tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Ingatlan-bérbeadás ehója

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2010. április 6. (Társadalombiztosítási Levelek 171. szám, 2923. kérdés)

Olvasói kérdés Ingatlan bérbeadása esetén, amennyiben a magánszemély az összevonandó jövedelem részeként kezeli a bevételét, a bevételnek vagy a jövedelemnek kell-e meghaladnia az egymillió forintot az ehofizetési kötelezettség tekintetében?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást megfizetni. Tehát a jogszabály egyértelműen nem bevételt, hanem jövedelmet említ, amelynek számítására vonatkozó szabályokat az Szja-tv. tartalmazza. Az Szja-tv. 16. § (1) bekezdése rendelkezik a kérdésbeli esetről, amikor is a magánszemély az ingatlan bérbeadásából származó bevétel adókötelezettségére az összevont adóalapba tartozó önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok alkalmazását választotta. Ekkor az ingatlan-bérbeadásból származó bevételből a 17-23. § rendelkezéseinek figyelembevételével számított rész a jövedelem, mely[…]

Figyelmébe ajánljuk

Milyen jogszabály irányadó arra nézve, hogy mit tekintünk a bérbeadás szempontjából lakott ingatlannak? Mentesül-e a 14 százalékos eho-fizetési kötelezettség alól az a cég, amely kereskedelmi üzlet céljára bérbe adja ingatlana egy részét, aminek egy részében a tulajdonos...

Tovább a teljes cikkhez

Kell-e 14 százalék ehót fizetnie egy külföldi állampolgárnak abban az esetben, ha magyarországi ingatlant ad bérbe, tekintettel arra, hogy az Eho-tv. belföldi magánszemély kötelezettségét írja elő?

Tovább a teljes cikkhez

Kell-e százalékos ehót fizetni az ingatlan-bérbeadásból származó havi 90 000 forint összegű jövedelem után 2011-ben, ha az adóalap a 10 százalék költséghányad figyelembevételével 1 080 000 x 90 százalék x 1,27 = 1 234 440 forint lesz?

Tovább a teljes cikkhez

Kell-e 14 százalékos ehót vonni a bérleti díjból annak a magánszemélynek az esetében, aki saját ingatlanát adja bérbe egy betéti társaságnak, amelynek ő a kültagja? A magánszemély összes bérbeadásból származó éves bevétele nem haladja meg az egymillió forintot.

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére