tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Apákat megillető pótszabadság

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2021. november 16. (Társadalombiztosítási Levelek 408. szám, 6972. kérdés)

Olvasói kérdés Hogyan kell megállapítani a szociális-hozzájárulásiadó-alapot a gyermek születése esetén az apát megillető pótszabadságra kifizetett távolléti díjhoz kapcsolódó visszaigénylés során, ha az érintett után a cég adókedvezményt vesz igénybe?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]rögzíti, hogy az adókedvezmény kiszámításánál a munkavállalót a munkaviszonyára tekintettel megillető (bruttó) munkabért az Szt.-ben foglaltak alkalmazásával kell meghatározni. Mivel az apanapra fizetendő távolléti díj az Szt. 3. §-a (7) bekezdésének 3. alpontja alapján személyi jellegű egyéb kifizetésnek minősül, ezért utána szociálishozzájárulásiadó-kedvezmény főszabály szerint nem érvényesíthető.Tehát az esetek többségében a szociálishozzájárulási-adó-alap megegyezik a távolléti díj összegével.Ez alól kivételt a Szocho-tv. 13. szakasza szerinti megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatásával összefüggő kedvezmény képez, mivel e kedvezmény alapjának a meghatározásánál nem a bruttó munkabérből, hanem az adó alapjából kell kiindulni. Így a megváltozott munkaképességű munkavállaló vonatkozásában a távolléti díjat is figyelembe lehet venni a kedvezmény alapjának meghatározása során.Ugyanakkor arra vonatkozóan nem tartalmaz külön előírást a jogszabály (sem az összesítő elszámolás nyomtatvány kitöltésének az útmutatója),[…]

Figyelmébe ajánljuk

Jár-e pótszabadság annak az apának, akinek felesége a gyermekkel otthon van GYED-en vagy GYES-en?

Tovább a teljes cikkhez

Kérhet-e apaszabadságot egy magyar állampolgárságú személy abban az esetben, ha a felesége szlovák, és ott is van az állandó lakcíme?

Tovább a teljes cikkhez

Jogosult lesz "apaszabadságra" az édesapa abban az esetben, ha a gyermeket az édesanya férjének nevére anyakönyvezték?

Tovább a teljes cikkhez

Van valamilyen különleges előírás az "apaszabadság" igénybevételéhez, vagy mindenki automatikusan jogosult rá a gyermeke születése esetén? Mi a teendő abban az esetben, ha a gyermek születési anyakönyvi kivonatán nem a vér szerinti apa neve szerepel?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére