tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Járulékfizetés előzetes letartóztatás ideje alatt

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2003. június 3. (Társadalombiztosítási Levelek 16. szám, 275. kérdés)

Olvasói kérdés Kell-e az egyéni vállalkozónak járulékot fizetnie a 2 éves előzetes letartóztatásban töltött idő után abban az esetben, ha a vád alól felmentik?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]egészségbiztosítási járulékot fizetni a fogvatartás időtartamára. Fogvatartott - többek között - az, aki előzetes letartóztatásban van. Az előzetes letartóztatásban lévő egyéni vállalkozónak tényleges, egyéni vállalkozásból származó jövedelme nem volt, így a fogvatartás időtartamára egyáltalán nem keletkezett járulékfizetési kötelezettsége. A problémát talán a Tbj-tv. 8. § b) pontjának azon rendelkezése okozhatja, miszerint szünetel a biztosítás az előzetes letartóztatás tartama alatt, kivéve, ha a letartóztatottat az ellene emelt vád alól jogerősen felmentették. Amennyiben az egyéni vállalkozót a bíróság utóbb valóban jogerősen felmenti, a biztosítás nem szünetel, hanem az előzetes letartóztatás időtartama alatt is teljesértékűen fennáll! Ez azonban mit sem változtat azon, hogy erre az időtartamra a járulékfizetés alól mentesül (úgy, mintha például táppénzen lett volna). Ez az időtartam tehát járulékfizetés nélkül is nyugdíjra jogosító szolgálati időnek minősül. De, hogy ez így is történjen a nyugdíjkorhatár elérésekor, ki kell állítani - akár utólag - a Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lapot (NYENYI lap). A 2000. évtől kezdve az egyéni vállalkozó saját magáról állítja ki a NYENYI lapot, és azt évente április 30-ig köteles megküldeni a megyei társadalombiztosítási igazgatóságnak. Természetesen az előzetes letartóztatás időtartamára nem tud feltüntetni járulékköteles[…]

Figyelmébe ajánljuk

Előzetes letartóztatása esetén milyen járulékfizetési kötelezettség terhel egy egyéni vállalkozót?

Tovább a teljes cikkhez

Milyen fizetési kötelezettségei vannak egy betéti társaság beltagjának, aki 2005. január 2-án megszüntette a tagsági viszonyát, és heti 40 órában munkaviszonyt létesített egy másik cégnél 345 800 forint bruttó jövedelem ellenében, amely 2005. június 30-án megszűnt,...

Tovább a teljes cikkhez

Kell-e járulékot fizetni egy bt. egyetlen, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő beltagja után? Be kell-e jelenteni ezt a tényt az APEH-nek, illetve a tb-nek, illetve hogyan alakul az adatszolgáltatási kötelezettség?

Tovább a teljes cikkhez

Figyelembe vehető a rehabilitációs hozzájárulás összegének kiszámítása során a keresőképtelen, táppénzben részesülő megváltozott munkaképességű munkavállaló?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére