tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott 1947-ben született férfi tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: 1947-ben született férfi előrehozott öregségi nyugdíja

Kérdés: Hány éves korában mehet legkorábban előrehozott öregségi nyugdíjba az 1947-ben született férfi?
Részlet a válaszból: […]legfeljebb 5 év hiányzik, csökkentett összegű előrehozott nyugdíjra jogosult, tehát elmehet nyugdíjba, de mint az ellátás nevében is benne van, ez esetben csökkenteni kell az átlagkereset és szolgálati idő alapján megállapított nyugdíjat. Ez a csökkentés érvényben marad az irányadó öregséginyugdíj-korhatár betöltésekor is. Férfi nyugdíjigénylő részére ugyanis a jogosultsághoz előírt öregséginyugdíj-korhatárnál alacsonyabb életkorban, de legfeljebb a 60. életév betöltésétől előrehozott öregségi nyugdíj jár, ha - 1939. január 1-je előtt született, és legalább 37 év, - 1938. december 31-e után született, és legalább 38 év szolgálati időt szerzett. Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj jár annak a személynek, akinek a reá irányadó előrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idejéből legfeljebb öt év hiányzik. A hiányzó szolgálati idő arányában a nyugdíjat csökkenteni kell. A csökkentés mértéke annak, aki - az előírtnál 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkezik,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. október 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1215

2. találat: 1947-ben született férfi nyugellátása

Kérdés: 1947-ben született, 36 év szolgálati idővel rendelkező, jelenleg biztosítási jogviszonyban nem álló férfi előreláthatólag mikor mehet el nyugdíjba, illetve 2007-ben elmehet-e előrehozott öregségi nyugdíjba, ha addig nem szerez további 2 év szolgálati időt, de van a háztartásában 10 éven át nevelt három gyermeke? Kell-e, illetve lehet-e nyugdíjéveket vásárolnia?
Részlet a válaszból: […]életév betöltésétől előrehozott öregségi nyugdíj jár, ha - 1939. január 1-je előtt született és legalább 37 év, - 1938. december 31-e után született és legalább 38 év szolgálati időt szerzett. A jogosultsághoz szükséges szolgálati idő számításánál gyermekenként egy évet, tartósan beteg, illetve fogyatékosnak minősülő gyermekenként másfél évet szolgálati időként kell elismerni annál a személynél, aki gyermeket szült vagy saját háztartásában legalább tíz éven át nevelt. A háztartásban nevelt gyermekként kell figyelembe venni azt a gyermeket is, aki iskolai tanulmányai folytatása vagy gyógykezelése miatt átmenetileg tartózkodik háztartáson kívül. A kedvezmény az örökbe fogadott és a nevelt gyermek után is jár, kivéve a hivatásos nevelőszülő gondozásában lévő gyereket. A kedvezmény külön-külön megilleti a gyermeket szülő nőt és a gyermeket felnevelő személyt is. Ugyanazon gyermek után ugyanazon személy a kedvezményt csak egy jogcímen veheti[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. szeptember 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1174
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,