tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Megváltozott munkaképességű személyek

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2014. április 8. (Társadalombiztosítási Levelek 256. szám, 4358. kérdés)

Kérdés: Csökkentheti 2014-ben a rehabilitációs hozzájárulását a kötelezett cég abban az esetben, ha olyan munkavállalót alkalmaz, aki 2011. de­cember 31-én már részesült rendszeres szociális járadékban, ami 2012. január 1-jétől rehabilitációs ellátás, és a 2013. március 28-án elvégzett komplex felülvizsgálat megállapításai szerint az egészségi állapota 54 százalék? Vonatkoznak erre a személyre a 2011. évi CXCI. tv. 38. §-ában található átmeneti szabályok?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]ellátásban részesül, és felülvizsgálatra vár, a felülvizsgálat alapján hozott jogerős döntést követő harmadik hónap első napjáig. Tehát az a személy, aki 2012. január 1-jét megelőzően rendszeres szociális járadékban részesült, a felülvizsgálat alapján hozott jogerős döntést követő harmadik hónap első napjáig minősül a rehabilitációs hozzájárulás vonatkozásában megváltozott munkaképességű személynek.Nem zárja ki azonban a törvény, hogy a komplex felülvizsgálat eredményeként, immár az új "vizsgálat jogán" ismét megváltozott munkaképességű személynek tekintsük a szóban forgó munkavállalót. A kérdésben említett dolgozó egészségi állapotát 54 százalékos mértékben határozta meg a komplex felülvizsgálat. A 2011. évi CXCI. tv. 2. §-ának (1) bekezdésében foglaltak szerint megváltozott munkaképességű[…]

Figyelmébe ajánljuk

Figyelembe veheti a rehabilitációs hozzájárulás tekintetében megváltozott munkaképességű dolgozóként "B" munkaadója azt a 31 százalékos egészségi állapottal rendelkező (C2 kategóriába sorolt) személyt, aki a rehabilitációs kártyáját "A" foglalkoztatónál adta le?

Tovább a teljes cikkhez

Kell szakképzési hozzájárulást fizetni a rehabilitációs kártyával foglalkoztatott munkavállaló, illetve tag után?

Tovább a teljes cikkhez

Igénybe veheti mindkét társaság a rehabilitációs hozzájárulás számításánál azt a megváltozott munkaképességű munkavállalót, aki egy munkaerő-kölcsönző cégen keresztül dolgozik egy kft.-ben napi 4 órában, de ugyanez a vállalkozás a saját állományába is felvenné?

Tovább a teljes cikkhez

Figyelembe vehetők a rehabilitációs hozzájárulás számításánál azok a munkavállalók, akiket megváltozott munkaképességűként tart nyilván a cég, de sem új igazolást, sem rehabilitációs kártyát nem tudnak bemutatni? Az egyik munkavállalótól egy két évnél régebbi...

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére