyelembe. Tudni kell, hogy az öregségi nyugdíj összegének megállapítása során csak teljes évek vehetők figyelembe, ezért az öregségi nyugdíj összegét tizenkilenc év alapján a nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 51 százalékában kell megállapítani.Amennyiben az arányosításra nem került volna sor, az öregségi nyugdíj összegét húsz év biztosítási idő alapján, a nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 53 százalékában[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. március 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5348